Rusya-Ukrayna savaşında 15. gün: Dakika dakika yeni gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 15. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sivillerin tahliye edilmesi için 6 şehirde insani yardım koridoru kurulacağını duyurdu. Öte yandan Rusya, 2 bin 800'ü aşkın askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Kiev'i ele geçirmeye hazırlandığını öne sürdü.

GÜNDEM 10.03.2022, 23:25 11.03.2022, 01:50
Rusya-Ukrayna savaşında 15. gün: Dakika dakika yeni gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 15. gününe girerken, yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte dakika dakika yaşananlar...

01.47 - Ukrayna Savunma Bakanlığı: 200.000 vatandaşımız, ülkemizi korumak amacıyla Avrupa'dan geri döndü.

01.29 - İngiltere Başbakanı: Savaşın süresi Putin'e bağlı. 

01.23 - Disney, Rusya'dan çekiliyor. 

Rus ordusu Kiev'e yaklaşıyor

00.39 - Pentagon: Rus ordusu Kiev’in 15 kilometre yakınında.

23.50 - JPMorgan, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırıyor. 

23.27 - Düşürülen Rusya savaş uçağının pilotu: Sivil bölgeleri vurduk.

23.09 - Rusya rezervlerini kullanamaması halinde dış borcunu ruble ile ödeyecek.

23.04 - Çavuşoğlu: 13 bin 719 Türk vatandaşı tahliye edildi. 

22.50 - ABD Dışişleri: Çok sayıda kent Rus ordusunun kuşatması altında.

22.02 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukraynalıların ülkemize tahliyesi için her gün 10.00'da insani koridor açacağız.

21.32 - Moskova Borsası yarın da işlemlere kapalı olacak.

21.24 - Rusya Savunma Bakanlığı: 3 bine yakın askeri tesis imha edildi. Donbass'ta 8 yerleşim yeri daha kontrol altına alındı. 

21.10 - Zelenskiy: Mariupol'deki hastane saldırısında biri çocuk olmak üzere 3 kişi can verdi.

21.07 - Zelenskiy'nin İsrail Parlamentosu'nda konuşma yapacağı bildirildi. 

20.46 - Rus ordusu Svitlodarsk’daki doğal gaz boru hattını vurdu. Saldırının akabinde yangın çıktı.

20.16 - Rusya: Bu yıl sonuna dek yurt dışına uçak, drone ve otomobil ihracatı durduruldu.

19.54 - Ukrayna: Sumi'den 12 bin kişi tahliye edildi. 

19.40 - Macron: Rus enerjisine olan bağlılığımızı azaltacak bir çare bulmalıyız. Savaşta olan bir ülkeyle Avrupa Birliği üyeliği sürecini başlatabileceğimizi sanmıyorum.  

Erdoğan ile Biden görüştü

19.25 - İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan saldırısı dahil olmak üzere, iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, bahse konu görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında siyasi çözümün tesis edilmesi çabalarını sürdürdüklerini kaydederek, krizin daha da derinlik kazanması olasılığına karşı ülkemizin her iki tarafla iletişim halinde olabilmesinin ve çözüm arayışlarında kolaylaştırıcı konumunda olmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Erdoğan, ülkemizin ABD'den 40 yeni savaş uçağı alımı ve mevcut F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu kapsayan isteklerinin en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasını umduğunu dile getirerek, savunma sanayii sektöründe ülkemizi hedef alan bütün haksız yaptırımların kaldırılmasının vaktinin çoktan geldiğini ifade etti. Ülkemizin oluşturduğu güven kanalı sayesinde Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının ülkemizin ev sahipliğinde bugün Antalya kentinde direkt olarak karşılıklı konuşma olanağı bulmalarının öneminin altını çizen Erdoğan, toplantının organize edilmesinin dahi çok açık bir diplomasi zaferi olduğuna işaret etti.

19.20 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Bugün Mariupol'den bir sivil dahi tahliye edilemedi.  

19.10 - Kızılhaç: İnsanlar Mariupol'de yiyecek için birbirine saldırıyor. 

17.45 - Putin: Avrupalı yetkililer halkına daha kalın giyinmelerini söylüyorlar. Bu çok tuhaf. Biz tüm yükümlülüklerimizi harfiyen yerine getiriyoruz. Bizi suçlayacakları bir şey yok. 

