Bayram öncesi otomobil almak isteyenler dikkat! İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşüşe geçti

7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR II) sebebiyle sıfır araçlarda kampanyaların yoğunlaştığını ifade eden otomotiv sektörü temsilcileri,  bunun neticesinde de ikinci el araçların gerçek satış fiyatlarının düşüşe geçtiğini aktardı.

OTOMOTİV 09.06.2024, 14:27 Şeyda Gül
Bayram öncesi otomobil almak isteyenler dikkat! İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşüşe geçti

Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı öncesinde otomobil almak isteyen tüketicilere tavsiyelerde bulundu. İkinci el araçların gerçek satış fiyatlarının, son dönemdeki sıfır kilometre araç kampanyaları neticesinde düşüşe geçtiğini ifade eden temsililer, özellikle ikinci el araç alımlarında kurumsal firmaların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

GSR II regülasyonu, 2. el fiyatlarını düşürdü

Yılın ilk çeyreğinde 2. el pazarının enflasyon ve sıfır araç fiyatlarındaki artışın altında bir oranda, yüzde 8'lik bir değerlenme sağlayabildiğini kaydeden Birkan Çalışkan, bunun sonucunda da mayısta son bir yılın en düşük fiyatlı 2. el pazarıyla karşı karşıya kalındığını dile getirdi. Yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, sıfır araç markalarının, belli seviyede güvenlik donanımına sahip olmayan araçların tescilini ve satışını yapamayacağını vurgulayan Çalışkan, halihazırda 7 Temmuz'a kadar bu stokları eritmek zorunda olan sıfır araç markalarının Mayıs ayında agresif kampanyalar açıkladığını belirtti. Sıfır araç fiyatlarındaki bu düşüşün 2. el fiyatlarında Mayıs ayında da negatif yönlü bir etki yarattığını vurgulayan Çalışkan, mayıs ayının özellikle ikinci yarısında 2. el fiyatlarında yüzde 2'lik aşağı doğru bir değişim gözlendiğini söyledi. 7 Temmuz öncesi stokları eritme baskısı neticesiyle mayıs ayında açıklanan sıfır araç kampanyalarının haziran ayında da devam ettiğini gözlemlediklerini kaydeden Çalışkan , “Buna bağlı olarak 2. el fiyatlarının da bu seviyelerde yatay olarak devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Otomobil almak isteyenlere tavsiyeler

Gelecek 1-2 aylık süreçte 2. el fiyatlarında herhangi bir değişim gözlemleneceğini düşünmediklerini bildiren Çalışkan, uzun zamandır olması gereken değerin altında olan 2. el pazarının özellikle eylül ayından sonra yine ekonominin de koşullarına bağlı olarak doğru noktaya doğru, olması gereken değer seviyesine doğru yükseleceğini düşündüklerini dile getirdi. “Burada tabii ki önümüzdeki dönemde enflasyonun, dövizin ve sıfır fiyatlarında yapılacak uygulamaların da fiyat seyrinde etkin ve belirleyici olacağını düşünmekteyiz” diyen Çalışkan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde otomobil almak isteyen tüketicilere tavsiyelerde bulundu.

En büyük önerisi titiz ekspertiz

İkinci el araç satın alacak tüketicilere her şeyden önce satın alacakları aracın mevcut durumu, geçmişi ve muhtemel sorunlarıyla ilgili 'gerçek' bilgi sahibi olabilmek için titizlikle yapılmış bir ekspertiz çalışması talep etmelerini önerisinde bulunan Çalışkan, “Bunun yanı sıra aracın satışı sonrasında ortaya çıkabilecek sürpriz aksilikler ve maliyetlerden kaçınmak için ikinci el alanında kurumsallaşmış, mutlaka yetki belgesi sahibi kurum, şirket veya bayilere yönelmeleri daha güvenli olacaktır” şeklinde konuştu.

Son 1 ayda ortalama yüzde 3-5'e varan düşüşler görülüyor

İikinci el ilanlarındaki araç fiyatlarına bakıldığında gözle görülür bir düşüşün henüz gözlemlenmediğini kaydeden Halil Ali Şenay ise son dönemde gerçekleşen 0 kilometre araç kampanyaları neticesinde gerçek satış fiyatlarında düşüş olduğunu dile getirdi. Son 1 ay içerisinde gerçek satış fiyatlarında segmentine göre ortalama yüzde 3-5'e varan düşüşler görüldüğünü vurgulayan Şenay, artık pandemi öncesindeki normal düzene dönmeye başladıklarını ve otomobillerin artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını söyleyebileceklerini anlattı. Normalde bayram öncelerinde piyasanın hareketlendiğini gördüklerini anlatan Şenay, “Bu bayram öncesinde gerek finansman imkanlarının maliyetli olması gerekse de gündemde olan sıfır kilometre araç kampanyalarından ötürü ikinci ele talebin geçmişe nazaran daha düşük kaldığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

0 kilometrede istediğini bulamayanlar, bugünün işini yarına bırakmamalı

Otomobil almak isteyenlerin önce sıfır araç kampanyalarına bakıp öyle karar vermesi gerektiğini belirten Şenay, tüketicilerin her marka modeli bulmak mümkün olmasa da ciddi avantajlar yakalayabileceğini aktardı. İstedikleri marka model araçlar için 0 kilometrede istediğini bulamayanların ise bugünün işini yarına bırakmaması gerektiğini savunan Şenay, “Her ne kadar mevduat faizi gelirleri cezbedici olsa da araç bir ihtiyaç ise mevcutta yakalanacak fırsatların hemen değerlendirilmesinden yanayım” dedi.

Fiyatlarındaki belirleyici ana faktörler

Bayram tatili sonrasında piyasanın biraz daha gevşemesini beklediklerini fakat bu gevşemenin fiyatlara yansımasını yüzdesel olarak ön görmenin çok kolay olmadığını kaydeden Şenay, tatil sezonuna giriyor olunmasının ve GSR II regülasyonu doğrultusunda stoklarını önden eritmek durumundaki markaların kampanyalarında ne kadar agresifleşeceğini görmek gerektiğini dile getirdi. Şenay, “Regülasyonun hayata geçmesi sonrasında yine sıfır kilometre araç bulunurluğu, kurlar ve kredilerdeki değişimler yine ikinci el araçların fiyatlarındaki belirleyici ana faktörler olacaktır” diye konuştu.

Sektör, fiyat konumlandırması açısından daha sağlıklı bir zemine oturdu

Kenan Bilirgen ise açıklamasında sıfır araç bulunurluğunda yaşanan zorluklar nedeniyle 2023'ün eylül ayına kadar sürekli artan ve zirve yapan kullanılmış otomobil fiyatlarının, pazar şartlarının normale dönmesiyle gerilemeye başladığını vurguladı. Yeni model yılına sahip araçların da pazara giriş yapması ile 2024 Mart ayından itibaren ikinci el değerlerinin dengeye oturduğunu söyleyebileceklerini anlatan Bilirgen, pandemi sonrası dönemde otomotiv sektöründe yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle oluşan fiyat seviyelerini piyasa tabiriyle 'köpük' olarak tanımladıklarını aktardı. Bilirgen, “Bugünkü koşullarda bu köpüğün ortadan büyük oranda kalktığını söylemek doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)