Erken alınan antibiyotik zararlı mı? Uzmanı açıkladı

İnfluenza, RSV ve nezlenin benzer belirtiler gösterdiğini ancak birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Levent Doğancı, antibiyotik kullanımının doğru zamanda başlaması gerektiğini bildirdi. Peki erken alınan antibiyotik zararlı mı?

SAĞLIK 18.01.2024, 12:13 Hakan Öksüz
Erken alınan antibiyotik zararlı mı? Uzmanı açıkladı

Son haftalarda artan soğuk algınlığı ve grip vakaları, hastanelerin doluluk oranını artırdı. Üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle hastanelere ve sağlık merkezlerine akın eden vatandaşlar, doktorlardan antibiyotik talep ediyor. Peki her enfeksiyonda antibiyotik kullanımı doğru mu? Yanlış ya da erken alınan antibiyotik zararlı mı?

"Erken dönemde kullanılan antibiyotik nedeniyle komplikasyonlar ağırlaşıyor"

Prof. Dr. Levent Doğancı, "solunum sinsityal virüsü" denilen RSV'nin yanı sıra influenza ve nezle vakalarının son zamanlarda arttığına değindi. 

Acil servislerdeki yoğunluğun alarm verdiğini kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Levent Doğancı, "İnfluenza, nezle ve RSV'yi birbirinden ayırmak lazım. Ayırt edilmeden hemen antibiyotik verilince ne oluyor? Antibiyotik direnci artıyor. Antibiyotik, hastalığın erken dönemlerinde kullanılınca komplikasyonlar daha ağır geçiyor. İnfluenzadan şüphe edildiği anda hemen antiviral ilaca başlamak gerek. Bunun için test sonuçları beklenmemeli." ifadelerini kullandı.

"İnfluenzadan korunmak için aşılama kritik öneme sahip"

Şu an Kovid-19 ile influenzanın aynı anda etkin olduğuna, benzer bulgular veren iki virüsün birbirinden ayırt edilmesi gerektiğine vurgu yapan Doğancı, "Bakteriyel hastalıklar benzer belirtiler verebilir. İnfluenzadan korunmak için aşılama kritik öneme sahip. Grip aşısı önemli ölçüde korunma sağlıyor. Özellikle risk grubunda bulunan hastalar, kış döneminde influenza aşısını yaptırmalı." dedi.

"Bu belirtiler varsa acile gitmeyin, çocuklarınızı götürmeyin"

Boğaz ağrısı, ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler gösteren hastaların kendilerini izole etmesinin önemine değinen Prof. Dr. Levent Doğancı, "Kalabalık yerlerde maske takmalılar. Bu tarz belirtiler nedeniyle acile gitmeyin, çocuklarınızı da kesinlikle götürmeyin. Yüksek ateşi bulunan her hastanın durumu acil değildir. Böyle belirtiler halinde aile hekimine ya da gün içinde branşlara başvurun." değerlendirmelerini yaptı.

"Acil servislerin asli görevi yaşamsal durumlara müdahaledir"

Acil servislerin temel görevinin bilinç kaybı, kalp krizi, kaza, yaralanma ve felç gibi yaşamsal risk barındıran durumlara müdahale etmek olduğuna dikkat çeken Doğancı, "Acil olmayan rutin hastalıklara acil servislerde bakılmaya başlanırsa asıl görev aksamış olur. Asistanlık dönemlerinde bütün klinik branş hekimlerinin acil servislerde nöbet tutması gerekir. Böylece acil durumlarla ilgili tecrübe kazanırlar." ifadelerini kullandı.

"Küçük ölçekli sağlık merkezlerinin kapatılması hata"

Nüfus yoğunluğu fazla olan illerde şehir içinde bulunan küçük ölçekli sağlık merkezlerinin kapatılarak, uzak yerlere büyük ölçekli sağlık kuruluşlarının açılmasının hata olduğunu söyleyen Prof. Dr. Levent Doğancı, "Sağlık sistemi ileri olan ülkelerde bunun tersi uygulanır. Maalesef ülkemizdeki uygulama, salgın ile afet gibi durumlarda sağlık merkezlerine ulaşımı güçleştiriyor." dedi.

Yorumlar (0)