Ünlü isimlerden Gazze’ye destek mesajları

Wednesday dizisiyle ünlenen Jenna Ortega, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiği sırada binlerce çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, "Ateşkes tartışılırken binlerce masum insan hayatını kaybediyor. İnsanlık nerede?" ifadesini kullandı. Oyuncunun meslektaşı Melisa Barrera, Filistin'e destek verdiği için Çığlık 7 filminden çıkarılmıştı. Jenna Ortega da bu olayın ardından filmin kadrosundan ayrılma kararı aldı. İşte Ortega gibi Filistin'e destek veren diğer ünlü isimler ve onlardan gelen mesajlar…

MAGAZİN 29.05.2024, 15:10 30.05.2024, 17:48 Melina Ay
Ünlü isimlerden Gazze’ye destek mesajları

Jenna Ortega

Çığlık filmi ile tanınan ABD'li ünlü oyuncu Jenna Ortega, sosyal medya hesabından Filistin'e destek verdi. Ortega, Instagram hesabından Gazze'ye ilişkin yaptığı paylaşımda, Filistinli bir ailenin fotoğrafına yer verdi. İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki kampa düzenlediği saldırının ardından ünlü oyuncu Ortega, "Binlerce masum çocuk katledilirken, dünya ateşkesi tartışıyor. İnsanlık nerede?" ifadesini kullandı.

Meksikalı oyuncu Melissa Barrera'nın Filistin'e destek içerikli paylaşımları nedeniyle ‘Çığlık 7’ filminin kadrosundan çıkarılmasının ardından oyuncu Ortega da filmin kadrosundan ayrılmıştı.

Ortega'nın, başrolünde olduğu ‘Wednesday’ isimli dizinin 2'nci sezon çekimleri için filmden ayrıldığı doğrulanırken, yerel basında, geçmişte Filistin'e destek veren paylaşımlar yapan oyuncunun, Barrera'nın kovulmasına tepki olarak filmden ayrıldığı iddia edilmişti.

Filmin yönetmeni Christopher Landon da ‘yapımın artık bir kabusa döndüğünü’ dile getirerek, görevinden ayrıldığını açıklamıştı.

Tarkan

Ünlü şarkıcı Tarkan, X hesabında "Filistin'de yaşanan katliamların dünya kamuoyunun gözleri önünde devam etmesi beni derinden etkiliyor. Bu insanlık suçunun hala engellenemiyor olması inanılmaz üzücü. Bu zulme son verilmeli! Yeter artık! #RafahOnFire" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mustafa Sandal

Mustafa Sandal yaptığı paylaşımda, “Refah'ta Filistinli sığınmacıların kaldığı çadır kampına saldırıp insanlık suçlarına yenilerini ekleyen İsrail'i ve başındaki katili kınıyorum! Çocuklar, masumlar ölüyor. Dünya maalesef sessiz! "Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın!" #RafahOnFire” dedi.

Gülşen

Gülşen, X hesabında “Filistin'de yıllardır yaşanan, dün gece Rafah'ı kül eden bu katliama tanıklık etmekten bir insan olarak utanıyorum” ifadelerini kulandı.

Hayko Cepkin

Hayko Cepkin, Gazze'ye yapılan saldırıların ardından, “Halen devam eden katliamlara koskoca dünyada birleşip bir 'dur' diyecek, ya da ulan bir tane bile gerçekten samimi yaptırım yapabilecek kimse yok mu? Bu ne nalet bir yaşam formuymuşsun sen be insanoğlu çocuğu” ifadelerine yer verdi.

