Bakandan 'şap hastalığı' açıklaması: Aşı bedeli alınmayacak

Şap hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uyguladığımız aşı sayısını bu yıl ilk kez 3’e çıkaracak ve ilk dozu 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde üreticilerimizden aşı bedeli almadan uygulayacağız” dedi.

SAĞLIK 28.01.2024, 12:40 29.01.2024, 09:49 Şeyda Gül
Bakandan 'şap hastalığı' açıklaması: Aşı bedeli alınmayacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkilerken büyük ekonomik kayıplara da neden olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, hastalıkla mücadelede, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı arandığını, aşısız hayvanların sevklerine de izin verilmediğini hatırlattı. Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteklemeleri için de aynı şekilde şap aşılama şartının arandığının altını çizen Bakan Yumaklı, ‘Baskın Aşılama Programı’ kapsamında toplam 250 milyon TL maliyetindeki aşılar için aşı bedeli alınmayacağını kaydetti.

Aşılama programı kapsamında üreticilerden aşı bedeli alınmayacak

Şap hastalığına karşı rutin aşılamanın, ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 kez yapıldığına işaret eden Bakan Yumaklı, 2023 yılında tespit edilen daha önce ülkemizde görülmeyen SAT-2 virüsüne karşı, o dönem bütün tedbirleri alarak Şap Enstitüsü tarafından bu virüse karşı üretilen aşıların büyükbaş hayvan varlığımızın tamamına uygulanmasını sağladıklarını bildirdi. Şap hastalığına karşı yürütülen mücadele kapsamında, 2024 yılının hemen başında önemli bir adımı daha attıklarını belirten Bakan Yumaklı, yeni bir aşılama programı başlattıklarının bilgisini verdi. “Önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uyguladığımız aşı sayısını bu yıl 3’e çıkardık. İlk dozunu ise ‘Baskın Aşılama Programı’ kapsamında 29 Ocak- 31 Mart 2024 tarihlerinde uygulayacağız” diyen Bakan Yumaklı, bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü tarafından üretilecek olan 250 milyon TL maliyet bedelli aşıların kullanılacağı bu aşılama programı kapsamında üreticilerden aşı bedeli alınmayacağını ifade etti.

Büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıktan tamamen korunmasını hedefliyoruz

Şap hastalığına karşı mücadelenin tüm ülkede yıl boyu hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, bu mücadele kapsamında, 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Kurban Bayramı öncesi ilkbahar döneminde tüm ülkedeki büyükbaş hayvanlar ile Trakya’daki küçükbaş hayvanları tekrar aşılayarak Kurban Bayramı’nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı planladıklarını söyledi. 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihlerini kapsayan sonbahar aşılama döneminde yine tüm ülkedeki büyükbaş hayvanların aşılanması yönünde bir planlamaya gittiklerini anlatan Bakan Yumaklı, “Bu çalışmalar ile şap hastalığına karşı ülkemizde etkin bir mücadele yürüterek hayvan varlığımızın büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıktan tamamen korunmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)