Rusya'da 'Z' harfi çılgınlığı! Z harfi ne anlama geliyor ve nasıl savaşın sembolü oldu?

İlk başta Rus askeri araçlarında ardından sporcularda ve sosyal medyada akım haline gelen Z harfinin tam olarak ne anlama geldiği hala bilinmese de bu konuyla ilgili birçok teori mevcut… Rus jimnastikçi Ivan Kuliak'ın mayosuna işlediği Z harfi ile Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtını desteklemekle özdeşleşen sembol bir defa daha gündem oldu. Peki Rus alfabesinde bile olmayan bu harf, Ruslar arasında nasıl sembol haline geldi?

GÜNDEM 10.03.2022, 14:32 10.03.2022, 14:49
Rusya'da 'Z' harfi çılgınlığı! Z harfi ne anlama geliyor ve nasıl savaşın sembolü oldu?

Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta, ilk olarak 'Z' harfi, 19 Şubat günü Rus askeri araçlarında dikkat çekmişti. Bunun dışında belirli araçlarda da farklı harfleri göze çarptı. Fakat Z'nin bu kadar ilgi çekmesinin bir nedeni de Rusların Kiril alfabesinde Z harfinin olmamasıydı.

Teoriler art arda geldi

Z harfinin ne olduğu bilinmese bile teoriler de art arda geldi. Bazıları bu sembolün, dost ateşinden kaçmak için bir yol olduğunu öne sürerken, bazıları ise V'nin Putin’i, Z'nin Zelenskiy’i temsil ettiğini iddia etti. En yaygın teori ise, Z harfinin, Rusça Zapad yani Batı anlamındaki kelimenin karşılığı olarak kullanılmış olma ihtimaliydi.

Z çılgınlığı!

Son günlerde özellikle Z harfi, Rusya cephesi için savaşa destek sembolüne döndü.

Rus haber kanalı RT, saldırılardan 3 gün sonra Z harfli sweatshirtler ve tişörtler satacaklarını açıkladı. O günden bu yana askeri harekâtı destekleyen herkes Z sembolünün yer aldığı ürünler giymeye başladı. Sovyet Dönemi’ne ait olan bazı eski binaların girişlerinde de Z harfi yazıldığı görüldü.

Bazı okullar ve Kazan şehrindeki hasta çocuklar için hazırlanan bakımevi, Z şeklinde duran çocukların görüntülerini paylaştı. Kemerovo Bölge Başkanı Sergei Tsivilev de, bölgenin ismini değiştirmeye ve Z harfini bölgeye eklemeye karar verdiğini duyurdu.

Son olarak Artistik Cimnastik Dünya Kupası'nda bronz madalyaya ulaşan Rus sporcu Ivan Kuliak, Ukraynalı rakibinin de bulunduğu platformda Z harfinin yer aldığı bir mayo giydi. Daha sonra Rus sporcu hakkında savaş yanlısı sembol sebebiyle soruşturma açıldı.

Z, Ruslar arasında nasıl sembol oldu?

Son günlerde Z harfli eylemlerin Rusya’da artması, halkın bir bölümünün işgale desteğinin arttığını da gösteriyor. Z işareti, artık Rusya'da işgale yönelik desteğin sembolü oldu. Rusya’da araçlarda, sokaklarda, duraklarda, politikacıların elbiselerinde bu işarete rastlanıyor.

Bir düşünce kuruluşu olarak bilinen RUSİ'de Avrasya konulu çalışmaları bulunan akademisyen Emily Ferris, "Z" harfinin kolay bir şekilde tanındığını ve kuvvetli bir sembol olduğunu ifade ediyor.

İşgalin 2. haftasında "Z", Putin'e destek anlamına gelen bir sembol olmuştu.

Z'nin hangi kullanıldığına yönelik farklı teoriler de çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Bunlardan en çok öne çıkanı; Ukrayna liderinin Zelenskiy'nin hedeflendiğine yönelikti. Harf, işgalin ilk günlerinde, Rus birliklerinin araçlarında dikkat çekmişti.

'Kremlin, sembolün yayılmasına yardımcı oluyor'

Önce Z değil "2" olduğu zannedilmişti. Çünkü 22/02/2022’de Rusya, Donbas’ta ayrılıkçılarla işbirliği anlaşması imzalamıştı. Fakat bugün bu işaret artık, savaş ortamında askeri birliklerinin karıştırılmaması için Rusya tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

Kremlin'in kontrolündeki Kanal 1 geçen hafta, Rus askeri ekipmanlarında "Z" harfinin önceden de kullanıldığını öne sürdü.

Putin yanlısı bir web sitesi olan Tsargrad, ordu tarafından "Z" harfinin dost ateşini önlemek için kullanıldığını açıkladı.

University College London’da görevli Snetkov, Z'nin sembole dönüşmesinin arka planında Putin rejiminin olduğunu öne sürdü. Snetkov'a göre, bilinçli bir şekilde Kremlin, sembolün yayılmasına destek veriyor.

Ukrayna’da güncel olarak yayın yapan Rus gazetecilerden bazılarının, bu sembolün bulunduğu aksesuar ve kıyafetleri tercih ettikleri görüldü.

Rus Savunma Bakanlığı’ndan açıklama

Tankların üzerindeki 'Z' ve ‘V’ harflerine ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, bu harflerin, 'Zafer ve Görev tamamlanacak' manasına geldiğini açıkladı.

Yorumlar (0)