Xiaomi elektrikli araç piyasasına girdi: Yeni modelini tanıttı

Çinli teknoloji devlerinden biri olan Xiaomi, bu kez yeni geliştirdiği elektrikli araç modeliyle otomobil piyasasına adını yazdırdı.

OTOMOTİV 30.03.2024, 01:14 Şeyda Gül
Xiaomi elektrikli araç piyasasına girdi: Yeni modelini tanıttı

Çinli akıllı telefon ve elektronik cihaz üreticisi Xiaomi, beklenmeyen bir girişime imza atarak elektrik araç modeli ile otomobil piyasasına giriş yaptı. "SU7" adını verdiği elektrikli spor otomobil modelini Pekin'de düzenlenen etkinlikte tanıtan Xiaomi'nin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Ley Cün'ün aracın sunumunu yaptı. Otomobilin piyasaya sürüldüğünün duyurulmasının ardından bu otomobilden yarım saat içinde 50 bin adet satıldığını ifade eden Ley, yeni modelin Tesla Model 3 ile eş değer olduğunu ifade etti. 700 kilometre batarya menziline sahip olduğunu kaydeden Ley, teknik özelliklerinin yüzde 90'ının Tesla'nın söz konusu modelinden daha iyi olduğunu ileri sürdü.

Aracın başlangıç fiyatı yaklaşık 29 bin 900 dolar

Xiaomi SU7, içerdiği özelliklere göre 3 versiyon olarak piyasaya sürüldü. Başlangıç fiyatı 215 bin 900 yuan (yaklaşık 29 bin 900 dolar) olarak belirlenen SU7'nin fiyatının Tesla Model 3'ten 30 bin yuan düşük olması dikkati çekti.

Sektör analistlerince yapılan değerlendirmelerde Çin'de satışların azalmasıyla fiyat rekabetinin kızıştığı elektrikli otomobil piyasasında avantajlı bir konum elde etmeyi hedeflediği ifade edildi.

Azalan satışlar ve fiyat rekabeti

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları son yıllarda büyük artış gösteriyor. Geçen yıl Japonya'yı geride bırakan Çin, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı konumuna gelmişti. Vergi muafiyetleri ve devlet destekleri ile teşvik edilen elektrikli otomobil satışları, Çin ekonomisinin koronavirüs pandemisi sonrası dönemde toparlanmada yaşadığı sıkıntılar nedeniyle ivmesini yitiriyor.

Çin Binek Otomobil Birliği (CPCA) verilerinde, "Yeni Enerji Aracı (NEV)" olarak adlandırılan şarj edilebilen, pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli araçlarının satışı 2023'te yıllık yüzde 36 artışla 7,7 milyona yükseldiği ifade edildi. Satışların 2024'te yüzde 22 artış gösterdiği belirtilen verilerde, satışların 11 milyona çıkacağının öngörüldüğü aktarıldı.

Yorumlar (0)