Elektronik sigara içenler dikkat! O hastalığa yakalanmış olabilirsiniz…

Sigarayı bırakmak için elektronik sigaraları kullananları uyaran KBB Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, 'Tiryaki dili' sendromuna yakalanılabileceklerine dikkat çekti. Op. Dr. Özer, elektronik sigaranın kalıcı veya ciddi tat sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

SAĞLIK 22.02.2024, 19:07 Şeyda Gül
Elektronik sigara içenler dikkat! O hastalığa yakalanmış olabilirsiniz…

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, elektronik sigaraların yasaklanmasına ilişkin haberlerin gündeme gelmesiyle birlikte elektronik sigara kullanıcıları için kötü haberler gelmeye başladı. Elektronik sigaranın 'tiryaki dili’ hastalığına neden olabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Özer, içerisinde nikotin barındırdığı için bağımlılığı sürdürdüğünü kaydetti. Bu renkli meyve aromalı elektronik sigaraların ilk başta tat kaybına sebebiyet verdiğini belirten Op. Dr. Özer, kalıcı veya ciddi tat sorunlarının yaşanılmaması için kullanıcılarına önemli önerilerde bulundu.

Elektronik sigara zararlıdır

Elektronik sigaranın zararları hakkında bilgi veren Özer, elektronik sigaranın zararlarına dikkat çekti. Sosyal medyada elektronik sigaranın yaygın bir şekilde satıldığını ve insanların da bunun sağlığa zararlı olmadığını düşündüklerini saptadıklarını belirten Özer, ancak elektronik sigaraların sağlığa çok zararlı olduğunu söyledi. Çünkü içerisinde nikotin, gliserol, koku verici birtakım koruyucu maddeler olduğunu anlatan Özer, bunların solunum yoluyla insan vücuduna alındığı zaman ne kadar bir etkisi olduğunu bilemediklerini vurguladı. Elektronik sigarayı, sigarayı bırakmak için kullandıklarını ama içerisinde nikotin bulunduğunu aktaran Özer, “Bu nikotin de bağımlılığı bıraktırmıyor. Elektronik sigaranın, sigara bağımlılığında hiçbir faydası yoktur” ifadelerini kullandı.

Elektronik sigara, ‘tiryaki dili’ dediğimiz bir hastalığa da yol açabilir

Sigaranın insan yaşam kalitesini bozduğunu ifade eden Özer, elektronik sigaranın içerisindeki bu maddeler için hayvan deneylerinde birtakım çalışmalar yapıldığını ifade etti. Bu çalışmalar neticesinde bu maddelerin solunum yolunda geçmesi sonucu özellikle hayvanlarda akciğer kanseri yaptığının görüldüğüne dikkat çeken Özer, insanlarda da bu tür zararların olabileceğini düşünebildiklerini vurguladı. Elektronik sigaraların içerisinde bir takım aromalar bulunduğunu da hatırlatan Özer, bu koku aromalarının sürekli alındığı zaman vücudun bu kokulara alıştığını ve artık bu kokuları alamaz hale geldiklerini söyledi. Bu kokular alınmadığı zaman bir tat kaybı yaşandığını anlatan Özer, “Bu geçici olabilir, kalıcı olabilir. Bu da insanın yaşam kalitesini bozmaktadır. Tiryaki Dili dediğimiz bir hastalığa da yol açabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)