Eklem ağrıları ve stresin sebebi susuzluk olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, yeterli düzeyde su tüketilmemesi halinde vücutta ortaya çıkabilecek bazı sorunlardan bahsetti. "Su içmek için susamayı beklemeyin." diyen Yurdagül; eklem ağrıları, saçlarda kırılma, ağız kokusu ve stres gibi olumsuzlukların susuzluk kaynaklı olabileceğine işaret etti.

SAĞLIK 21.02.2024, 16:23 23.02.2024, 09:23 Hakan Öksüz
Eklem ağrıları ve stresin sebebi susuzluk olabilir!

İnsan sağlığının korunabilmesi için vazgeçilmez olan günlük su tüketimi hakkında bilgiler veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, kış aylarında su tüketiminin azaltılmaması gerektiğini vurguladı. İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir'de görev yapan Yurdakul, "Çay, kahve, meyve suyu, süt ve alkol gibi içecekler, suyun yerini tutamaz. Unutulmaması gereken ilk şey bu." dedi.

"Su içmek için susamayı beklemeyin"

Vücudun susuzluğunun sadece suyla giderilebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, "Su içmek için susamayı beklemeyin. Susamak, vücudun susuz kaldığına işaret eden bir alarm zili gibidir. Susamanıza gerek kalmayacak şekilde su tüketmeniz çok önemli. Özellikle çocuklar ile yaşlılarda susama hissi az hissediliyor. Dolayısıyla onlara su içmeleri gerektiği hatırlatılmalı. Kahve ve çay tüketiminiz fazlaysa mutlaka su tüketmelisiniz. Kilogram başına 30 ila 30 ml su tüketimi öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yeterli su tüketimi, yemek borusu ile mideyi asitten korur"

Midede fazla asit salgılanması durumunda gastrit, hazımsızlık ve reflü gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığına vurgu yapan Dyt. Yurdakul, "Yeterli su tüketimi, yemek borusu ile mideyi bu asit salgısından korur. Bol su ve lifli besinlerin tüketimi, sindirim sistemini düzenler. Yetersiz su tüketen kişilerde sindirim sisteminin çalışması azalır. Bu da kabızlığa sebep olur. Yeterli su tüketimi sayesinde kabızlıktan korunmak mümkündür." diye konuştu. 

"Yetersiz su tüketimi, stres ve huzursuzluğa sebep olabilir"

Az su tüketen kişilerin ağızlarında salgı oluşumunun azaldığına işaret eden Yurdakul, "Sadece ağız temizliği, bazen kötü kokunun giderilmesini sağlamıyor. Az su tüketimi, hoş olmayan ağız kokularına sebebiyet veriyor. Bunun için günde en az 8 bardak su içilmesini öneriyoruz. Öte yandan yeterli düzeyde su ve besin tüketmemenin, stresi artırdığı da biliniyor. Beyne yeterli düzeyde suyun gitmemesi, gerginliği artırıyor. Gün içindeki huzursuzluğunuz, az su tüketiminden kaynaklanıyor olabilir." dedi.

"Sürekli aç hissediyorsanız, sebebi susuzluk olabilir"

Açlık ile susuzluk hissinden beyindeki aynı bölgenin sorumlu olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, "Sürekli aç hissediyorsanız, bunun sebebi susuzluk olabilir. İştah kontrolü için su tüketmelisiniz. Beyin, sağlıklı çalışmak için suya ihtiyaç duyuyor. Uzun süreli susuzluk halinde uyku hali, dikkat eksikliği, algıda yavaşlama ve unutkanlık ortaya çıkıyor." değerlendirmelerinde bulundu.

"Su tüketimi, ağrıları azaltır"

Susuzluk halinde cildin kuruduğunu ve terlemenin azaldığını aktaran Betül Yurdakul, "Mantar ve egzama gibi cilt enfeksiyonları artar. Ciltte kanamalar ortaya çıkar. Saçlar ve tırnaklarda kırılma gözlenir. Bunlar yeterli düzeyde su tüketmemenin bazı etkileri arasında gösterilebilir. Üstelik eklemler arasındaki kayvanlığı da sıvılar sağlıyor. Dolayısıyla az su tüketimi halinde eklem ağrılarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Hareket ederken eklemlerden ses gelmesi, susuzluğa işaret ediyor olabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)