Mark Ruffalo

ABD'li oyuncu Mark Ruffalo, Gazze'deki trajediye dikkat çekmek için yaptığı paylaşımda, "Tüm ölümler durmalıdır” mesajını iletti. Ruffalo, sosyal medya hesabından, “Gazze'de hayatları paramparça olan masum çocuklar için tek yürek olarak diyoruz ki bizim adımızı kullanmayın. Tüm ölümler durmalıdır” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Ruffalo, "Bizim adımızı kullanmayın" mesajıyla bir video paylaştı ve "Şu anda Gazze'de 6 yaşın altındaki her 2 çocuktan biri yetersiz besleniyor ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Filistin'de derhal ateşkes talep etmek için dünyaya katılın. İnsanlığımız buna bağlı. Başka bir dünya mümkün ve biz bunu gerçekleştirmeye söz veriyoruz” açıklamalarına yer verdi.

Abdalla

Dünyaca ünlü "The Crown" dizisi ve Khaled Hosseini'nin "Uçurtma Avcısı" kitabından uyarlanan filmdeki oyunculuğuyla hafızalara kazınan aktör Abdalla, katıldığı 75. Emmy Ödülleri töreninde sol avucuna "Never Again (Bir daha asla)" yazarak Gazze'deki soykırımı protesto etti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçtiğini belirten Abdalla, "Neredeyse 6 aydır öncelikle ve her şeyden önce ateşkes talep ediyoruz. Bu sürede hayal bile edilemeyecek kadar yüksek bir ölü sayısına ulaştık. Bu bir soykırımdır ve durması gerekiyor." dedi

Uluslararası topluma da seslenen Abdalla, "Uluslararası toplum Filistin'i ve Filistin'in çocuklarını yüzüstü bıraktı. Dünya bu konuda başarısız oldu. Tüm hayatım boyunca 'Bir daha asla' sözleriyle büyüdüm ve bu sözleri yerine getirme görevim vardı. Ancak, o an geldiğinde hiçbir şey yapmadılar. Hatta hiçbir şey yapmamaktan daha kötüsünü yaptılar; (İsrail'i) silahlandırdılar ve desteklemeye devam ediyorlar."

Ünlü oyuncu, Gazze halkına mesajında şunları söyledi: "Sizinleyiz ve üzgünüz. Yaptıklarımızın hiçbiri yeterli olmadığı için üzgünüz. Bu durum sona erene kadar yanınızda olmaya, sizinle birlikte durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz." Abdalla, adalet ve özgürlük için mücadele eden son nesil olacaklarını, galip geleceklerini ve başaracaklarını vurguladı.

Angelina Jolie

ABD'li oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılarına tepki göstererek yardım çağrısında bulundu. Jolie, “İsrail'de yaşananlar bir terör eylemidir. Ancak bu, Gazze'de hiçbir yere gidemeyen, yiyecek ve suya erişimi olmayan, tahliye imkanı bulunmayan ve hatta sığınmak için sınırı geçme gibi temel bir insan hakkına sahip olmayan sivil halkın bombalanması sırasında kaybedilen masum hayatları haklı gösteremez” dedi.

Haluk Levent

Şarkıcı Haluk Levent “Dünyanın en modern ülkelerine mesaj! Gazze'deki çocukların ölmesini önlemek için Müslüman olmanıza gerek yok. Sadece insan olmak yeterli” ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Fazıl Say

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Gazze'ye yönelik saldırılara dikkat çekerek, "Gökten ışık yağmuru gibi bombalar yağıyor gece vakti bir şehre. Her saat yüzlerce suçsuz çoluk çocuk can veriyor bomba yağmurunda. Bir aydır bunu seyrediyoruz. Çıkmıyor akıldan. Dayanamıyorum. Durun, ne olur durun," ifadelerini kullandı.

Say, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Norveç, Macaristan, Belçika ve Hollanda'da vereceği konser programını da paylaşarak şunları ekledi: “Her saniye çocuklar ölüyor Filistin'de. Oslo'da bir müzisyen, benim konserimi boykot etme çağrısında bulunmuş. Sebep? Barıştan yana olmam herhalde. Programda Bach'ın 'Goldberg Çeşitlemeleri' eseri var. Yani bu arkadaş, bir yandan Bach'ı da boykot ediyor. Tebrik ederim kendisini! Düşünsün, 24 bin ton bomba Oslo'ya düşse, binlerce suçsuz sivil insan ölse? Haritayı ters çevirsin. Hayatında bir kere olsun, kendini Orta Doğu'da doğmuş bir çocuğun yerine koysun. Bazı müzik blog yazarları da onun gönderisini alıntılamış, haber yapmış. Bu artık anlamamak değil, anlamayı istememek!”

