Şanlıurfa'dan Gazze'ye: İsrail saldırıları altında Dr. Alaa Hijazi'nin dramı

Şanlıurfa çalıştığı hastaneden izin alarak Gazze'ye ziyarette bulunan ve İsrail saldırılarının şiddetlenmeye başladığı bir dönemde Kudüs Hastanesi'nde görev yapan Filistinli doktor Alaa Hijazi, yaşadığı dramatik olayları paylaştı

GÜNDEM 05.12.2023, 12:23 05.12.2023, 17:12 Buse Önder
Şanlıurfa'dan Gazze'ye: İsrail saldırıları altında Dr. Alaa Hijazi'nin dramı

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Operatörü olarak görev yapan Filistinli doktor Alaa Hijazi, 3 ay önce izin alarak Gazze'ye memleketine gitti. Ancak, İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırılarla karşılaştı. Bu süreçte yaşadığı dramı anlatan Hijazi, Gazze'deki deneyimlerini paylaştı.

İsrail saldırıları sırasında Kudüs Hastanesi'nde görev yapan Hijazi, Gazze'deki durumu şu sözlerle anlattı: "Kalp merkezinde açık kalp ameliyatlarına giriyordum. Savaşın ilk günlerinde yoğun yaralı hastaneye geliyordu. Daha sonra hastane yakınında bombardıman başladı. Hastaneyi boşaltmamız yönünde uyarılar geliyordu.”

O günlerde vatandaşların daha güvenli olduğu için hastaneyi sığınak olarak kullandığını belirten Hijazi, bölgede güvenli bir ev kalmadığını söyledi. Bu sebeple hastanede 12 binden fazla sivil vatandaş bulunduğunu ifade eden Hijazi, “aynı anda yaralı hastalara da bakmak durumundaydık." Diyerek durumun vahimliğini vurguladı.

Hastanelerde en büyük sıkıntı enerji

Hijazi, Gazze'deki en büyük sıkıntının enerji olduğunu belirterek, "Savaşın ilk gününden itibaren Gazze'de elektrikler kesildi. Hastanenin çevresindeki evler sık sık bombalanıyordu. Hastane sallanıyordu. Daha sonra bizim hastaneye roketler atılmaya başladı. Kalp merkezinin çatıları çöktü. Hasta alamadık. İsrail askerleri bizlere sık sık hastaneyi boşaltmamız istiyordu. Bu mümkün değildi. İsrail tankları, kara harekatında hastaneye kadar ulaştı. Hatta çatışma arasında kaldık. Hastanede hiçbir güvence yoktu. Tıbbi malzeme yönünde çok zorluk çekiyorduk. Bizler idareli olmaya çalışıyorduk. En büyük sorunumuz, elektrikti” ifadelerini kullandı. Hijazi, bu sorunu 6 saatlik jeneratör kullanarak gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Hijazi: "Yakınlarımı çok merak ediyorum"

Gazze'de yaşadıklarını yaşadığı süre boyunca unutmayacağını belirten Hijazi, "Benim 80 yakın akrabam şehit oldu. 5 katlı bir evimiz yerle bir oldu. Gazze'de kalacak yerimiz kalmadı. Çalışacak hastanemizde kalmadı. Daha sonra hastaneyi boşaltmak zorunda kaldık. Biz de kuzeyden yürüyerek, güneye geçtik. Bir an önce bu saldırıların durdurulmasını istiyoruz. Orada insani yaşam kaynakları yok. Bu ambargonun ve savaşın bitmesini istiyoruz” dedi. Şu an Şanlıurfa olduğunu ama aklının hala Gazze'de ve oradaki yakınlarında olduğunu belirten Hijazi, “Oradaki yakınlarımı çok merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırılarında 80'den fazla yakınını kaybeden Hijazi, yaşadığı dramın ardından Kudüs Hastanesi'nin boşaltılması ve güneye göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'ye dönen doktor Hijazi, Şanlıurfa'da yeniden göreve başladı. Savaşın acı izlerini taşıyan doktor, Gazze'de yaşadıklarını anlatarak dünya kamuoyunu İsrail saldırılarına dikkat çekmeye çağırdı.

Yorumlar (0)