Yüksekova'daki depremler neye işaret ediyor? Uzmandan açıklamalar

Yüksekova'da dün paniğe neden olan depremlerle ilgili konuşan Doç. Dr. Mustafa Toker, "Etkisiz gibi görünseler de Arap levhası sınırı civarındaki fay segmentlerinde meydana geldiler. Burada daha önce büyüklüğü 7'nin üzerinde olan 3 deprem yaşandı. Uzak vadeli bir risk mevcut." dedi.

GÜNDEM 01.01.2024, 16:54 Hakan Öksüz
Yüksekova'daki depremler neye işaret ediyor? Uzmandan açıklamalar

Hakkari Yüksekova'da dün akşam saatleri ile gece yarısı meydana gelen depremler, vatandaşları sokaklara döktü. Depremler sonrası açıklamalarda bulunan uzmanlardan biri de Doç. Dr. Mustafa Toker oldu. Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Toker, "Depremler küçük olsa da meydana geldikleri bölge bakımından son derece önemliler." ifadelerini kullandı.

"Levha sınırlarında gerçekleştiler"

AFAD'dan gelen bilgilere göre Yüksekova'da dün saat 19.37 ile 20.06'da meydana gelen depremlerin büyüklüklerinin 4,4 ve 4,5 olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Mustafa Toker, "Çevre illerden de hissedildi bu sarsıntılar. Evlerine girmeye korkan vatandaşlar oldu. Bunlar levha sınırlarında gerçekleşti. Ortalama büyüklükte de olsalar bu bakımdan bir hayli kritik oldukları söylenebilir." dedi.

"Etkisiz gibi görünseler de..."

Doğu Anadolu Bölgesi ve Arap levhası arasındaki bir bölgede yaşanan dün akşamki depremlere ilişkin bilgiler veren Toker, "Etkisiz gibi görünseler de gerçekleştikleri bölge oldukça kritik. Sağ yanal-doğrultu atımlı ve sığ odaklı depremler bunlar. Arap levhası sınırı civarındaki fay segmentlerinde meydana geldiler. Hakkari üçlü eklem bölgesi içinde yaşanmaları önemli." vurgusunu yaptı. 

"Burada 7'den büyük 3 deprem yaşandı"

"Burada daha önce büyüklüğü 7'nin üzerinde olan 3 deprem yaşandı." diyen Doç. Dr. Mustafa Toker, "Urmiye Gölü'nün batısında 1906'da gerçekleşen depremin ardından 1976 Çaldıran ve 2011 Van depremleri meydana geldi. Dün akşamki depremler ortalama büyüklükte olsa da bu bölgede, Arap levhası sınırı civarında gerçekleşti. Bunu uzun vadeli bir risk olarak değerlendirmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)