17.33 - Rusya, Ukrayna'daki çatışmalar sebebiyle Rusya'ya yaptırım uygulayan devletlere bazı ormancılık ürünleri ihracatının yasaklandığını duyurdu. Rusya Ekonomi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise söz konusu yasağın bu senenin sonuna dek geçerli olacağı kaydedildi.

17.21 - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Lonetsk'te savaştan kaçan 85 yetim Lviv'e yerleştirildi

17.06 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bir gün içinde 60 binin üzerinde vatandaşın güvenli bölgelere tahliyesinin sağlandığını ifade etti.

16.57- BM Çocuklara Yardım Fonu UNİCEF, Ukrayna'dan ayrılan mülteci çocuk sayısının 1 milyonu aştığını söyledi. 

16.25 - Fransa'da Rusya ve Ukrayna'dan evlat edinme işlemleri yayımlanan Resmi Gazete'deki kararla 3 ay boyunca askıya alındı.

16.22 - Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Harris, Rusya'nın Ukrayna saldırısan dair "Ukrayna'da akılalmaz düzeyde vahşet yaşanıyor." dedi.

15.13 - Rus hükümeti tarafından sene sonuna dek, telekomünikasyon, teknoloji, otomobil, tıp, elektrik ve tarım ekipmanlarının ihracatı geçici olarak yasaklandı.

Almanya Başbakanı: Ukrayna'da acilen ateşkes ilan edilmesi gerekiyor

14.39 - Almanya Başbakanı Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'da acilen ateşkes ilan edilmesi gerektiği kaydedildi.

14.31 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin arabulucuğuyla Antalya Diplomasi Forumu marjında Antalya'da yapılan Rusya-Türkiye-Ukrayna arasındaki üçlü dışişleri bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Türkiye'den garantör olma talebini yinelediğini kaydetti.

13.35 - Antalya'daki görüşmenin ardından Sergey Lavrov, "Soğuk bir  barış, savaştan iyidir." şeklinde konuştu. Yapılan açıklama, "kısmi uzlaşma"  olarak değerlendirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu

13.23 - Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şimdiye dek 12 binin üzerinde Rus askerinin öldürüldüğü kaydedilerek Rus ordusunun zaiyatı arasında 335 tank, 123 topçu atış sistemi, 1105 zırhlı askeri araç, 29 hava savunma sistemi, 81 helikopter, 49 uçak, 3 gemi, 526 otomobil, 7 İHA ve 60 yakıt tankeri olduğu ifade edildi.

13.22 - Kremlin Sözcüsü Peskov yaptığı paylaşımda, "Elinde silah olanlar ordumuza saldırırsa hedef haline gelirler." şeklinde konuştu.

13.20 - Mariupol'deki hastane saldırısında belirginleşti. Rusya'nın dünkü saldırısında 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin ise yaralandığı ifade edildi.

Rusya'da ünlü mağazalar kepenk kapatıyor!

12.19 - Rusya Savunma Bakanlığı, imha edilen Ukrayna'daki askeri altyapı tesisinin 2 bin 900'ü aştığını açıkladı.  

12.19 - Batılı firmaların Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma kararından sonra başkent Moskova’da bulunan Louis Vuitton mağazasında geçici süre ile satışlar durdu.

12.14 - UKrayna'nın Çernihiv ve Mikolayiv şehirlerinde Rus birliklerince atılan ve infilak etmeyen bombaların temizleme çalışmaları gerçekleştirildi.

12.08 - Rusya'nın saldırısının ardından Ukrayna'dan ayrılan çok sayıda savaş mağdurunun Suceava kentinde bulunan Siret Sınır Kapısı'ndan Romanya'ya geçişleri sürüyor.

Dünyanın gözü, Türkiye'deki Ukrayna-Rusya zirvesinde

11.32 - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nde bugünden itibaren Rusya’nın yer almayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Rusya'ya düşman bir şekilde davranan NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin "Avrupa Konseyi'nin sınırlarını ve ortak insani hukuku ihlal etmeyi sürdürdüğü" kaydedildi.

11.32 - Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Ukrayna-Rusya-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

10.25 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da düzenlenecek olan Ukrayna-Rusya-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısından önce Rus mevkiadşı Sergey Lavrov ile görüştü.

10.04 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkiadşı Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilecek olan Ukranya-Rusya-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısndan önce ikili görüşme gerçekleştirdi. Sosyal medyadan bir paylaşım yapan Çavuşoğlu, "Üçlü toplantı öncesi Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile ikili görüşmemizi yaptık." açıklamasını yaptı.

