İkinci ‘tosuncuk’ vakası: 110 bin kişiyi mağdur ettiler

Türkiye’de gösterişli programlar ve organizasyonlar düzenleyerek 5 ilde şube açan Cancri Jewellery, 110 bin kişiyi mağdur ederek kapısına kilit vurdu. 

GÜNDEM 12.06.2022, 13:37
İkinci ‘tosuncuk’ vakası: 110 bin kişiyi mağdur ettiler

İddiaya göre otellerde sık sık galalar düzenleyerek katılımcıların gözlerini boyayan şirket sahipleri, bu yöntemle Antalya, Kocaeli, Yalova, Trabzon ve İstanbul’da şubeler açtı. Şubelerin açılışından 45 gün sonra ödemeleri kesen Cancri Jewellery’nin kurucuları, ponzi uygulamasına dâhil olan 110 bin kişinin paralarını alarak sistemi kapattı. Sistemdeki kayıtlı paranın milyon dolarları bulduğu belirtilirken, mağdur vatandaşlar karakola giderek şirket sahiplerinden şikâyetçi oldu. 

“Oldukça gösterişli organizasyonlara davet ederek insanların gözünü boyadılar”

Şirketin İzmit şubesine komşu olan esnaf Şahabettin Kaya, yüksek kar vaadiyle insanların dolandırıldıklarını belirterek, “Bu şirketin kurucuları sık sık otellerde etkinlikler, programlar, galalar düzenliyordu. Oldukça gösterişli organizasyonlara davet ederek insanların gözünü boyadılar. Birkaç kez ben de gittim. Etkinlikler lüks içerisinde planlanmıştı. Yemek çıkışında hepimize 100 avro, 100 dolar gibi çeşitli hediyeler veriyorlardı. Herkesin gözünü boyamayı başardılar” şeklinde konuştu.  

“Çok büyük bir vurgun yaptılar”

Sistemin nasıl işlediğini anlatan Şahabettin Kaya, “İnsanların tam anlamıyla güvenini kazandılar. Sisteme 100 milyon yatırılması durumunda haftalık olarak kendi şahsi hesaplarına belirli bir para yatacağını söylediler. İnsanlarımız ne yazık ki kısa yoldan zengin olmaya çok meraklı zaten. Böylelikle herkesi kolaylıkla kandırdılar. Ben bu olaya girmedim. İçime pek sinmedi. Böyle olacağını da az çok sezmiştim. Şirket kurucuları epey kişiyi dolandırmış. Çok büyük bir vurgun yaptılar. İzlerini de uzun süre kaybettirdiler, kimse ulaşamadı. Ramazan Bayramı’ndan bu yana yanımdaki şube bir kez bile açılmadı. Para yok çünkü. Burayı ilk açtıklarında benim yanıma gelip bir şeyler yiyip içiyorlardı” ifadelerini kullandı. 

Şirket sorumlusu, yatırımcılara video mesaj gönderdi

Öte yandan şirketin Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen şahsın, sisteme para yatıranlara bir video mesaj gönderdiği de ortaya çıktı. Video mesaj aracılığıyla açıklamalarda bulunan Kadir isimli şahsın, “Herkese merhaba. An itibariyle gözaltına alındım ve mahkemeye çıkarılıyorum. Şu an tutuklu vaziyetteyim. Bu işin bir geleceği yok. Ne diyeceğimi inanın ben de bilmiyorum. Hiçbir mağaza artık faaliyet göstermeyecek. Hepinizin bilgisi olsun” ifadelerini kullandı. 

Kısa sürede yüksek kazanç vaadiyle dolandırdılar

110 bin kişiyi mağdur eden sistemin çalışma şekli de ortaya çıktı. Ukraynalı Dmytro Pavlenko isimli bir iş adamına ait olduğu öğrenilen firma, insanları yatırıma cezbedebilmek için Türkiye’de tek tek şubeler açtı. Ardından sosyal medya hesapları aracılığıyla ulaştığı kişilere video ve resimler atarak sisteme yatırım yapmaya ve yüksek kazanç elde etmeye davet etti.  Pırlanta mücevher uygulamasına katılanlara haftalık yüzde 5, yılda yüzde 260, altın mücevher uygulamasına katılanlara haftalık yüzde 3,5, yılda yüzde 182, takı paketlerine katılanlara ise haftalık yüzde 3,5, yılda ise yüzde 182 kar payı vaat edildi. Yapılan bir sonraki açıklamada da yatırımcıların akrabalarını ve tanıdıklarını da sisteme dâhil etmesi istendi. Milyon dolarlık vurgun, ardında yüzbinlerce mağdur bırakarak sonuçlandı.

Yorumlar (0)