İlker Başbuğ'a 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor!

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için "halkı kin ve düşmanlığa açık şekilde tahrik etme ya da aşağılama" suçundan dolayı 3 yıla kadar hapis cezası istendi. İlker Başbuğ'un kitabına dair yaptığı söyleşide "darbe" imasını da dile getirdiği iddia edilmiş ve eski Genel Kurmay Başkanı hakkında dava açılmıştı.

GÜNDEM 09.06.2022, 17:45
İlker Başbuğ'a 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor!

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, bir kitabına ilişkin düzenlenen söyleşide sarf ettiği sözleri nedeni ile yargılandığı davada savcılık, mütalaasını açıkladı. Sanık Başbuğ’un "halkı kin ve düşmanlığa açık şekilde tahrik etme ya da aşağılama" suçundan dolayı 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi.

İlker Başbuğ, duruşmaya katılmadı

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde düzenlenen duruşmaya sanık Başbuğ katılmadı. Duruşmada, İlker Başbuğ’un avukatları hazır bulundu.


İlker Başbuğ’un "darbe" imasında bulunduğu ifade edildi

Duruşmada cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet Savcısı, daha önce Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen sanık İlker Başbuğ'un 4 Ocak 2021 tarihinde Cumhuriyet gazetesi muhabiriyle bir röportaj gerçekleştirdiğini anlatılarak, sanığın bu röportaj sırasında "darbe" iması yaptığını ifade etti.

Sanık tarafından röportajda dile getirilen bu nitelikteki sözlerin düşünce ve eleştiri özgürlüğünün sınırlarını aşar niteliğe sahip olduğu anlatılan mütalaa kapsamında, söz konusu beyanların kamuoyunda ve toplumun belli bir kesimi tarafından büyük tepki ile karşılandığı ifade edildi.

Kamu güvenliğine açık bir tehdit!

Mütalaada, konu ile ilgili olarak birçok ihbar ve şikâyetin yapıldığı hatırlatılarak, bu hali ile kamu güvenliğinin açısından yakın ve açık bir tehlikenin de gündeme geldiği aktarıldı.

Başbuğ’un 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi

Mütalaada, sanık olan İlker Başbuğ'un "halkı kin ve düşmanlığa açık şekilde tahrik etme ya da aşağılama" suçundan dolayı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması istendi.

Başbuğ’un avukatları zaman istedi

Sanık Başbuğ’un avukatlarıysa mütalaaya karşı bir beyanda bulunabilmek için zaman istedi. Mahkeme, sanık Başbuğ’un avukatlarına zaman vererek duruşmayı bir süre erteledi.

İşte İlker Başbuğ hakkında hazırlanan o iddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İlker Başbuğ'un "Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi" serisini oluşturan üçüncü kitabı ile ilgili bir gazetede 4 Ocak 2021 tarihinde yer alan röportajında ''darbe'' imasında bulunduğu ifade ediliyor.

Davada 166 kişi müşteki olarak yer aldı

AK Parti'nin bazı il ve ilçe başkanlarıyla kadın kolları başkanlarının da aralarında bulunduğu 166 kişinin "müşteki" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, eski Genel Kurmay Başkanı Başbuğ'un, söz konusu olan mülakatta "darbe" imasını dile getirdiği ve bu şekilde de alenen "halkı kin ve düşmanlığa açık şekilde tahrik etme ya da aşağılama" suçunu işlediği belirtiliyor.

Bu nedenle de iddianamede sanık olarak yer alan İlker Başbuğ'un 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması talep ediliyor.

Yorumlar (0)