Ne izlemeli? (What to watch?)

Evde oturmaktan sıkıldınız mı? “Bugün ne izlesem?” diye mi düşündünüz? Sevilen dizileriyle takdir toplayan dev platform Netflix, birbirinden güzel filmleriyle de izleyiciyi etkilemeyi başarıyor. Eğer Netflix'in orijinal filmlerinden hangisini izleyeceğinize karar veremiyorsanız ödüllü filmlerle dolu bu liste dikkatinizi çekebilir!

KÜLTÜR-SANAT 18.08.2022, 11:30 19.08.2022, 12:05
Ne izlemeli? (What to watch?)

İşte, birbirinden başarılı ve IMDb puanlarına göre sıralanmış en iyi Netflix filmleri listemiz...

En iyi Netflix filmleri

1. Roma (2018)

Filmin adı: Roma 

IMDB: 8.0

Oyuncular: Marina de Tavira, Yalitza Aparicio, Jorge Antonio Guerrero, Fernando Grediaga.

Yönetmen: Alfonso Cuarón

Film türü: Dram

Roma filminin konusu: En iyi Netflix filmlerinden ve 2018 yapımı olan Roma adlı film, IMDb’de de en yüksek puanlı Netflix filmleri arasında bulunmaktadır. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan film, festivalde bir Altın Aslan ödülü elde etmiştir. Bir Altın Küre ödülünü kazanan Roma, 2019 Oscar ödüllerinde de 10 dalda aday gösterilmiştir. Şu ana kadar film, 139 ödülün sahibi olmuştur.

1970’li yılların işlendiği filmde, Cleodegaria “Cleo” Gutiérrez (Yalitza Aparicio), Meksikolu orta halli bir ailenin evinde hizmetçiliklerini yapan biridir. Evin patronu Sofía, Sofía’nın eşi Antonio, dört çocuğu ve Antonio’nın annesinin bulunduğu ailede, Cleo haricinde bir hizmetçi daha vardır. Sofía ile evliliğinde problemler olan Antonio, iş için gitmesi gerektiğini belirterek aileden uzaklaşmıştır. Genç Cleo, bir taraftan çocuklar ve ev işleri ile ilgilenirken, bir taraftan da kocasının yokluğu ile mücadele eden Sofía’ya destek olmak zorundadır. Bu esnada Cleo da genç Fermín’e gönlünü kaptırmıştır. Ancak bu ilişki hüsranla sonuçlanır ve çok farklı hikayeleri bulunan bu iki kadın, siyasi kargaşanın hakim olduğu bir ortamda, birbirlerinin tek destekçileri olurlar.

2. Beasts of No Nation (2015)

Film adı: Beasts of No Nation 

IMDb Puanı: 7.8

Oyuncular: Idris Elba, Abraham Attah, Ricky Adelayitor, Emmanuel Affadzi

Tür: Savaş, Dram 

Beasts of No Nation Konusu: En iyi Netflix filmlerinden Beasts of No Nation, Uzodinma Iweala’nın yazdığı aynı isimli eserden uyarlanmıştır. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde de gösterime giren bu film, burada Marcello Mastroianni ödülünü kazanmıştır. BAFTA ve Altın Küre Ödülleri’nde de adaylığı olan Beasts of No Nation, kazandığı başarılar ile Netflix’in en iyileri arasında yer bulmuştur. 

Küçük bir erkek çocuğu olan Agu (Abraham Attah), Batı Afrika ülkesinde dehşet verici bir iç savaşa maruz kalmaktadır. Bir grup asker ile mücadele etmeye zorlanan küçük çocuk, komutanı (Idris Elba) ve çevresindeki birçok askere korku ile yaklaşır. Çocukluğu, yaşanan savaş sebebiyle parçalanan Agu, izleyenler için hazmetmesi zor çocuk asker kimliğiyle, savaşın tiksindirici kanlı yüzü ve heyecan verici tarafı arasında bir çekişmenin ortasında kendisini bulur.

