Japon deprem uzmanından Marmara'ya uyarı

Deprem uzmanı, mimar ve yüksek inşaat mühendisi Moriwaki, üç hafta evvel Gemlik Körfezi'nde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin Marmara fay hattını rahatlatmadığını ifade etti.

GÜNDEM 27.12.2023, 20:09
Japon deprem uzmanından Marmara'ya uyarı

Yoshinori Moriwaki, Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirilen Türkiye'de Deprem Gerçeği Konferansında muhtemel Marmara depremine karşı duyarlı ve dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. 

Ülkemizde en büyük depremin 1939 senesinde Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde yaşandığını söyleyen Moriwaki, ülkemizdeki depremlerin domino taşı gibi art arda gittiğini belirtti. 

Ülkemizde çok sayıda deprem olduğunu ifade eden Moriwaki, depremde yumuşak zeminlerde inşa edilen yapıların çok daha çabuk yıkıldığını kaydetti.

Gemlik Körfezi'nde yaşanan depremin Marmara fay hattını rahatlatmadığının altını çizen Moriwaki, "Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem beklenirken 5 büyüklüğünde oldu, arada iki fark var. Öngörülenden bin kat daha küçük, halen orada bir güç var. Pek fazla rahatlamadı." diye konuştu.



Eğitimin önemine işaret etti

Ülkemizin deprem ülkesi olduğuna işaret eden Moriwaki, depremden korkulmaması gerektiğini vurguladı. 

Depremde binalardan atlayıp yaşamını yitiren insanların olduğunu ifade eden Moriwaki, "Türkiye'de depreme karşı eğitim yeteri kadar yok. Japonya'da bu eğitim anaokulunda başlıyor. Ben 32 sene evvel Türkiye'ye geldiğimde 'Aman depremi çocuklar sakın duymasın.' diyorlardı. Çocuklara depremi bir oyunmuş gibi anlatarak eğitmeliyiz." diye konuştu.

Yorumlar (0)