Gigi Hadid

Filistin asıllı ünlü süper model Gigi Hadid, İsrail ile Hamas arasında yaşananlar ve Ortadoğu'nun ateş çemberine dönüşmesi sonrası sessizliğini bozdu. "Filistinliler için umutlarım ve hayallerim var ama bunların hiçbiri, tek bir Yahudi'nin bile zarar görmesini içermiyor" diyen Hadid, "Hem Filistinli hem de Yahudi sevdiklerimle taziyelerimi paylaşıyorum" ifadesini kullandı.

Bella Hadid

Filistinli iş insanı Muhammed Hadid’in ABD'de doğup büyüyen Bella Hadid "Sessizliğim için beni bağışlayın" diyerek söze başladı. Model "Her gün ölüm tehditleri alıyorum. Telefon numaram sızdırılmış ve ailem tehlikede. Artık sessiz kalmayacağım. Korku bir seçenek değil. Filistin'deki insanlar ve çocuklar, özellikle Gazze'dekiler, sessiz kalmamamıza dayanamazlar. Biz değil, onlar çok cesur" dedi.

Hadid “Gazze'ye yapılan saldırılarda hayatını kaybeden ve aile üyelerini kaybeden çocuklar için yas tutuyorum” ifadelerini kullandı.

Alba Flores

Aralarında, "La Casa de Papel" dizisinde "Nairobi" karakterini canlandıran Alba Flores, aktörler Pepe Viyuela, Alberto San Juan, Juan Diego Botto, şarkıcı Amparo Sanchez ile şarkıcı ve şair Marwan'ın da bulunduğu bir grup İspanyol sanatçı, Filistin'e destek için seslerini sosyal medyada duyurdu.

Sanatçıların videosunda, "İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni ayrım gözetmeksizin bombalamayı sürdürüyor. Filistin halkına en büyük zararı verebilmek için Gazze'yi sistematik şekilde bombardımana tutan İsrail özellikle okulları, evleri, hastaneleri, sivil altyapıları, camileri, ambulansları hedef alıyor. Şimdiye kadar 20 binden fazla kişi öldürüldü ve bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk. Save the Children'a göre Gazze'de her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor “ diye ifade etti kendisini.

Dwayne Johnson

ABD'li oyuncu Dwayne Johnson ise sosyal medya paylaşımında İsrail-Filistin çatışmalarından duyduğu üzüntüye işaret ederek, "Çözüm için dua ediyorum. Tüm masum hayatlar için dua ediyorum." açıklamasını yaptı.

Riz Ahmed

İngiliz oyuncu ve rap sanatçısı Riz Ahmed, Instagram hesabındaki paylaşımda İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, "Gazze'de şu an yaşanan ve işgal altındaki Filistin'de on yıllarca süren hadiseler korkunç ve yanlıştır. Bu eziyetin derinliği ve gerçekliği görmezden gelinemez." ifadelerini kullandı.

Choi Si Won

Güney Koreli müzisyen Choi Si-won, UNICEF'in Gazze'deki çocukların güvenliğinin sağlanmasına yönelik açıklamalarını paylaştı ve Filistin'e destek verdi.

Zayn Malik

Pakistan asıllı İngiliz şarkıcı Zayn Malik de Instagram hesabında, "Özgür Filistin" yorumuyla kendi fotoğrafını paylaşarak Filistin'e destek verdi.

Demi Lovato

ABD'li müzisyen Demi Lovato ise Instagram paylaşımında, masum sivillerin katledilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)