3. Shirkers (2018)

Film adı: Shirkers 

IMDb Puanı: 7.5

Oyuncular: Jasmine Kin Kia Ng, Sandie Tan, Philip Cheah

Tür: Belgesel

Shirkers Konusu: 2018 yılı yapımı olan Netflix orijinal filmi Shirkers, ilk gösterimini aynı yıl Sundance Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir ve burada Dünya Sineması’ndan, Belgesel türünde bir ödülü kazanmıştır. İzleyenlerin beğenisini toplayan film, eleştirmenlerden de pozitif yorumlar almıştır. 8 ödül ve 24 adaylığı olan bu film, en iyi IMDb puanı bulunan Netflix filmlerinden biridir.

1992’de, Singapurlu 3 genç,  Sandi Tan ve arkadaşları Sophia ile Jasmine, film öğretmeni Georges Cardona ile görüşerek ülkenin ilk bağımsız filmi olan Shirkers’ı çekerler. Sandi’nin senaristliğini yaptığı filmin çekimlerinden sonra, üç genç kadın üniversite için yurt dışına gideceklerinden, bitirdikleri filmlerinin görüntülerini Georges’e bırakırlar. Ancak Georges, gizemli bir biçimde ortadan kaybolur ve ne film görüntülerinden ne de Georges’dan haber alınamaz. Olaydan 20 sene sonra görüntülere ulaşan Sandi, filminin hikayesini aktarmak için çekim görüntülerinin de olduğu bir belgesel yapma kararı alır.

4. Black Mirror: Bandersnatch (2018)

Film adı: Black Mirror Bandersnatch 

IMDb Puanı: 7.4

Oyuncular: Will Poulter, Fionn Whitehead, Alice Lowe, Craig Parkinson, Asim Chaudhry

Tür: Bilim kurgu, gizem, dram

Black Mirror Bandersnatch Konusu: Netflix tarafından yapılan bilim kurgu antolojisi dizisi Black Mirror’ın, 2018 yılında yayınlanan filmi Black Mirror: Bandersnatch, sıra dışı kurgusuyla izleyenlerin beğenisini toplamıştır. Film, olaylar karşısında izleyenlere farklı sonuçlara neden olabilecek seçimler vermekte ve bu seçimlere verilen yanıtlar doğrultusunda ilerlemektedir. Alışılmışın dışında bir deneyimi izleyicilere yaşatan Black Mirror: Bandersnatch, büyük beğeni ve ilgi toplayarak tüm zamanların en iyi Netflix filmlerinden olmuştur. 

1984’te geçen hikayede, 19 yaşındaki yazılımcı Stefan Butler’ın gerilim dolu ve sürükleyici hikayesi anlatılmaktadır. Trajik yazar Jerome F. Davies’in, Bandersnatch isimli, okuyucunun seçimlerine göre macerasını yarattığı eserinden etkilenen genç, bu kitabı bir video oyununa uyarlamaya çalışmaktadır. Mohan Thakur'un yönettiği döneminin ünlü oyun şirketi Tuckersoft ile bir görüşme yapan Stefan, şirket tarafından beğenilir ve hemen çalışmalara geçilir. Genç Stefan’ın hayran olduğu ünlü oyun yazılımcısı Colin Ritman da bu şirkette çalışmaktadır ve macerasında Stefan’a ortak olacaktır.

5. The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Film adı: The Ballad of Buster Scruggs 

IMDb Puanı: 7.4

Oyuncular: James Franco, Tim Blake Nelson, Liam Neeson, Zoe Kazan, Tom Waits, Tyne Daly

Tür: Western, Müzikal, Dram ve Komedi

The Ballad of Buster Scruggs Konusu: 2018 yılında Netflix tarafından yayınlanan Western filmlerinden The Ballad of Buster Scruggs, kusursuz oyuncu kadrosu ile izleyenleri hayran bırakmaktadır. Usta oyuncuların bulunduğu filmde, 6 farklı hikâye anlatılmaktadır. İlk defa, 2018 Venedik Uluslararası Film Festivali’nde gösterime giren film, Golden Osella ödülünü burada kazanmıştır. National Board od Review’in "2018’in en iyi 10 filmi" arasında gösterdiği The Ballad of Buster Scruggs isimli film, 2019 Oscar Ödülleri'nde 3 ayrı dalda adaylık elde etmiştir.

