Otomatik ödeme talimatına dikkat! Bankalar sözleşmede değişiklik yapabiliyor

Otomatik ödeme talimatları ile ilgili şikayetler giderek arttı. Müşteriler hesap özetlerini kontrol ettiklerinde otomatik ödemelerden kaynaklanan masraf kesintilerini ve bunlara ek olarak faiz işletilmesi gibi durumlarla karşılaştı. Avukat Ali Kızılay, bankaların sözleşme değiştirerek otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, “Müzakere edilmeden sözleşmede yapılan değişiklik ‘haksız şart’ durumunu oluşturuyor” dedi.

GÜNDEM 16.04.2024, 17:38 Melina Ay
Otomatik ödeme talimatına dikkat! Bankalar sözleşmede değişiklik yapabiliyor

Otomatik ödeme talimatı, sahip olunan kredi kartı limiti ya da vadesiz mevduat hesabı bakiyesi dâhilinde gerçekleştirilir. Son zamanlarda bankaların müşterilerden otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı olarak kesinti yaptığına dair şikayetlerin arttığını söyleyen Avukat Kızılay, “Son zamanlarda otomatik ödeme talimatları ile ilgili şikayetlerle sık sık karşı karşıya geliyoruz. Özellikle müvekkillerimizin hesap özetlerini kontrol ettiklerinde otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı masraf kesintisi hatta yerine o masraf kesintileri ile birlikte faiz işletildiği gibi hususlarda şikayetler bize de gelmeye başladı” açıklamalarına yer verdi.

“Bankalar tek taraflı değişiklik yapamaz”

Bankalar tarafından tüketicinin haberi olmadan masraf kesintisinin ve faiz işletildiği görüldüğünü aktaran Kızılay, “Araştırmalarımız bankaların bazen müşterilere kredi kartı verirken otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti yapılmayacağını söylediğini, ancak sonra koşulları değiştirerek masraf kesintisi ve faiz uyguladığını gösterdi. Bankalar Tüketici Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre sözleşmede tek taraflı bir değişiklik yapamaz. Vatandaşlarımızın öncelikle bunu bilmesi gerekiyor. Ayrıca sözleşmede esaslı bir değişiklik yapılacaksa bunun 1 ay önceden yazılı bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. Aksi durumda sözleşmeye böyle bir madde eklenmiş ve bu durum müşteri ile müzakere edilmemiş ise bununla ilgili olarak yine tüketicinin belirli hakları vardır” diye konuştu.

“10 yıllık kesinti talep edilebilir”

Kızılay, vatandaşların geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceklerini söyleyerek, şöyle konuştu: “Burada, hukuken haksız şartlar söz konusu. Bu durum, satıcı tarafından müzakere edilmeden sözleşmeye eklenen şartların varlığına dayanıyor. Ayrıca, taraflar arasında hak ve yükümlülüklerde tüketici aleyhine bir dengesizlik olduğunda ve bu durum iyi niyet kurallarına aykırı olduğunda haksız şartlar oluşmuş oluyor. Bu üç şart bir arada gerçekleştiğinde, haksız şartlar var demektir. Bu durumda Yüksek Yargıtay, tüketici aleyhine olan bu şartın yürütülemeyeceğini belirtiyor

Eğer böyle bir kesinti yapılmışsa, zaman aşımı 10 yıldır. Bu süre içinde geriye dönük olarak tahsil edilen masraflar ve işletilen faiz için bankaların hesaplarına para girişi olduğu kabul edilir. Bu durumda bankaların menfaat sağladığı ve avans faizi ile birlikte geri ödeme talep edilebileceği düşünülür. Vatandaşlar, bu durumu fark ettiklerinde Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak ücretleri talep edebilir ve tahsil edebilirler.”

Yorumlar (0)