Zelenskiy: "Çocuklar, insanlar enkaz altında"

09.34 - Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından sonra Ukrayna saflarında savaşmayı tercih eden binlerce ABD'li, Washington'da bulunan Ukrayna Büyükelçiliğine başvuru yaptı. Gönüllü asker olarak Ukrayna'ya gitmek isteyen yüzlerce kişi, Washington'daki Ukrayna Büyükelçiliği önünde kuyruklar oluşturdu. Ukraynalı diplomatlar, gönüllülerin isimlerini kaydederken, gönüllü askerliğe yönelik artan ilgi büyükelçiliğin askerlik şubesine dönüştüğü yorumlarına sebep oldu.

09.25 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus birliklerinin Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Twitter hesabından bir açıklama yapan Zelenskiy, Mariupol’deki doğum hastanesinin Rus ordusu tarafından vurulma anının görüntüsünü yayınlayak, şunları söyledi: “Burası Mariupol. Rusların doğum hastanesine saldırı anı. Çocuklar, insanlar enkaz altında. Bu bir dehşet. Dünya, terörü daha ne kadar görmezden gelen bir suç ortağı olmayı sürdürecek? Hava sahasını derhal kapatın. Öldürmeyi bırak. Gücün var fakat insanlığını kaybediyorsun.”

08.24 - Çin, Rusya yaptırımlarına uymaması durumunda misilleme adımlar atılabileceği yönünde uyarılarda bulunan ABD'nin bu uyarısına tepki gösterdi. Dün bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Licien, Beyaz Saray Sözcüsü Psaki'nin yaptırımlarla ilgili sözlerine cevap verdi. Kararlaştırılan yaptırımların, problemleri çözmenin etkili ve temel bir yolu olmadığını söyleyen Sözcü Cao, "Çin, her çeşit tek taraflı yaptırıma ya da ABD'nin sınır ötesi yargı yetkisi girişimine karşıdır." sözlerini kullandı.

08.03 - Japonya, Ukrayna'ya yönelik savaş karşısında Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı düşündüğü kaydedildi. Japon hükümeti, Avrupa ve ABD'nin izlediği "ekonomik yaptırımlar" çerçevesinde, Rusya'ya karşı yeni hamle planları yapıyor. Başbakan Fumio, Danışman Meclisinde yaptığı açıklamada, Japonya'nın, "Rusya'ya yönelik birkaç yaptırım opsiyonunun daha" olduğunu ifade etti. Bu seçenekleri "dikkatlice inceleyip uygulayacaklarını" ifade eden Kişida, hava sahasını Rusya'ya kapatabileceklerine ilişkin ise net konuşmadı.

BM Genel Sekreteri: "Bu katliama son verin"

07.44 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Özbek mevkidaşı Kamilov ile yaptığı görüşmede, Özbekistan'ın Afganistan ve Ukrayna'ya yönelik insani yardımlarını takdirle karşıladıklarına dikkat çekti.

06.47 - Japon şirketler, Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtı sonrası Rusya'daki faaliyetlerini durduruyor, çalışanlarını geri çekiyor.

06.27 - Japonya'da halkın, işgal altındaki Ukrayna'ya 35 milyon dolar bağış yaptığı bildirildi. Rusya'nın işgal harekâtı karşısında Japon halkı, Ukrayna'nın ve Ukrayna toplumunun yanında olduğunu gösteriyor.

04.14 - Ukrayna lideri Zelenskiy, savaş döneminde sivillerin Ukrayna'da silah kullanmasını öngören yasayı imzaladı.

03.46 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Mariupol şehrindeki doğum hastanesine yapılan saldırının korkunç olduğunu söyleyerek, ''Bu anlamsız şiddet artık sona ermeli. Katliama son verin.'' şeklinde konuştu.

03.45 - Viyana'da şansölye Karl Nehammer ile görüşen ve ardından açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki “Düzenli olarak Rus ordusu, savaş suçu işliyor ve biz, belgeleriyle bunları ortaya koyacağız. Finansmanı doğalgaz ve petrolden gelen savaşın oksijenini kesmek ve Putin'in savaş makinesini durdurmalıyız" dedi.

03.27 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna krizini görüştü.

UAEA: "Çernobil ve Zaporijya'dan bilgi akışı kesildi"

03.24 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna'daki Zaporijya ve Çernobil Nükleer Santrali’ndeki nükleer madde ve faaliyetleri denetlemek için ajansın yerleştirdiği ekipmanlardan merkeze bilgi akışının kesildiğini, bunun kaygı verici olduğunu ifade etti.

