Dünya Sağlık Örgütü'nden ülkelere çağrı: 'Dünya yeni bir salgına hazır değil'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, "X Hastalığı" olarak tanımlanan yeni bir küresel salgının ortaya çıkma olasılığı hakkında tekrar uyarıda bulundu.

SAĞLIK 20.02.2024, 13:13 Buse Önder
Dünya Sağlık Örgütü'nden ülkelere çağrı: 'Dünya yeni bir salgına hazır değil'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, Dubai'deki Dünya Hükümeti Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "X Hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın tehlikesine dikkat çekti. Tedros, 2018'de benzer bir uyarıda bulunduğunu ve o zamanlar küresel bir salgın ihtimalinin yüksek olduğunu söylediğini, ölümcül corona virüs salgınının ise bu uyarıyı haklı çıkardığını ifade etti.

Dünyanın yeni bir salgına hazırlıksız olduğunu belirten Tedros, mayıs ayına kadar imzalanacak küresel bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Tedros, anlaşmayı "insanlık için kritik bir görev" olarak nitelendirerek dünya liderlerini bu konuda bir araya gelmeye çağırdı.

‘Dünya bir pandemiye hazır değil’

Genel Direktör, Covid-19'un sosyal, ekonomik ve politik etkilerini hatırlatarak, dünyanın pandemiye karşı hazır olmadığını söyledi. Tedros, "Milyonlarca insanın öldüğü, bugüne kadar yankılanan sosyal, ekonomik ve politik şokların yaşandığı Covid-19'un ardından karşınızda duruyorum. Bazı ilerlemeler kaydedilmiş olsa da dünya bir pandemiye hazır değil" ifadelerini kullandı.

‘İnsanların sağlığını riske atıyorlar’

Tedros, anlaşma konusunda uzlaşmaya varılamamasının iki nedenini sıraladı. Birincisi, uluslararası topluluğun farklılıkları; ikincisi ise "anlaşmayla ilgili sürekli yalan ve komplo teorileri"nin öne çıkması.

Eleştirmenler, bu anlaşmanın "güç gaspı" olduğunu iddia ediyor ve yasal olarak bağlayıcı olmasının egemenliği küresel bir örgüte devretmek anlamına geleceğini savunuyor.

Tedros, konuşmasında bu iddiaları yalanlar olarak nitelendirerek, "Bu kadar tehlikeli olmasaydı bu yalanlar komik olurdu. Ama dünya insanlarının sağlığını riske atıyorlar ve bu gülünecek bir şey değil" dedi. Anlaşmanın taslağının DSÖ'nün internet sitesinde bulunduğunu belirten Tedros, insanları anlaşmayı kendileri okumaya çağırdı.

Covis-19’dan 20 kat daha öldürücü

DSÖ'nün "Hastalık X" olarak adlandırdığı varsayımsal bir "yer tutucu" virüs hakkında bilgi veren Tedros, bilim insanlarının bu potansiyel virüsün Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söylediğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü basın açıklamasına göre "X Hastalığı" mevcut potansiyelinden dolayı, "ciddi bir uluslararası salgına" neden olabilecek DSÖ'nün kısa patojenler listesine eklendi.

Yorumlar (0)