Ülkemizde ilk ve tek: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ni gezdik!

HaberNeDiyor.com ekibi olarak, Ankara’nın en eski yerleşim merkezlerinden Kale bölgesinde bulunan ve Gökyay Vakfı’na bağlı “Satranç Müzesi” ni ziyaret ettik. Dünyanın bir çok noktasından kültür ve sanat izleri taşıyan satranç koleksiyonunu gezerken, müzenin kurucusu Akın Gökyay ile müzeye ve satranca dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

KÜLTÜR-SANAT 04.02.2021, 14:50 17.04.2021, 14:57
Ülkemizde ilk ve tek: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ni gezdik!

Spor ve kültür-sanatın bir araya geldiği eşsiz bir oyun olan satranç, Gökyay Vakfı tarafından kurulan Satranç Müzesi’nde hayat buluyor. Türkiye’nin ilk ve tek satranç müzesi olma özelliğini taşıyan büyülü müze, ziyaretçilerini birçoğunun okulda ya da bir aile yakınından öğrendiği, “Kralların Oyunu” olan büyülü oyun satranç’ın peşinden götürüyor. Müze, pandemi sürecinde biraz nefes almak isteyenleri, ülke kültürleri ve tarihleriyle satranç aracılığıyla tanışmak isteyenlerin ziyaret etmesini bekliyor.

Ankara’da Kale bölgesi yakınlarında olan ve Altındağ merkezinde merkezi bir konumda bulunan “Gökyay Vakfı Satranç Müzesi”, tarihi dokusu korunan eski bir Ankara evinde ziyaretçilerini bekliyor. Müzede 110 ülkeden toplamda 710  satranç takımı sergilenirken, bu takımlar 4 ana temada bir araya geliyor. Ankara’nın yapılarından oluşturulan takımlar, Lewis takımı, çocuklara özgü süper kahramanlardan oluşturulan takımlar ve ülke kültürlerini yansıtan takımlar müzede görülebiliyor.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kurucusu Akın Gökyay, Haber Ne Diyor.com’un sorularını yanıtladı

13 Ekim 2015 tarihinde kurulan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin kurucusu olan Akın Gökyay ile çocukluğundan bu yana satranca olan merakını, koleksiyonuna kattığı satranç takımlarını ve günümüzde satranca olan gelişime dair keyfili bir röportaj gerçekleştirdik. Akın Gökyay, Satranç Müzesi’nin Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç müzesi olduğunu belirtirken, koleksiyonu için 2011 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na mektup yazdığını ve olumlu cevabın ardından 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabı’na satranç koleksiyonunun girdiğini söyledi.

Satrancı küçük yaşlarda babasından öğrendiğini söyleyen Gökyay, tek rakibinin babası olduğunu ve ilk başlarda sürekli babasına yenildiğini anlattı. Babasını satrançta yendiği günü asla unutamadığını söyleyen Gökyay, o gün çok rahatladığını keyfili bir anısı olarak anlatıyor. Milano’ya bir gezi sırasında gittiğinde gezerken vitrinde bir satranç takımı gördüğünü söyleyen Gökyay, o takımı hala unutamadığını ve çok hoşuma gittiğini belirtiyor. Eşinden satranç konusunda iyi bir destek aldığını söyleyen Gökyay, eş desteği olmazsa bu işin çok zor bir hale gelebileceğini belirtiyor.

Ankara’nın simgelerinden oluşan satranç takımı, ilgi görüyor

Koleksiyonunun sayısı artınca Altındağ Belediyesi ise bir müze kurma iş birliğine giren Gökyay, Türkiye’deki ilk ve tek satranç müzesi olma özelliklerini koruduğunu söylüyor. Müzede bir takım kültür hizmetleri de verdiklerini söyleyen Gökyay; konserler, satranç kampları, Karikatür ve Mandala gibi atölyeler ve çocuklara yönelik atölyeler de düzenlendiklerini söylüyor. Müzede sergilenen en eski parçanın bir  İtalyan satranç takımı olduğunu belirten Gökyay, babasıyla beraber de o takımla maç yaptıklarını söylüyor.

Avrupa’da bir çok şehrin tanıtımında, satranç takımlarının kullanıldığını söyleyen Akın Gökyay, Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle, Ankara’nın yapılarından oluşan bir satranç takımı oluşturulduğunu ve hatta bir yarışma yapıldığını söyledi. Ankara’nın simgelerinden oluşan satranç takımının rağbet gördüğünü söyleyen Gökyay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Satranç Müzesi’ni ziyaret ettiği sırada İstanbul temalı bir satranç takımının olmasını istediğini söylüyor. Gökyay, İmamoğlu’nun talebi doğrultusunda İstanbul temalı bir satranç takımının yapımına da destek vereceklerini belirtti.

Pandemi sürecinde dijital müzeciliğin geliştiğini belirten Gökyay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarıyla beraber Satranç Müzesi’nin de dijital olarak gezilebildiğini ve eserlerin üzerine tıklandığında hakkında bilgilerin de açıldığını söylüyor.
 

Röportaj: Deniz Ali Tatar / Kamera & Montaj: Yücel Karaduman

Yorumlar (0)