Filmde, Amerika’nın Vahşi Batı’sında yaşanan, 6 farklı hikâye anlatılmaktadır. İlk hikâyede, Buster Scruggs adlı bir kanunsuz işlenmektedir. Maceralarına şahit olacağımız bu kanun kaçağı, yüklü miktarda bir ödül karşılığında aranmaktadır. İkinci hikâye ise soyguncu genç bir kovboyu; üçüncü hikâye yaşlı Impresario’yu ve onun hikâyelerini; dördüncü hikâye altın arayışındaki bir altın arayıcısı ve onun maceralarını; beşinci hikâye Alice Longabaugh ve kardeşi ile macera dolu yolculuğu ve son olarak altıncı hikâye bir grup kelle avcısının öyküsünü anlatmaktadır.

6. Sevdiğim Tüm Erkeklere / To All the Boys I’ve Loved Before (2018)

Film ismi: Sevdiğim Tüm Erkeklere / To All the Boys I’ve Loved Before

IMDb Puanı: 7.3

Oyuncular: Noah Centineo, Lana Condor, Israel Broussard, Janel Parrish

Tür: Komedi, gençlik, drama, romantik 

To All the Boys I’ve Loved Before Konusu: Netflix’in en çok IMDb puanına sahip filmlerinden olan To All the Boys I’ve Loved Before, 2014 yılında Jenny Han’in aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. Özellikle romantik komedi severler ve gençler tarafından sevilmiş ve pozitif yorumlar alan Netflix filmi To All the Boys I’ve Loved Before için bir devam filmi yapılacağı Netflix tarafından onaylanmıştır.

Lise öğrencisi Lara Jean Covey, çocukluğundan bu yana hoşlandığı erkeklere mektuplar yazar ve yazdıklarını hiçbir zaman başkalarına göstermez. Çocukluk arkadaşı Josh da mektup yazdığı erkekler arasındadır ancak bir problem vardır: Genç adam Lara Jean’in kardeşi Margot ile bir ilişki yaşamaktadır. Bir gün, ani bir kaza neticesinde Lara Jean’in yıllardır yazdığı mektupları, sahiplerine ulaşır. Josh’ın mektubu okumasından sonra, kız kardeşinin durumu öğrenmemesi adına bir şey yapmak zorunda kalan Lara Jean’in imdadına, diğer mektup sahiplerinden Peter ve hazırladığı sıra dışı kurtarma planı yetişir.

7. Private Life (2018)

Film adı: Private Life 

IMDb Puanı: 7.3

Oyuncular: Paul Giamatti, Kathryn Hahn, Kayli Carter

Tür: Dram

Private Life Konusu: Dram türündeki Netflix filmleri arasında en iyi filmlerden biri olarak değerlendirilen Private Life’ın ilk gösterimi, Sundance Film Festivali’nde yapılmıştır. Filmdeki karakterlerin yaşamlarının abartıya kaçılmadan gerçekçi ve sade bir şekilde anlatılması ile takdir toplayan Private Life, eleştirmenlerden ve izleyenlerden pozitif yorumlar almıştır. Filmin 1 ödülü ve 13 adaylığı vardır.

Orta yaşlı Rachel ve Richard, umutsuz bir biçimde çocuk sahibi olmaya çalışan bir çifttir. Çift, farklı tedavi yolları denedikten sonra, Richard’ın çocuk sahibi olmalarına engel olan bir sağlık problemi olduğunu ve ameliyat olması gerektiğini anlar. Tedavilerden, ameliyattan ve evlat edinme çabalarından bir netice alamayan ikili, son çare yumurta nakli ile çocuk sahibi olmaya çalışır. Donörleri ise 25 yaşındaki Sadie’dir.

