Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Uzmandan beslenme tavsiyeleri

Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Doç. Dr. Pınar Şişman, beslenme tavsiyelerinde bulundu. Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları nelere dikkat etmeli? İşte diyabet hastalarına iftar, ara öğün ve sahur için beslenme tavsiyeleri...

SAĞLIK 18.03.2024, 13:45 Hakan Öksüz
Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Uzmandan beslenme tavsiyeleri

Diyabet hastalarının Ramazan ayında nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili Doç. Dr. Pınar Şişman'dan öneriler geldi. Kan şekerinin belirli bir düzeyde tutulması gerektiğini kaydeden Endokrinoloji Uzmanı Şişman, hangi diyabet hastalarının oruç tutabileceğini açıkladı.

Uzun süreli açlık, tehlikeli olabilir

Şeker hastalığı başlangıç aşamasında olan kişilerin, doktorlarından onay alarak oruç tutabileceğini belirten Doç. Dr. Pınar Şişman, "Diyabet hastaları gün içinde az ve sık yemek yemeli. Uzun süreli açlık, diyabet hastalarında kan şekerini tehlikeli seviyelere indirebilir. Buna dikkat etmek lazım. Oruç tutma kararı verilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekiyor. Diyabetin tipi ve hastanın mevcut durumu, doktorun oruçla ilgili vereceği kararda belirleyici olacaktır." dedi.

Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları bunlara dikkat etmeli

Kalp hastalığı ve hipertansiyonu olan kişilere oruç tutmayı önermediklerini vurgulayan Şişman, "Tip 2 diyabetli hastalarda bu karar, kişinin özelliklerine göre veriliyor. Bu hastalar, insülin salgılatıcı ilaçlar kullanıyor. Uzun süreli açlık durumunda kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) olasılığı artıyor. Kan şeker ölçümleri iyi giden, diyabeti hafif olan ve insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan hastalar, doktor onayı sonrası oruç tutabiliyor. Bundan bir sakınca yok." ifadelerini kullandı. 

İftar, ara öğün ve sahur için beslenme tavsiyeleri

Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarına önerilerini sıralayan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Pınar Şişman, "Takibinizi yapan hekimle görüşmeden önce böyle bir karar almayın. Kan şeker ölçümlerinizi düzenli şekilde yaptırmaya devam edin. Kan şekerini ölçümü, orucu bozmuyor. Ani kan şekeri düşüklüğü olasılığına karşı yanınızda meyve suyu benzeri şekerli gıdaları taşıyabilirsiniz. Sahurda posa açısından zengin besinleri tercih edin. Tam buğday ekmeği, bol yeşillik, yumurta, az yağlı peynir, zeytin ve ayran uygun olabilir. Orucu çorba ya da salata ile açın. 10-15 dakika ara verin, yemeğe öyle devam edin. Böylece ani kan şekeri yükselmelerinden kaçınmış olursunuz. Gece ara öğününde ceviz, badem, fındık, yoğurt, şekersiz komposto ve meyve gibi besin gruplarına yer verebilirsiniz." diye konuştu.

Yorumlar (0)