SAK timlerinin zorlu görevi

Palandöken'de görevli SAK (Sualtı Arama Kurtarma) timleri senaryo gereği 2.500 rakımda kontrolünü yitirip pistin kenarındaki doğal gölete düşen bir kayakçıyı kurtarmak amacıyla yüzeyi buz tutan suya dalış gerçekleştirdi.

GÜNDEM 29.12.2023, 01:03
SAK timlerinin zorlu görevi

Erzurum'da yer alan Palandöken Kayak Merkezi'nde görev yapan JAK (Jandarma Arama ve Kurtarma) ve SAK timleri, turistlerin güvenliği için görev yapıyor. 

SAK ve JAK, görevlerini 24 saat esası doğrultusunda sürdürüyor.



JAK

JAK ekipleri, senaryo gereği bir yurttaşın, kayak yaparken pistten çıkarak yaklaşık olarak 30 metre aşağıdaki ormanlık bölgeye düşüp yaralanması ihbarında bulunulması üzerine harekete geçerek, kısa süre içinde modern araç ve ekipmanlarıyla olay mahalline ulaştı.

Ekipler, yaralıyı olay mahallindeki ilk müdahalesinin akabinde, düştüğü yerden kurtarıp, en yakın sağlık personeline ulaştırdı.



SAK

Tatbikatlarla performanslarını daha da artıran tim, senaryo gereği 2.500 rakımda kayak yaparken kontrolü yitirip pistin kenarındaki doğal gölete düşen bir yurttaşın kurtarılmasına müdahalede bulundu. 

Pistteki turistlerin ihbarda bulunması üzerine kısa süre içinde kar motorlarıyla bölgeye ulaşan ekipler, geniş güvenlik tedbiri alıp durumu SAK timlerine iletti.

Kayakçının düştüğü noktaya ulaşan altı kişilik SAK timi, ağırlığı yaklaşık olarak 30 kilograma ulaşan teçhizatlarını kuşandıktan sonra derinliği sekiz metreyi, alanı ise 750 metrekareyi bulan gölete tüplü dalış gerçekleştirdi. 

Gölde yaklaşık olarak 10 dakika arama tarama gerçekleştiren dalgıçlar, senaryonun bir parçası olarak zeminde buldukları kayakçının cansız bedenini yüzeye çıkarıp, sağlık personellerine teslim etti.

Ekiplerin, hava sıcaklığının eski 8 dereceye kadar düştüğü ve kuvvetli rüzgarın da etkili olduğu dağda başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği tatbikat, gerçeği hiç aratmadı.

Yorumlar (0)