Bir sürü tedavi yönteminde kullanılan ‘zeytin sütü’ ne işe yarıyor?

Balıkesir’in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Organik zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle özel bir yağ elde ediliyor. Zeytin sütü ve zeytinyağı üreticisi Zafer Soykara, zeytin sütünün özel bir yağ olduğunu belirterek, birçok tedavi yönteminde kullanıldığını söyledi. Zeytin sütünün faydaları neler, ne işe yarar? Cilde faydaları nelerdir?

SAĞLIK 16.04.2024, 15:31 17.04.2024, 09:50 Melina Ay
Bir sürü tedavi yönteminde kullanılan ‘zeytin sütü’ ne işe yarıyor?

Edremit Körfezi'nde tamamen organik yöntemlerle üretilen ve tek tek elle toplanan zeytinler, taş değirmende ezilerek zeytin sütü elde ediliyor. Bu yöntemde hiçbir baskı işlemi yapılmadan zeytin hamurundan doğal olarak damla damla yağın ayrılması sağlanıyor. Zeytin sütü, yüksek E vitamini, A, D ve K vitaminleri ile birlikte polifenoller ve çeşitli mikro besinleri içeriyor. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu ifade ediliyor. Cilt sağlığı ve cilt güzelliği açısından da kullanımının çok yaygın olduğu belirtiliyor.

“Tedavi yöntemlerinde kullanılıyor”

Zeytin sütünün çok özel olduğunu vurgulayan üretici Soykara “Zeytin sütü son yıllarda saflık temizlik anlamında kullanılan çok özel bir zeytinyağıdır. Özel bir ürün olduğu için de birçok tedavi yönteminde kullanılıyor. Eski yıllarda ‘Çiğ Yağ’ ve ‘Burun Yağı’ diye tabir ettiğimiz bir ürün. Hiç herhangi bir işlem görmeden tamamen doğal yollarla üretilip paketleniyor” dedi.

Zeytin sütü nasıl yapılır?

- Tamamen organik olarak yetiştirilen zeytin toplanır ve büyük bir teknenin içine konulur.

- Daha sonra taş değirmende kocaman taşlar aracılığıyla 30 dakika kadar ezilir ve bir hamur haline getirilir.

- Elde edilen zeytin hamuru, bu iş için özel olarak yapılan keçe çuvalların içine alınır.

- Çuvallar baskı makinesine üst üste gelecek şekilde konulur ve 200 tonluk bir basınç ile sıkıştırılır. Böylelikle en doğal soğuk sıkma yöntemi kullanılarak ilk yağ, yani zeytin sütü yağı elde edilir.

- Yüksek basınç uygulanması sırasında, torbaların altındaki bölmeye akan ilk yağ damlalarına, “tekne yağı” denmesinin sebebi bu işleme dayanır.

- İlkel gibi görünen yöntem zorlayıcı olsa da en doğal ve en saf zeytinyağı üretmenin belki de en iyi yoludur.

- Günümüzde endüstriyel olarak soğuk sıkım zeytinyağı üretimi yapılmakla beraber eski yöntemlere olan ilgi şimdilerde epey artmıştır.

- Bir ton zeytin hamurundan elde edilen zeytin sütü, ancak bir kilogram olduğu için fiyatı yüksektir.

Zeytin sütü faydaları nelerdir?

Zeytin özü olarak tanımlanan zeytin sütü faydaları çok geniş kapsamlıdır. Genel olarak şöyle sıralanabilir:

- Bünyesinde tekli doymamış yağ asitleri barındırdığı için kolesterolü dengeler.

- İçeriğindeki fenolik bileşiklerle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı için kalp dostudur.

- Kabızlık sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır. Bağırsakların çalışmasını düzenler.

- Antioksidan özelliği vardır. Vücudun, özellikle karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok hastalığa karşı koruma sağlar.

- Hücre yenileyici özelliği sayesinde vücutta oluşan tahribatların hızla giderilmesine yardımcı olur.

- Kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğu söylenir.

- Safra taşı oluşumunu, damar sertliğini ve kemik erimesini önlediği hakkında görüşler vardır.

- Böbreklere iyi gelir. Böbrek taşı düşürme sürecine yardım eder.

- Mide rahatsızlıkları için faydalı olduğu söylenir.

- Zeytin sütü, diğer zeytinyağların sağladığı faydaların hepsini ve daha fazlasını bünyesinde barındıran şifalı bir iksir gibidir. Zeytin sütü kullananlar bu faydalar hakkında olumlu sonuçlar aldıklarını söylerler.

Zeytin sütünün cilde faydaları nelerdir?

- Zeytin sütü, E vitamini öncelikli olmak üzere A, D, K vitaminleri açısından zengin ve besin değeri yüksek bir yağdır. Bu nedenle cilt sağlığı ve güzelliği konusunda kullanımı çok yaygındır. Ayrıca zeytin sütü saç bakımı için de rahatlıkla kullanılabilecek bir şifa kaynağıdır. Çok sayıda insan saçlarına zeytin sütü kürü uygular.

- Cilt sağlığında E, K ve A vitaminleri önemli olduğu için zeytin sütü cilde çok faydalıdır. Bebeklerin ciltlerine sürülen yağ onlara sağlık ve güzellik verirken pişiklerini ve başlarındaki konakları da tedavi eder. Pişik kreminden daha etkili olduğu söylenir. Bebeklerinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını istiyorsanız onlara zeytin sütü ile masaj yapabilirsiniz.

- Antioksidan özelliği taşıması ve E vitamini zengini olması nedeniyle cilde sürülen zeytin sütü, deriden hemen emilerek alt katmanlara ulaşır. Her gün düzenli olarak cildinize bu işlemi uygularsanız cildinizin tazelendiğini fark edersiniz. Çünkü antioksidan özelliği sayesinde hücre yenilenmesine katkı sağlar. Vücudunuzdaki yaraların iyileşmesi için güvenle kullanabilirsiniz. Bir gazlı bez yardımıyla yaraların üzerine yağ sürmeniz yeterli olacaktır.

Zeytin sütü fiyatları ne kadar? Nerede satılır?

- Zeytin sütü farklı bir lezzete ve hoş bir aromaya sahiptir. Oksijen zenginliği bakımından dünyanın öncelikli bölgelerinden olan Kaz Dağları’nın eteklerinde kalan zeytinlerden elde edilen zeytin sütü, daha bir değerlidir. Bu nedenle en çok talep gören zeytin sütü Edremit bölgesinde üretilir.

- Ege bölgesinin zeytinleri doğal ve güzeldir. Özel bir ürün olan bu yağı her yerde kolayca bulamazsınız. 100 kg zeytinden 1 kg zeytin sütü alındığı düşünüldüğünde karşınıza çıkan her zeytin sütünün, halis yağ olacağına inanmanız yanlış olur.

- Organik ürünler satan markalaşmış marketlerden, çok emin olduğunuz aktarlardan ve bildiğiniz zeytinyağı üreticilerinden satın alabilirsiniz.

- Zeytin sütü az üretildiği için pahalı bir yağdır. Ege bölgesinde hala taş değirmenler ile üretim yapan bazı butik tesisler zeytin sütü satışı yaparlar. Bu tarz yerler ile bağlantıya geçerseniz işiniz kolaylaşır. Ama şunu vurgulamakta fayda var ki bu yağı ucuz fiyatlarla almak mümkün olmadığı için uygun fiyatlı ürünlerden uzak kalmanız doğru olacaktır. Biraz araştırma yapmalı, referans sahibi güvenebileceğiniz satış noktalarına yönelmelisiniz.

Yorumlar (0)