Türkiye yarın sandık başında! Adım adım oy verme rehberi ve merak edilenler

Yarın, 61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için sandık başında olacak. 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullanacağı seçimlere 34 siyasi parti katılacak. 34 siyasi partinin katılacağı seçim yarışında 4 oy pusulası olacak. İşte merak edilen detaylar…

GÜNDEM 30.03.2024, 10:40 Hanife
Türkiye yarın sandık başında! Adım adım oy verme rehberi ve merak edilenler

Yarın seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlenecek.

34 partinin yarışacağı, 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin oy kullanacağı bu seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez sandığa gidecek.

4 Oy Pusulası Olacak

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri sırayla şöyle:

BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı,

TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri,

MAVİ: Belediye başkanları,

SARI: Belediye meclisi üyeleri.

Seçim Günü Neler Yasak

  • Bugün itibari ile seçim yasakları başladı. Oy verme gününde de ek yasaklarla devam edecek. Peki yasaklar neler? Yasaklar şöyle:
  • Bütün eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak.
  • Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek servisi yapılabilecek.
  • Her türlü içki satışı ve içilmesi yasak.
  • Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.
  • Seçim günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak.
  • 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK’nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek.
  • Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak, YSK bu süreyi öne çekebilecek.

İftarda Oy Sayımı Devam Edecek

YSK, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy sayımının kanun gereği ‘iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılması’ kararı aldı.

YSK Başkanı Ahmet Yener iftar molası ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“1973 ve 2024 yılında seçimler ramazan ayına denk geldi. YSK seçim yasalarını uygulamakla yükümlü bir kurum. Seçimler bittikten sonra oy sayım işlemlerine aralıksız devam edilmesi gerektiği kararını aldı. Ramazan ayında oruçlu sandık görevlilerin herhangi bir zorlukla karşılaşacağı sonucu çıkarmamak gerekir. Biz inanıyoruz ki tüm siyasi partilerimiz sandık görevlilerinin bu konudaki ihtiyaçlarını giderecektir.”

Büyükşehir Belediyesi Olan İllerde; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde; “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek.

Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanılacak.

10 Adımda Oy Verme Rehberi

Yerel seçimde seçmenler adım adım şöyle oy kullanabilecek:

1-Nerede oy kullanacağınızı öğrenin

Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK’nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması’ndan veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden öğrenebilirsiniz.

2- Oy verme saatlerine dikkat edin!

Doğu’daki 32 ilde seçim saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

3-TC kimlik numaralı belge şart

Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.

4- Cep telefonu yasak

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.

5-Oy pusulasına işaret koymayın

Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey de konulmayacak.

6-Tüm pusulalar tek zarfa

Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.

7-Oy pusulasını katlarken dikkat

Uzun oy pusulasını, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek için dikkatle katlayın. Yoksa oylarının geçersiz sayılma ihtimali bulunuyor.

8- İmza atmayı unutmayın

Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.

9- Önce hangi oylar sayılıyor

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde, sırasıyla, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

10-Yurtdışı seçmen oy kullanacak mı?

Yurtdışındaki seçmenler yerel seçimde oy veremiyor. Milletvekili, Cumhurbaşkanı ve halkoylamasında oy kullanıyor.

Yorumlar (0)