Beş Asırlık Tarihi Bedesten ziyaretçilerine kapılarını açıyor

Niğde’de ‘Kent Müzesine’ dönüştürülen 5 asırlık tarihi Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni kapılarını yeni haliyle ziyaretçilere açıyor. Müze’yi gezmek isteyen vatandaşlar, ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

KÜLTÜR-SANAT 26.03.2024, 15:38 Melina Ay
Beş Asırlık Tarihi Bedesten ziyaretçilerine kapılarını açıyor

Niğde Belediyesi’nin restore çalışmalarının sonucunda kente değer kazandıracak bedesten Kent Müzesine dönüştürüldü. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılan tarihi bedestenin dönüştürülerek Kent Müzesi haline getirilmesi için yapılan çalışmaları inceledi.

Niğde'nin tarihine, yaşam tarzına, sanatına ve kültürüne ev sahipliği yapacak müze, ziyaretçiler tarafından ücretsiz olarak gezilebilecek. Niğde’nin zengin mirasını gösterecek olan Müze, kentin tarihi ve turistik değerlerinin korunup gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli bir proje oldu.

“Önemli isimlerin balmumu heykelleri olacak”

Projeyi Niğde’nin değerini önemli şekilde yansıtacağını dile getiren Başkan Özdemir, Kent Müzesi’nde Niğde’nin önde gelen isimlerinin balmumu heykelleri, şehre ait tarihi ve turistik yapıların maketleri, Niğde’yi anlatan kıyafetler ve bu yöreye ait nesnelerin olacağının vurgusunu yaptı.

Kent Müzesi’nin çocuklara bırakılabilecek en güzel miras olduğunu aktaran Özdemir, “Gelecek nesil, Niğde’de hangi medeniyetlerin yaşadığının, tarihte hangi büyük kahramanların bu topraklardan çıktığının, hangi büyük devlet adamlarının burada yaşadığını öğrenecek. Aynı zamanda gelen turistlere de ilimizin ne kadar kadim bir şehir olduğunu anlatabileceğimiz müzemizi, bugün itibariyle Niğde’mize kazandırmış bulunuyoruz. Niğde Kent Müzesi’nin yarından itibaren ücretsiz olarak ziyaretçilere açılacak" dedi.

“Unutulmuş meslek grupları canlandırılıyor”

Kent Müzesi’ndeki eserlerin bir kısmını, Niğde Belediyesi’nin önceki aylarda yaptığı çağrıya kayıtsız kalmayarak, sahip oldukları tarihi nesneleri Müzeye bağışlayan vatandaşlara ait tarihi kıyafetlerinden oluşurken bir kısmı da araç ve gereçler, belge ve fotoğraflardan oluşuyor. Birbirinden değerli eserleri barındıran Kent Müzesi’nde unutulmaya yüz tutmuş meslek gruplarının canlandırmaları yer alıyor. Müzenin içerisindeki atölyelerde çocuklara deneyim yapabilme imkanı da sunulacak.

Ücretsiz olarak gezilebilecek Niğde Kent Müzesi’nin 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Yorumlar (0)