Ayakta idrar yapmak prostat yapar mı?

Medical Park Ordu Hastanesi Opr. Dr. Mithat Kıvrak, halk arasında yaygın olarak dile getirilen 'ayakta idrar yapmanın prostat hastalığına yol açacağı' iddiasını değerlendirdi.

SAĞLIK 06.06.2024, 12:12 07.06.2024, 08:58 Buse Önder
Ayakta idrar yapmak prostat yapar mı?

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mithat Kıvrak, ayakta idrar yapmanın prostat hastalıklarına neden olduğuna dair yaygın inanışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dr. Kıvrak, bu iddianın bilimsel verilere dayanmadığını belirterek, prostat hastalıklarının esas nedenlerinin genetik faktörler, yaşlanma ve hormonal değişiklikler olduğunu vurgulayarak “Ayakta veya oturarak idrar yapma şeklinin prostat sağlığını doğrudan etkilediğine dair yeterli kanıt bulunmamaktadır" dedi.

Prostat sağlığı için antioksidan zengini besinler

Prostat sağlığını korumak için düzenli sağlık kontrolleri, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigara ile alkol tüketiminden kaçınmanın önemine dikkat çeken Opr. Dr. Kıvrak, kabak çekirdeğinin iyi huylu prostat hastalığında faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca, domates, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı meyveler gibi antioksidan bakımından zengin besinlerin tüketilmesinin de prostat sağlığı açısından yararlı olacağını söyledi.

‘Aşırı kafeinden kaçınılmalı’

Dr. Kıvrak, yürüyüş, koşu, yüzme gibi kardiyovasküler sağlığı destekleyen aktivitelerin yanı sıra haftada birkaç gün kas gücünü artırıcı egzersizler yapılmasını önerdi. Aşırı kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kıvrak, idrar yaparken mesanenin tamamen boşaltılması ve tuvalet ihtiyacının geciktirilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Kendi kendinize tanı koymayın’

Prostat sağlığı konusunda endişeleri olanların mutlaka bir uzmana danışması gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. Kıvrak, "Kendi kendinize tanı koymaktan veya internet üzerindeki doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere göre hareket etmekten kaçının. PSA seviyelerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Bu test, prostat kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar” ifadelerini kullandı.

Dr. Kıvrak, “Uzmanlar, sizin için en uygun yaşam tarzı değişikliklerini ve tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olabilir" diye konuşarak, prostat sağlığı için bilinçli ve düzenli bir yaklaşımla hareket etmenin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)