''Türk Escobar'' Urfi Çetinkaya'nın suç örgütüne operasyon: 42 gözaltı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Escobar olarak bilinen Urfi Çetinkaya'nın liderliğinde faaliyet gösterdiği belirtilen suç örgütüne yönelik "Kafes-44" operasyonu düzenlendiğini açıkladı. İstanbul merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonda, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 1 kişi dahil olmak üzere toplam 42 şüpheli gözaltına alındı.

GÜNDEM 20.02.2024, 12:38 20.02.2024, 12:41 Buse Önder
''Türk Escobar'' Urfi Çetinkaya'nın suç örgütüne operasyon: 42 gözaltı

İstanbul merkezli 9 ilde, cezaevinde bulunan "Türk Escobar" lakaplı Urfi Çetinkaya'nın liderliğinde faaliyet gösteren silahlı organize suç örgütüne yönelik "Kafes-44" operasyonları düzenlendi. Operasyonlar, örgütün elebaşı olan Urfi Çetinkaya'nın cezaevinde olmasına rağmen faaliyetlerine devam ettiğine dair istihbari bilgilerin üzerine gerçekleştirildi.

Operasyonlar sonucu, Urfi Çetinkaya'nın kardeşleri Rüstem ve Hakan Çetinkaya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Interpol kırmızı bülteni ile aranan H.Y.N. dahil olmak üzere toplamda 42 şüpheli silahlı organize suç örgütü üyesi yakalandı.

Aktif olarak rol alıyordu

Urfi Çetinkaya'nın liderliğindeki suç örgütünün, uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı, şantaj ve benzeri suç faaliyetlerinde bulunduğu belirtilirken, şahsın cezaevinde olmasına rağmen örgütün başında aktif rol aldığı öne sürüldü. Çetinkaya'nın örgüt üyelerine yönlendirmelerde bulunduğu ve suç faaliyetlerini yönettiği iddia edildi.

Türk-Amerikan işbirliği ile gerçekleşti

Emniyet birimleri, Türk ve Amerikan polis birimleri arasında işbirliği içinde gerçekleştirilen operasyonun ardından elde edilen delillerle birlikte suç örgütünün faaliyet alanlarına dair detaylı bir soruşturma başlattı.

Ali Yerlikaya, operasyonun, Türkiye'nin güvenlik güçlerinin organize suç örgütleriyle mücadelesindeki kararlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Urfi Çetinkaya kimdir?

Urfi Çetinkaya, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından arananlar listesinde bulunan isimlerden biriydi. 1989 yılında Silivri'de gerçekleşen bir operasyonda üç kilo morfinle yakalanarak tutuklandı; ancak 6 ay sonra tahliye edildi. 2000 yılında, "Matador" adı verilen bir operasyonla tekrar yakalandı ve cezaevine konuldu, fakat 2003 yılında tahliye edildi.

Bir sonraki tutuklanması ise "Son Tango" operasyonuyla gerçekleşti. 2012 yılında sağlık nedenleriyle cezaevinden tahliye edilen Çetinkaya, geçmişte bir operasyon sırasında polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulmuş ve tekerlekli sandalyeye bağlı bir yaşam sürmeye başlamıştı.

Urfi Çetinkaya, "uyuşturucu ticareti" suçundan Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir isim olarak geçen sene İstanbul Sarıyer'de düzenlenen bir operasyonla yakalanıp tutuklanmıştı. Çetinkaya'nın saklandığı villaya her gün giden fizyoterapist sayesinde yerinin tespit edildiği belirtilmişti.

Yorumlar (0)