Farklı dil renkleri neye işaret ediyor? Dilde renklenmenin sebepleri

Dilde renk değişikliği neden olur? Hangi dil renk, hangi hastalıklara işaret ediyor. Dil rengine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan LifeClub Sağlık Hizmetleri Aile Hekimi Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 22.02.2024, 16:08 06.03.2024, 16:36 Hakan Öksüz
Farklı dil renkleri neye işaret ediyor? Dilde renklenmenin sebepleri

Hekimlerin çok iyi bildiği ve sıklıkla dile getirdiği bilgilerden biri de sağlığın ağızda başladığıdır. Diş, diş etleri, dil ve damak sık sık gıdalar ile temas eder. Bu da ağız içi organlarında yıpranmaya yol açar. 

"Dildeki renk değişikliğine dikkat etmek gerek"

Ağızda oluşan sorunların, pek çok sağlık problemine kapı aralayabileceğinin altını çizen LifeClub Sağlık Hizmetleri Aile Hekimi Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, tat alma organı olan dilin görüntüsüne ve renk değişikliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Dil temizliğinin önemi

Dildeki renk değişikliğinin sebeplerini sıralayan Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, "Fazla çay ve kahve tüketmek veya tütün ürünleri kullanmak, dilde renk değişikliğine sebep olabilir. Sağlıklı bir dilin rengi pembedir. Açık renkli olmalıdır. Günlük diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra dil temizliği de önemli. Sabah hiçbir şey yemeden dil temizleme aparatı kullanarak dilinizi temizleyin. Dildeki görünüm, bağırsak floranız ile alakalı ipucu verir." dedi.

"Ağızdaki kötü koku geçmiyorsa..."

Dilde görülen renk değişiminin, bir hastalığın belirtisi olmayabileceğinin altını çizen Karaca, "Temizlemenize rağmen renk düzelmiyorsa ya da ağızda kötü kokuya sebep olan bir durum varsa hekime başvurmak gerekir." ifadelerini kullandı.

Sarı veya kahverengi dil

Peki dil rengine göre meydana gelebilecek hastalıklar hangileridir? Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca'nın verdiği bilgilere göre dil renginin sarı veya kahverengi arasında olmasına kronik sigara kullanımı yol açabilir. 

Öte yandan dilde böyle bir renk tonu varsa bunun ciddi akciğer hastalıklarının da işaretçisi olabileceği kaydedildi. Bu durumda göğüs hastalıkları uzmanlarına danışmak gerekiyor. Ülser, reflü ve gastrit gibi hastalıkların yanı sıra şeker ve karaciğer hastalıkları da dilde sararmaya sebep olabilir.

Kırmızı dil

Dil renginin parlak kırmızı olması durumunda hematolojik durumlar ya da kalp rahatsızlıklarından şüphelenilebilir. Pürüzlü yapısından dolayı "çilek dili" denilen durum, çocuklukta geçirilen viral hastalıklarla ilişkilendirilebilir.

Demir ya da B12 vitamininin eksikliği durumunda kansızlık (anemi) ortaya çıkar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimiyle ilgili bir soruna işaret eden bu hastalık, dilin renginin kırmızıya dönmesine sebebiyet verebilir.

Mor ya da mavi dil

Dil renginin mor ya da maviye çalması, dolaşım sorunlarına işaret ediyor. Zayıf dolaşım nedeniyle ortaya çıkan damar tıkanıklığı, dolaşım sorunlarına yol açabiliyor. Damarların daralması da bu soruna sebep olabiliyor.

Bazı kalp rahatsızlıkları, dil renginin mavi ya da mora dönmesine neden olabilir. Damar hastalıkları, kalp kapakçık problemleri ya da kalp yetmezliği nedeniyle dilde bu şekilde bir renklenme görülebilir.

Beyaz dil

Bazen dil yüzeyini kaplayan beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabakaya pamukçuk denir. Dilin beyazlaması şeklinde kendini gösteren bu hastalık; diş etlerine, damağa ve bademciklere yayılabilir.

Dilde beyazlama, bağışıklık sisteminin zayıf olması ya da dildeki enfeksiyonlarla ilişkilendirilir. İmmün sistem yetmezliklerinde dilde beyazlama görülür. Dil mantarı ya da pigment eksikliği sebebiyle oluşan vitiligo, dil rengini beyaza döndürebilir. Candida (dil mantarı) ise çoğunlukla antibiyotik kullanımı nedeniyle ortaya çıkar.

Yorumlar (0)