Avusturya yolsuzluk sonrası seçimini yapıyor

Avusturya halkı, koalisyon hükümetinin yolsuzluk skandalı sebebiyle çökmesinden yaklaşık 4 ay sonra sandık başına gitti.

DÜNYA 29.09.2019, 16:33 29.09.2019, 16:59
Avusturya yolsuzluk sonrası seçimini yapıyor

Avusturya, yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Oy kullanma yaşı 16 olan ve yaklaşık 6 milyon 400 bin seçmen bulunan ülkede oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı. 

Kamuoyu yoklamaları, eski Başbakan Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) en fazla oyu kazanma yolunda olduğunu gösteriyor ancak yine de bir koalisyon kurması gerekecek.

Avusturya'da hükümet geçen Mayıs ayında, dönemin başbakanı Sebastian Kurz'un koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) lideri Heinz-Christian Strache'nin karıştığı yolsuzluk skandalı sebebiyle çökmüştü. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca iktidarda kalan hükümetin dağılmasına ve erken seçim yapılmasına yol açan skandal, gizli bir video kaydının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Skandalın ayrıntıları...

Söz konusu videoda, Heinz-Christian Strache'nin İbiza Adası'ndaki bir buluşmada kendisini Rus yatırımcı olarak tanıtan bir kişiye, partisi FPÖ'ye yapacağı bağışlar karşılığında kamu ihalelerinde yardım etme sözünü verdiği görülmüştü. Strache, "İbiza-gate" olarak isimlendirilen skandalın ardından 14 yıldır yönettiği FPÖ'den ve başbakan yardımcılığı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Hükümetin düşmesinin ardından ülkenin yönetimi için geçen Haziran ayında hiçbir parti üyesi olmayan geçici bir yönetim atanmıştı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Brigitte Bierlein, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından geçici hükümetin başına getirilmişti.

Koalisyon senaryoları neler?

Anketler, 2017'deki seçimlerde olduğu gibi bir kez daha Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) sandıktan birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Bu durumda Kurz'un Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ile yeni bir koalisyon kurması veya merkez soldaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile ortaklığa gitmesi olası görülüyor.

Anketler, SPÖ'nün tarihinin en düşük oy oranı olan yüzde 22'de kalacağını ve sandıktan ikinci parti çıkacağını gösteriyor. Yüzde 33 civarında oy alması beklenen Kurz, sol partilerin tahmin edilenden fazla oy toplayarak kendi başlarına bir koalisyon kurma şansı yakalayabileceklerine dair uyarıda bulunuyor.

Yorumlar (0)