Gebelikte egzersizlerin birçok tıbbi yararı var

Gebelikte egzersizin birçok ispatlanmış tıbbi yararının olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kağan Açıkgözoğlu, gebeliğin 10. haftasından itibaren spora başlanabileceğini belirtti. Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, gebelikte yapılan egzersizin birçok tıbbi yararı olduğunu vurguladı.

SAĞLIK 15.02.2024, 10:09 16.02.2024, 14:37 Şeyda Gül
Gebelikte egzersizlerin birçok tıbbi yararı var

Yaşamlarının en özel ve heyecanlı dönemini yaşayan hamilelerin “gebelikte spor” konusunda merak ettiklerini anlatan Acıbadem Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu, her yaşta düzenli fiziksel aktivitenin sağlığa sayılamayacak kadar yararlı etkilerinin olduğunu hatırlattı. Gebelik döneminde de yapılan egzersizlerin pek çok faydası olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Bu dönem sağlıklı yaşam tarzına adapte olmak için de oldukça iyi bir zaman” dedi.

Spora ne zaman başlanmalı, hangi sporlar yapılmalı

Egzersizlere başlamak için en uygun zamanın gebeliğin 10. haftası olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, spor türü seçimi konusunda hamilelik öncesi spor yapan kadınla yapmayan kadın arasında fark olduğunu belirtti. Hamilelik öncesi egzersiz yapan kadınlar gebelikte de bazı düzenlemelerle egzersize devam edebileceğini aktaran Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, gebelikte güvenle önerebildikleri bazı sporlar hariç hamilelikten önce yapılmayan özel bir spora, hamilelik esnasında başlanmasını önermediğini dile getirdi. Gebelikte güvenle yapılabilecek birçok egzersiz türü mevcut olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, yürüyüş, yüzme, sabit bisiklet, düşük dozlu aerobik koşu, modifiye yoga, modifiye pilates, raket sporları, germe egzersizleri bunlardan başlıcaları olduğunu aktardı.

Sırt üstü pozisyonda yapılan egzersizlerden kaçınılmalı

Hamileliğin ilk üç ayında hastalarıma önerdiği en rahat egzersizlerin başında tempolu yürüyüşün geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, özellikle gebeliğin ikinci yarısından itibaren sırt üstü pozisyonda yapılan egzersizlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Hamileliğin ikinci üç ay döneminde ve sonrasında ise hastalarım için tempolu yürüyüş yanında yüzmeyi özellikle önerdiğini anlatan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Gebelikte kaçınılması gereken sporlara örnek olarak da; kayak, su kayağı, sörf gibi düşme riski yüksek sporlar; buz hokeyi, boks, basketbol, futbol gibi temaslı sporlar, dalma, paraşüt, ağır yoga ve ağır pilatesi sayabiliriz” ifadelerini kullandı.

İdeal tempo için “konuşma testi” yapın

Egzersiz süresi ve temposundan beslenmeye, kaçınmaları gereken hareketlere kadar pek çok konuda anne adaylarına önerilerde bulunan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, egzersize yeni başlayan gebe için başlangıç süresinin 20 dakika olması gerektiğini, bu sürenin haftalık 5’er dakika artırılabileceğini kaydetti. Toplam sürenin 45 dakikayı geçmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, egzersiz sırasında ideal temponun ayarlanabilmesi için konuşma testinden destek alabileceklerini vurguladı. Konuşma testinin efor ölçmek için kullanılan etkili bir yöntem olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Egzersiz sırasında konuşabildiğiniz sürece, uygun tempoda olduğunuz, aşırı efor harcamadığınız muhtemeldir. Gebeliğin ilk üç ayında ağır kaldırmamaya, ıkınmaya yol açacak hareketlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz” diye konuştu.

Egzersiz sonrası 1 bardak soda tüketin

Gebelikte metabolizma hızı arttığı ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği için anne adayının günde ek olarak yaklaşık 300 kaloriye ihtiyacı olduğunu anlatan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, dolayısıyla egzersiz yapılıyorsa, gebelikte beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Egzersiz sırasında yeterli miktarda su tüketmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, egzersiz öncesi; 1 bardak tarçınlı su, egzersiz sonrası 1 bardak soda tüketilmesinin vücuttaki sıvı-elektrolit dengesi için oldukça faydalı olacağını vurguladı. Hamilelik döneminde egzersiz yaparken karşılaşabileceğiniz en önemli problemlerden biri de hipoglisemi atağı yani kan şekerinizin kritik değerin altına düşmesi olduğunu belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Bunu önlemek için egzersize başlamadan önce 1 muz ve 1 bardak süt tüketebilirsiniz” dedi.

Her gebe egzersiz yapmaya uygun olmayabilir

Gebelikte egzersiz yapmanın kanıtlanmış tıbbi yararları olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, gebelik diyabeti oranının düşürülmesi ve buna bağlı müdahaleli doğum ve sezaryen oranlarının azalmasına sebep olduğunu aktardı. Bunların yanı sıra preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) oranlarında, gebelikte oluşabilen sırt ve bel ağrılarında azalma, oluşabilecek postür bozukluklarının önlenmesi, doğum öncesi kilo yönetimi ve doğum sonrası iyileşme sürecindeki hızlanma başlıca önemli faydaları olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Ancak her anne adayı egzersize başlamadan önce hamilelikte olabilecek potansiyel medikal sorunlar açısından öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünden geçmelidir. Çünkü her gebe egzersiz yapmaya uygun olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)