Cildiniz pürüzsüz görünsün: İşte yaşlanma karşıtı besinler

Cildin gergin görünmesi için tüketilmesi gereken besinleri sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, beslenme önerilerinde bulundu. İşte hücre yaşlanmasını yavaşlatan, deriyi sıkı gösteren ve vücudu bir zırh gibi koruyan besinler...

SAĞLIK 28.02.2024, 12:22 Hakan Öksüz
Cildiniz pürüzsüz görünsün: İşte yaşlanma karşıtı besinler

Sağlıklı beslenmenin hücre hasarını engelleyerek yaşlanmayı yavaşlattığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, beslenme önerilerini sıraladı. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nde görev yapan Derya Can, hangi besinlerin hücreleri canlandırdığını anlattı.

"Cildin daha canlı görünmesi için suya ihtiyaç var"

Hücrelerin bir fabrika gibi çalıştığını kaydeden Dr. Derya Can, "Hücreler yaşlanınca organ ve dokular da yaşlanır. Sağlıklı beslenme, daha az atık madde biriktiren hücrelerdeki hasarı yavaşlatır. Bu anlamda vücudun en çok ihtiyaç duyduğu şey, sudur. Enerji ihtiyacı duyan hücreler, atık maddeleri dışarı atabilmek için suya ihtiyaç duyar. Cildin daha canlı görünmesi ve iç organların çalışabilmesi için su olmazsa olmazdır. Günde en az 2 litre su tüketmek gerekiyor." dedi.

İşte vücudu bir zırh gibi koruyan besinler...

Avokado

Mineral ve vitamin yönünden zengin olan avokado, hücrelerde biriken atık maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cildin nem ihtiyacını karşılayan bu özel besin, derinin parlak görünmesi için birebirdir.

Ceviz

Bitkisel omega-3 kaynakları arasında yer alan ceviz, bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Beyin sağlığına iyi gelen ceviz, cildin gergin görünmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de ceviz tüketimi öneriliyor.

Soğan ve sarımsak

Bu iki besinde yer alan sülfür içeriği, hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu da ciltte sıkılaşmayı sağlar. Soğan ve sarımsak; kükürt, selenyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir.

Üzüm

Üzüm çekirdeğinde yer alan resveratrol maddesi, güçlü antioksidanlar arasında gösterilir. Prostat ve meme kanserine karşı koruyucu etkiler gösteren üzüm, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yeşil Çay

Cilt hastalıklarına iyi gelen cilt lekelerin oluşumunu engelleyen yeşil çay, güçlü antioksidan etkisi ile uzmanlar tarafından öneriliyor. 

Balık

Cilt ve kalp dostu balık, adeta bir Omega-3 deposudur. Hücre ölümünü yavaşlatan balık, sedef hastalığına iyi gelir. Özellikle ton balığı, somon ve sardalya gibi soğuk su balıklarında yüksek oranda Omega-3 bulunur.

Elma

Kolajen aktivitesini uyaran elma, saçlarda yıpranma ve kırılmanın önüne geçer. Ciltteki kırışma ve sarkmaları da önleyen yeşil elma, spordan önce ve sonra da tüketilebilir. 

Bitter çikolata

Bitter çikolatada bulunan kakao çekirdeği, antioksidan etkisiyle tanınıyor. Çikolata üretim sürecindeki arıtma nedeniyle antioksidan etkisi kayboluyor. Bu nedenle yaşlanma karşıtı beslenmede bitter çikolata öneriliyor.

Yoğurt

Yoğurt suyunda yer alan riboflavinin (B1 vitamini), cilt yenileyici özellik gösterir. Yoğurdun suyuyla birlikte tüketilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Derya Can, süt ve süt ürünlerini de öneriyor.

Yorumlar (0)