AB'nin elektrik devrimi hayal mi olacak? İçten yanmalı motor yasağı gündemde

AB'nin 2035'te içten yanmalı motorların üretimini tamamen yasaklama planı, aşamalı şekilde uygulamaya konuldu. Pek çok dev marka, üretimde elektrikli otomobillerin payını artırıyor. Avrupa'daki bazı siyasetçiler ve sektör temsilcileri ise AB'nin bu planından hoşnut değil. Yasağın gecikeceği, 2035'ten sonra da içten yanmalı motorların üretileceği konuşuluyor. Toyota Başkanı Akio Toyoda'ya göre elektrikli otomobillerin pazardaki payı yüzde 30'u geçmeyecek. AB'nin elektrik devriminin hızının kesileceği görüşü son zamanlarda revaçta.

OTOMOTİV 27.01.2024, 17:48 Hakan Öksüz
AB'nin elektrik devrimi hayal mi olacak? İçten yanmalı motor yasağı gündemde

Avrupa Birliği (AB), küresel ısınma ile mücadele kapsamında içten yanmalı motorlara kademeli kısıtlama getirdi. Pek çok otomotiv devi, elektrikli modellerini piyasaya sürmeye başladı. AB, sentetik yakıt ya da plug-in hibrit benzeri alternatif teknolojilerin de kullanılmasına yönelik ülkelerden gelen talebi kabul etti.

İçten yanmalı motor üretimi yasağına karşı çıkanlar var

AB'nin 2035 yılında içten yanmalı motorların üretiminin tamamen yasaklanmasına dair planı devreye alınırken siyasetçiler ile sektör temsilcilerinden farklı sesler yükselmeye başladı. Sarj ağlarının yeterince geniş olmadığını kaydeden sektör temsilcileri, maliyetlerin artmasından dolayı siparişlerin yavaşladığını bildiriyor.

Porsche'nin CFO'su Lutz Meschke: "Yasakla ilgili pek çok sorun var"

Elektrikli araç üretiminin devamı için şirketlere verilen teşviklerin kesilmesi de şirketleri zor durumda bırakıyor. Alman devi Porsche'nin CFO'su Lutz Meschke, markanın yeni elektrikli SUV'u Macan'ın tanıtıldığı toplantıda konuştu. Sektördeki sorunlardan dem vuran Meschke, "AB'nin 2035'teki yasağının ertelenmesi söz konusu olabilir. İçten yanmalı motorların yasaklanmasıyla alakalı pek çok sorun var." ifadelerini kullandı.

Avrupa Halk Partisi (EPP), yasağı erteletmek istiyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerine giderken Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından hazırlandığı söylenen bir manifestosu paylaşıldı. Manifestoya göre parti yönetiminin hedeflerinden biri, içten yanmalı motorlara 2035'te gelecek yasağın ertelenmesini sağlamak. Söz konusu yasak kararının en kısa sürede revize edileceğine dair sinyaller verildi.
EPP'nin temsilcilerinden olan Alman vekil Jens Gieseke, AB'nin söz konusu yasaklama kararına bir süredir karşı çıkıyor. Jens Gieseke'nin bu tutumu, EPP'nin ortaya çıkan manifestosunu doğrular nitelikte.

Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 30'u aşmayacak

Toyota Başkanı Akio Toyoda'dan önceki günlerde yaptığı açıklamaya göre elektrikli otomobiller, pazarın tamamına hakim olmayacak. Hatta elektrikli otomobillerin pazar payı, en fazla yüzde 30 olacak. Piyasanın kalan kısmını içten yanmalı motora sahip araçlar oluşturacak. Bununla birlikte hidrojen yakıtlı ve hibrit araçların pazardaki payı artacak.

Tek çözüm elektrik olmayabilir

Söz konusu tartışmalar, "Elektrikten başka çözüm yok mu?" sorusunu gündeme getirdi. Özellikle otomobil devi markalarıyla bilinen Almanya'dan yükselen itirazlar, gözlerin alternatif bazı çözümlere çevrilmesine neden oldu. Bu itiraz, "sentetik yakıt" benzeri bazı çevreci alternatiflerin gündeme gelmesini sağladı.

Almanya'dan sentetik yakıt önerisi

Almanya'nın önerisi, içten yanmalı motorları tıpkı fosil yakıtlar gibi güçlü şekilde çalıştırabilecek sentetik yakıtın AB'nin gündemine alınması. Sentetik yakıt, benzin ile dizelin çevreci bir kopyası olarak tanımlanıyor. Bu yakıt hem araçları fosil yakıtlar gibi çalıştırıyor hem de zararlı partiküllerin büyük oranda azalmasını sağlıyor. 

Sentetik yakıt, rüzgar enerjisi ile üretiliyor

Elektrikli araçların motor gücünün düşük olması nedeniyle sentetik yakıt formülünün ciddi şekilde tartışılmaya başlanacağı düşünülüyor. İlk sentetik yakıt tesisini Güney Amerika ülkesi Şili'de açan Alman devi Porsche, bu alternatif yakıtın en büyük destekçilerinden biri olarak öne çıkıyor. Rüzgar enerjisi sayesinde üretilen sentetik yakıt, içten yanmalı motorların karbon nötr çalışmasına imkan veriyor.

Yorumlar (0)