8. The Fundamentals of Caring (2016)

Film adı: The Fundamentals of Caring

IMDb Puanı: 7.3

Oyuncular: Paul Rudd, Craig Roberts, Selena Gomez

Tür: Dram, Komedi

The Fundamentals of Caring Konusu: Amerikalı Jonathan Evison’ın “The Revised Fundamentals of Caregiving” isimli eserinden uyarlanmış olan film, Netflix’in en iyi filmlerindendir. Film, 2016’da Sundance Film Festivali’nin seçimi olmuştur ve festival kapsamında ilk gösterimi gerçekleşmiştir. 3 adaylık sahibi olan dram ve komedi filmi The Fundamentals of Caring, kısa sürede Netflix’in sevilen filmlerinden olmuştur. 

Emekliliğe ayrılan bir yazar olan Ben, aldığı 6 haftalık kurstan sonra hasta bakıcı olarak iş aramaya koyulur. İngiliz bir bankacının hasta oğlu Trevor’a bakmak için işe alınan Ben, Trevor’ın annesinin çekingenlik ve hoşnutsuzluğuna rağmen Trevor ile yakınlaşır. Ben ve genç adam, biraz daha arkadaşlıklarını ilerletmek için yolculuğa çıkma kararı alırlar. Yolculukları esnasında ikili, Dot isminde, Trevor ile aynı yaşta, genç bir kız ile tanışır. Kısa süre sonra Trevor, genç kızdan hoşlanır ve aşk ile arkadaşlığın ne olduğunu keşfedeceği bir macerada kendisini bulur.

9. Dear Ex (2018)

Film adı: Dear Ex 

IMDb Puanı: 7.3

Oyuncular: Ying-Xuan Hsieh, Roy Chiu, Joseph Huang

Tür: Romantik, dram, komedi

Dear Ex Konusu: 2018 yılı, Tayvan yapımı, Netflix filmi Dear Ex, başarılı oyuncuları ve sürükleyiciliği kadar da eğlenceli oluşu ile eleştirmenlerin ve izleyenlerin beğenisini toplamıştır. 2018’de Altın At ve Taipei Film Festivali’nden kazandığı ödüllerin yanı sıra Dear Ex, pek çok dalda 8 ödül ve 10 adaylığı elde etmiştir. Film, Asya film sektöründe de büyük bir konuma sahip olmuştur.

Eşinin ölümüyle baş etmeye çalışan Liu San Lian'ın dünyası, kocasının hayat sigortasından kalmış olan vasiyetini oğluna ve kendisine bırakmayıp, Ah Jie adlı bir yabancıya bıraktığını öğrendiği zaman başına yıkılır. Ah Jie, San Lian’ın kocasının erkek partneridir ve kadının haberi olmamıştır. Adam ile yüzleşmeye karar veren San Lian, hakları için savaşması için oğlunu, Ah Jie ile görüşmeye ancak oğlunun Ah Jie ile beraber yaşamaya başlaması ve adamın tarafına geçmesi, San Lian’ın yaşamını tepetaklak edecektir.

10. Okja (2017)

Film adı: Okja

IMDb Puanı: 7.3

Oyuncular: Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Paul Dano

Tür: Dram, macera, aksiyon

Okja Konusu: Ödüllü Netflix filmlerinden olan 2017 yılı yapımı Okja, 2017 Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimini yapmıştır. Kore sineması tutkunlarının ilgisini çeken ABD ve Güney Kore ortak yapımı film, izleyenlerden ve eleştirmenlerden pozitif yorumlar almıştır. Okja, Cannes Film Festivali’nde almış olduğu Palme d’Or (Altın Palmiye) adaylığı başta olmak üzere 7 ödül ve 13 adaylık elde etmiştir.

Mija, Güney Kore’de büyüyen bir kızdır. Geçirdiği masalsı çocukluğunda, Okja adlı sevimli bir canavar Mija'nın dostu olmuştur. Fakat geçen 10 seneden sonra Mija’nın gözü gibi baktığı arkadaşı Okja’nın peşine, ona zarar vermeyi hedefleyen insanlar düşer. Uluslararası bir firmanın CEO’su olan Lucy Mirando, kendisine fayda sağlayabilmek adına Okja’yı yakalayıp deneyler yapmak istemektedir. Planını gerçekleştiren Lucy, Okja’yı kaçırır ve New York’a yollar. Genç Mija, sevimli dostunu kurtarabilmek için farklı çıkarları bulunan insanlarla ilham verici bir mücadele içine girecektir.