03.15 - Ukrayna'daki çatışma ortamından kaçmak zorunda kalan Kırım Tatar Türkleri, 6 günlük yolculuktan sonra ulaştıkları Almanya'nın Köln şehrindeki Türkler tarafından karşılandı. Kırım Tatar Milli Meclisi Almanya Temsilcisi Ahmet Özay'ın girişimleri sonucunda Herson ve Kiev'den yola çıkarak Köln'e gelen büyük bir bölümü kadın ve çocuklardan oluşan 19 kişi, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatı kapsamındaki Ömer-ul Faruk Camisi misafirhanesine yerleştirildi.

02.55 - İsrail Parlamentosu, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin, vide konferans ile Genel Kurul'da konuşma yapması yönündeki talebini reddetti. Resmi yayın kuruluşu KAN ve medyada yer alan diğer haberlerin iddiasına göre, Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Korniychuk tarafından iletilen talebe, Parlamento Başkanı Levy, "Konuşma zamanının kurumun 2 aylık kış tatilinden önceki son gün olması, parlamenterlerin tatile gitmesi ve salonun tadilata alınacağını gerekçesiyle" olumsuz yanıt verdi.

02.51 - Tütün firması Philip Morris, gıda firması Nestle ile elektronik cihaz üreticisi Sony, Ukrayna'ya işgal saldırısı düzenleyen Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya aldıklarını açıkladı.

02.31 - İngiltere Başbakanı B. Johnson ile Ukrayna lideri Zelenskiy'in görüşmesinde, Johnson'ın, Rusya'ya karşı yaptırımların daha da sıkılaştırılmasının sözünü verdiği aktarıldı.

McDonalds şubelerini kapattı, ürünler karaborsaya düştü

01.50 -  ABD menşeli restoran zinciri McDonald's'ın, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'daki restoranlarını kapatma kararı, Rus gençler arasında üzüntü ile karşılanırken, restorana ait olduğu belirtilen ürünlerin ikinci el ticaret sitelerinde fahiş fiyatlara satıldığı ortaya çıktı. Şirketin Üst Yöneticisi Kempczinsk'in yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaş sebebiyle şirketin, geçici olarak Rusya'daki 850 restoranını kapatacağı açıklanmıştı.
Kararın açıklanmasının ardından bazı McDonald's şubelerinde kuyruklar oluşurken, ikinci el ürünlerin satışa çıkarıldığı web sitelerinde restorana ait hamburger ve diğer ürünlerin yüksek fiyatlarla satışa çıkarılması dikkati çekti. Hamburgerlerden bazıları için 150 dolara kadar ücret istendiği görüldü.

01.11 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Sumi, Kiev, Enerhodar, Volnovaha, İzyum ve Mariupol kentlerinden sivillerin tahliye edilmesi için 6 insani yardım koridoru kuracaklarını açıkladı.

00.38 - Ukrayna'nın yerleşim birimlerinden bazılarının kontrol altına alındığını söyleyen Konaşenkov, "Operasyonun başından beri Ukrayna'da 2 bin 814 altyapı tesisi imha edildi." sözlerini kullandı.
Konaşenkov, ayrıca Ukrayna ordusuna ait olduğu belirtilen 139 S-300 hava savunma füze sistemi, S-125, Buk M-1 ve 84 radar istasyonunun dışında 974 tank ve zırhlı araç, 359 havan topu ve obüs, 104 çok namlulu roketatar, 97 insansız hava aracı ve 727 özel askeri aracın yok edildiğini bildirdi.

00.17 - ABD Enerji Bakanı Granholm, Ukrayna-Rusya savaşından sonra artan enerji krizi sebebiyle doğal gaz ve petrol üreticilerine arzı artırma çağrısı yaptı. CERAWeek Enerji Konferansı'nda konuşma yapan Granholm, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkilerinin ağır olduğunu ifade etti.

00.16 - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Al Sani, Alman mevkidaşı Baerbock ile Ukrayna - Rusya savaşı ve uluslararası konuları ele aldı.

00.10 - Ukrayna lideri Zelenskiy ile Katar Emiri Şeyh Al Sani Ukrayna'daki son gelişmeleri görüştü. 

00.02 - Arap Birliği, Ukrayna-Rusya krizini takip etmek amacıyla bakanlar düzeyinde bir komite kurulması kararını verdi.

Yorumlar (0)