12 asırlık kilise kurtarılmayı bekliyor

Elazığ'da bin 200 yıllık kilise, adeta zamana direniyor. Kilisenin korunması için bakanlığa proje gönderen Hayati Sinem, “Projemiz 2 senedir bakanlıkta ödenek bekliyor. Projenin 2024 bütçesine konmasını, tarihi eserlerimizin kurtarılmasını talep ediyorum” dedi.

KÜLTÜR-SANAT 14.04.2024, 10:02 15.04.2024, 09:36 Melina Ay
12 asırlık kilise kurtarılmayı bekliyor

1900’lü yıllarda 40 yıl boyunca cami olarak hizmet veren ancak daha sonra terkedilmiş olan bir yapı, doğal sebeplerden dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yıllara meydan okuyarak ayakta kalan bu tarihi yapı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon projesi hazırlandı ve onaylandı. Şimdi, yapı, restore edilerek tekrar eski ihtişamına kavuşturulmayı bekliyor.

“Proje 2 senedir ödenek bekliyor”

Eserin bin 200 yıllık tarihe sahip olduğunu aktaran Hayati Sinem, “Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden tescilli tarihi eserlerimizdir. Kilise olarak da tarihte anılır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda onaylı bir projemiz vardır. Kilisenin çok harap olduğu için duvarlarının dondurularak bir cam fanus içerisine alınmasıdır. Projemiz 2 senedir bakanlıkta ödenek bekliyor. Projenin 2024 bütçesine konmasını, tarihi eserlerimizin kurtarılmasını talep ediyorum. Bu kilise zamanında 1956 yılına kadar cami olarak kullanıldı. Buraya halk arasında eski cami de derler. Bu eserin kurtarılmasını bekliyoruz. Şu an ödenek bekliyor” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)