Sorunlarını çözemeye fırıncılar, çareyi dilencilerde buldu

Eskişehir’de fırıncılar, son birkaç aydır bozuk para bulmak konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Sorunlarına çözüm arayan fırıncılar çareyi dilencilerden para istemekte buldu.

YAŞAM 28.02.2024, 12:31 29.02.2024, 09:03 Şeyda Gül
Sorunlarını çözemeye fırıncılar, çareyi dilencilerde buldu

Eskişehir’de bulunan fırıncılar, yaklaşık 6 aydır bozuk para bulmak konusunda yaşadıkları sıkıntıya çözüm arıyor. Son dönemlerde kullanımının azaltması sebebiyle bozuk para bulamayan işletmeler, diğer işletmelerinde aynı sorunu yaşaması sebebiyle bozuk para tedarik etmekte güçlük çekiyor.

Son çare dilenciler

Merkez Bankası’ndan da yeterli tedariki yapamadıklarını ifade eden işletme sahipleri, ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerince çözümler arıyor Spor salonu kantini, kahvehane ve dolmuşçu gibi küçük esnaftan yardım alarak bozuk para ihtiyaçlarını karşılamaya çalışa esnaf son çare olarak dilencilerden bozuk para istiyor. Müşteriye para üstünü vermek konusunda sıkıntı yaşadığı zamanlarda zararına satışlar da gerçekleştirdiklerini ifade eden fırıncılar, konuyla ilgili hem vatandaşlardan hem de yetkililerden yardım istiyor.

Ben bazen sokaklardaki dilencilere ‘Bozuk paranız var mı’ diye soruyorum

Bozuk para sıkıntısının yerelle sınırlı kalmadığını belirten Eskişehir’de fırın işletmesi olan Oğuzkan Akbal, 1 liranın ve 50 kuruşun eskisi kadar değerli olmaması sebebiyle vatandaşların kullanımının azaldığını söyledi. Bu nedenle geri dolaşıma katmadığını dile getiren Akbal, dolaşımdaki bozuk parada sürekli bir düşüş olduğunu belirtti. Merkez Bankası’nın da bu sıralar daha az para bastığını düşündüklerini ifade eden Akbal, esnaftan ve ticaret yapanlardan talep geldiği için bozuk parayı kotalı verdiklerini kaydetti. “Dolayısıyla biraz elimiz kolumuz sıkışıyor. Bizim ekmeğimiz de şu an 7 lira. Vatandaşa 3 lira para üstü verirken bir bozuk para sıkıntısı yaşıyoruz” diyen Akbal, müşterilerden o konuda destek istediklerini vurguladı. Müşterilerinin evlerinde biriktirdikleri bozuk paraları getirip, bütünlettiğini aktaran Akbal, diğer türlü bozuk para bulmakta çok zorlandıklarını söyledi. “Ben bazen sokaklardaki dilencilere soruyorum, ‘Bozuk paranız varsa bütünleyelim’ diyorum. Ama onlarda da artık pek bozuk para bulunmuyor, kağıt paraya geçmişler” diyen Akbal, biz bir ürüne 7-8 lira dediklerinde o para üstünü vermekle yükümlü olduklarının altını çizdi. Bozuk para bulamadıkları zaman bir yerden sonra 25 kuruşlara döndüklerini dile getiren Akbal, “O da bitiyor, sonrasında ister istemez geriliyoruz. Çünkü bir insana ‘Para üstü yok, veremem. Bozuğum bulunmuyor’ diyemezsin. İster istemez ‘Nereden buluruz? Nasıl buluruz? Birisi getirir mi? diye içten içe telaş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bütün imkânları zorluyoruz ama bozuk para sıkıntısını çözemiyoruz

Kadın girişimci Hatice Hancı ise bankalardan bile bozuk para tedarik edemediklerini anlattı. Spor salonu kantini ve kahvehaneler gibi küçük esnaftan para topladıklarını söyleyen Hancı, dolmuşçulardan bozuk para istediklerini vurguladı. Müşteriye bazen paralarının çıkmayabildiğine dikkat çeken Hancı, “Ne yapıyoruz? ‘Sonra getir’ diyoruz. Müşteriye karşı ne yapabiliriz? Yani onların da yapacağı bir şey yok. Bozuk parada 6-7 aydır sıkıntı var. Eskiden öyle bir sıkıntı yoktu. Küsuratlar vardı ama para da çoktu piyasada” dedi.

Yorumlar (0)