Amos Antik Kenti'nde heyecanlandıran keşif

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan Amos Antik Kenti'nde devam eden kazılarda heyecan verici bir keşif yapıldı. Antik kentteki tiyatroya yakın bölgede, günümüzdeki lokantalar ile aynı işleve sahip olduğu düşünülen yeme-içme alanları bulundu. Bu alanlarda M.Ö. 2. yüzyıla ait 10 adet dikey kulplu kap gün yüzüne çıkartıldı. Kazının başkanı olan Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer, "Çok iyi korunmuş amforalar bulduk. Son keşifler, burada kazının uzun yıllar süreceğinin habercisi." dedi.

KÜLTÜR-SANAT 17.01.2024, 16:53 18.01.2024, 16:15 Hakan Öksüz
Amos Antik Kenti'nde heyecanlandıran keşif

2019 yılında Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer başkanlığında Amos Antik Kenti'nde başlatılan arkeolojik kazılar, bölgenin karanlıkta kalmış geçmişine ışık tutuyor. Marmaris Belediyesi ile Marmaris Ticaret Odasının (MTO) sponsorluğunu yaptığı bu kazı çalışmaları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülüyor.

Lokanta olarak kullanılan bir bölge gün yüzüne çıkartıldı

Yaklaşık 3 bin yıllık olduğu değerlendirilen antik kentte sürdürülen kazılarda önemli bir keşfe imza atıldı. Kazılarda "thermopolium" denilen bir bölüm gün yüzüne çıkartıldı. Bu bölümün, günümüzdeki lokantalar ile aynı işleve sahip olduğu düşünülüyor. Kazılarda lokantanın depo kısmı da keşfedildi.

M.Ö. 2. yüzyıla ait dikey kulplu kaplar bulundu

Lokanta olarak kullanılan bölümde devam eden kazılarda 10 adet dikey kulplu kap (amfora) gün yüzüne çıkartıldı. Bunlardan birinin zarar görmediği, diğerlerinin ise parçalı halde olduğu kaydedildi. Bulunan amforaların M.Ö. 2. yüzyıla tarihlendiği aktarıldı.

Mehmet Gürbüzer: "Bulunan amforalar, yeme-içme alanlarının varlığına işaret ediyor"

Marmaris'in kültürel mirasının gün yüzüne çıkartılması için yapılan kazı çalışmaları hakkında Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer bilgi verdi. Kazının başkanı olan Gürbüzer, "Amos'taki son keşif, kazı çalışmalarının süreceğinin habercisi. Buradaki kazıların 5. yılındayız. Gün yüzüne çıkartılan 10 amfora, antik kentteki yeme-içme faaliyetlerinin canlılığını gösteriyor. Yüzeye bir hayli yakındılar. Üstelik çok iyi korunmuşlar. Amos Antik Kenti'ni önümüzdeki yıllarda tam olarak ortaya çıkarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

MTO Başkanı Mutlu Ayhan: "Heyecanımı kelimelere dökemiyorum"

Keşif sonrası duyduğu heyecanı kelimelere dökemediğini kaydeden MTO Başkanı Mutlu Ayhan, "Hocamız ile ekibi, her yıl ciddi aşama kat ediyor. Daha önce agora merdivenleri, tapınak ve nekropol bulunmuştu. Bu sene sahne binası gün yüzüne çıkartıldı. Şimdi de antik mahzende amforalar bulundu." dedi.

Yorumlar (0)