11. First They Killed My Father (2017)

Film adı: First They Killed My Father 

IMDb Puanı: 7.2

Oyuncular: Phoeung Kompheak, Sareum Srey Moch, Sveng Socheata

Yönetmen: Angelina Jolie

Tür: Tarih, dram, biyografi

First They Killed My Father Konusu: Yönetmenliğini dünyaca ünlü aktör Angelina Jolie’nin yaptığı, Kamboçyalı aktivist Loung Ung’un aynı isimli anılarından uyarlanan Netflix biyografi yapımı First They Killed My Father, derinden etkileyen konusu ve başarılı oyunculukları ile en iyi Netflix filmleri arasında bulunmaktadır. İlk olarak film, Telluride Film Festivali, daha sonra ise 2017 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde gösterime girmiştir. First They Killed My Father’ın, bir Altın Küre ve bir BAFTA ödülü ile birlikte toplam 9 ödülü ve 26 adaylığı bulunmaktadır.

1970’lerin Kamboçyası’nı anlatan filmde, küçük Loung Ung, orta halli bir ailede yaşamaktadır. Sıradan bir hayatı olan ailenin yaşamı, Kızıl Kmerler’in ülkeyi işgal etmesi ile yerle bir olur. Alışkanlıklarını ve evlerini bırakmak zorunda kalan aile, ilkel bir çalışma kampında hayatlarını devam ettirmek durumunda kalmışlardır. Küçük Ung’un eski polis memuru babasının öldürülmesi sonrasında aile, birbirinden ayrılarak zorlu bir hayat mücadelesi verir.

12. The Christmas Chronicles (2018)

Film adı: The Christmas Chronicles 

IMDb Puanı: 7.1

Oyuncular: Darby Camp, Kurt Russell, Judah Lewis

Tür: Aile, komedi, macera 

The Christmas Chronicles Konusu: 2018 yılı ve Netflix yapımı Noel temalı filmi The Christmas Chronicles, en iyi Netflix filmlerinin aile dalındaki temsilcisi olarak değerlendiriliyor. İzleyicilerden pozitif eleştiriler alan ve gösterime girdiği tarihten bu yana büyük ilgi çeken filmin, bir adaylığı var.

Lowell, Massachusetts’teki Pierce ailesi için Noel, her zaman coşku ve neşe ile kutlanan bir etkinlik olmuştur. Ailenin itfaiyeci babası yaşamını yitirince bu neşe son bulur. Bu üzücü olay neticesinde zor günlerden geçen ailenin büyük çocuğu Teddy, kötü işlere bulaşır. Ailenin küçük çocuğu Kate’in e içinde Noel’e karşı bir umut ve sevgi hâlâ vardır. İki kardeş, 2018’in Noel’inde baş başa kalır. Eski Noel videolarını seyreden Kate, tuhaf bir şey fark eden ve bunun Noel Baba’nın bir işareti olduğunu düşünür. Küçük kız, kardeşinden yardım ister ve Noel Baba için beraber bir kanıt aramaya koyulurlar.

13. Bird Box (2018)

Film adı: Bird Box 

IMDb Puanı: 6.7

Oyuncular: Trevante Rhodes, Sandra Bullock, Sarah Paulson, John Malkovich 

Tür: Bilim Kurgu, Dram, Korku

Bird Box Konusu: 45 milyon izleyici sayısı elde eden, Netflix'in izlenme rekorları kıran kıyamet sonrası filmi Bird Box, sıra dışı konusuyla ilgi çekiyor. Filmin yönetmenliğini Susanne Bier yapıyor.

Gizemli bir güç, tüm dünya nüfusunun büyük bir bölümünün intiharına neden olmuştur ve iki çocuğuyla beraber hayatta kalabilmeyi başaran Malorie, gözlerini bu çirkin dünyanın hakikatlerine kapatarak çocuklarıyla beraber umut ve tehlike dolu iki günlük yolculuğa çıkmak zorundadır.

Yorumlar (0)