Anne babalar dikkat! 2 yaşına kadar çocuklara 'sıfır ekran' uyarısı!

Dr. Mustafa Alper Aykanat, çocukları sakinleştirmek için kullanılan telefon, tablet ve televizyon gibi ekranların, beyin gelişimini olumsuz etkileyerek otizm, atipik otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi çeşitli hastalıkları tetiklediğini ifade etti.

SAĞLIK 18.04.2024, 12:54 19.04.2024, 16:17 Buse Önder
Anne babalar dikkat! 2 yaşına kadar çocuklara 'sıfır ekran' uyarısı!

Çocukların günümüzde teknolojik ekranlara olan bağımlılığı, uzmanlar tarafından ciddi bir endişe kaynağı olarak ele alınıyor. Özellikle anne karnından itibaren bu tür ekranlara maruz kalan çocukların beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği belirtiliyor.

Bu konuda uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gerektiğini vurguluyor.

‘Gerçek dünya ile etkileşim için önemli’

Dr. Aykanat'a göre, çocukların beyin gelişimi anne karnından başlayıp, 2 yaşına kadar devam ediyor. Bu süreçte çocukların teknolojik ekranlardan uzak tutulması gerekiyor çünkü ekranlar, beyin gelişimi için zararlı olabiliyor.

Özellikle doğum sonrası 2 yaşına kadar çocukların ekranlardan uzak tutulması, gerçek dünya ile etkileşim içinde olmalarının sağlanması önem taşıyor.

Birçok hastalığa neden olabiliyor

Ancak günümüzde birçok ebeveyn, çocuklarını enerjisini atmaya teşvik etmek yerine teknolojik ekranları kullanarak susturmayı tercih ediyor. Bunun sonucunda ise çocuklar, ekran bağımlılığına yönlendirilerek gerçek dünyadan uzaklaşıyorlar. Bu durumda çocukların sosyal ve duygusal gelişimleri olumsuz etkilenebiliyor.

Ekran bağımlılığının tetiklediği hastalıklar arasında otizm, atipik otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar öne çıkıyor. Ayrıca ekran bağımlılığı, çocukların fiziksel aktivitelerini azaltarak obezite gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına da zemin hazırlıyor.

İçeriklerin denetlenmesi önemli

Uzmanlar, çocukların ekran bağımlılığından korunması için ebeveynlere düşen görevlerin altını çiziyorlar. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin ve onları doğal aktivitelere teşvik etmenin önemi üzerinde duruyorlar. Ayrıca ekran kullanımının sınırlandırılması ve çocukların ekranla geçirdikleri zamanın içeriğinin denetlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Yorumlar (0)