Uzmanlardan kritik açıklama: Çanakkale'de yaşanan deprem İstanbul'u tetikler mi?

Çanakkale'de yaşanan 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından bazı uzmanlar açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 04.03.2024, 23:41 04.03.2024, 23:42 Şeyda Gül
Uzmanlardan kritik açıklama: Çanakkale'de yaşanan deprem İstanbul'u tetikler mi?

Çanakkale'de saat 21.38 sıralarında 4.9 büyülüğünde meydana gelen depremin ardından uzmanlar, vatandaşları panikleten sarsıntıyla ilgili ilgili değerlendirmelerde bulundu. Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, depremin meydana geldiği bölgede 71 yıl önce 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirtti. “Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil” diyen Ersoy, güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Bölgede 1953'de büyük bir deprem meydana gelmişti

Kendisinin de depremi belli belirsiz hissettiğini dile getiren Ersoy, Çanakkale Yenice’deki depremin Marmara Denizi içinde beklenen büyük deprem olmadığını kaydetti. “Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum. Beklediğimiz Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu fayının, kuzey koluyla ilgili bir deprem değil bu” ifadelerini kullanan Ersoy, 1953 yılında 7,2 şiddetinde Yenice - Gönen depremi var olduğunu hatırlattı. Ersoy, “Büyük yıkım yapmıştır, bu ona yakın bir yerde” dedi.

Bu deprem İstanbul için bir tehlike oluşturmaz

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise bölgede meydana gelen sarsıntıların deprem fırtınası olduğunu söyledi. Uzunca bir süredir bölgede olduğunu dile getiren Tüysüz, bunu bir deprem fırtınaları olarak adlandırmanın yanlış olmayacağını söyledi. Deprem fırtınalarının yıkıcı deprem üretmediğini ve küçük depremler oluşturmadığını kaydeden Tüysüz, bu bölgede yıkıcı deprem oluşturacak bir deprem fay olmadığını bildiklerini dile getirdi. Bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem olacağını düşünmediğini aktaran Tüysüz, artçılar yaşamanın mümkün olduğunu ve deprem fırtınası şeklide ise 5 üzerine çıkan depremlerin oluşmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Çanakkale’nin bütün Türkiye gibi depreme hazır olmayan şehirlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Tüysüz, ancak 5 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremin hasar vermesini beklemediğini belirtti. Sığ bir deprem olduğu için İstanbul'u geçin Edirne'ye kadar, güneyde İzmir'de hissedildiğini anlatan Tüysüz, “200 km bir çember içerisinde hissedildi. Bu depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağının da altını çizelim” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)