Venezuela’nın muhalif lideri Juan Guaido, restorandan dövülerek kovuldu

2019 senesinde ülkesinde darbe girişimine ön ayak olan muhalif lider Juan Guaido, gittiği bir restorandan zorla dışarı atıldı. Arbede esnasında gömleği yırtılan Juan Guaido, çareyi kaçmakta buldu.

DÜNYA 12.06.2022, 14:01 13.06.2022, 12:01
Venezuela’nın muhalif lideri Juan Guaido, restorandan dövülerek kovuldu

Venezuela’da 23 Ocak 2019 tarihinde kendini “geçici devlet başkanı” olarak ilan eden ve başta ABD olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesinin desteğini arkasına alan muhalif lider Juan Guaido, ülkesinde bulunan bir restorana gitti.

Burada büyük bir tepki ile karşılanan Guaido, önce birkaç kendisini anlatmaya uğraştı fakat beceremedi.

Restorandan kaçarak uzaklaştı

Muhalif lider Guaido’yu restorandan çıkarmak isteyen müşteriler, onu restoranın kapısına doğru ittirmeye başladı. Bu esnada ortaya arbede çıktı. Sandalyelerin havada uçuştuğu olayda, gömleği yırtılan Guaido, son çare olarak restorandan kaçtı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhalifi olarak tanınan Guaido’nun yaşadıkları ise cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Ne olmuştu?

30 Nisan 2019 tarihinde Maduro hükümetini indirmek için halkı sokağa çağıran Juan Guaido, partisinin ev hapsinde olan eski lideri Leopoldo Lopez ile beraber başkent Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerle video çekerek bunu yayınladı.

Guaido, anayasayı korumak için askerlere “Sokağa çıkın” çağrısı yaptı. Bu durumun üzerine muhalifler birçok şehirde sokağa döküldü. Caracas'ta askeri güçler yolları kapattı ve ülkede şiddet olayları yaşandı.

Telefonla televizyon programına bağlandı

Kurucu Meclis (ANC) Başkanı ve İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, devlet televizyonuna telefonla bağlantı sağlayarak muhalefetle birlikte bir grup askerin darbe girişimi gerçekleştirdiğini ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını duyurdu.

Cabello, hükümet destekçilerine, Devlet Başkanı Maduro’yu ve Bolivarcı devrimleri savunmaları için başkanlık sarayı Miraflores'de toplanmaları yönünde istekte bulundu.

Venezuela ordusu darbeyi reddetti

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de resmi Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, “Ülkede şiddet ortamı oluşturmayı amaçlanıyor. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni korumaya yeminler ettik. Hain darbe girişimine karşı teyakkuzdayız. Askeri güçlerde olağan dışı bir durum oluşmuş değil, bütün askerler komutanların emrindedir" şeklinde ifade etti.

“Darbe girişimine destek olanlara hukuki yaptırımlar olacaktır”

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab da “Özgürlük harekâtı diyerek ülkede kanlı bir savaş oluşturmak istiyorlar. Hukuk yoluyla işleyişimize devam edeceğiz. Darbe girişimine neden olanlara gereken tüm hukuki yaptırımlar uygulanacaktır” ifadesine yer verdi.

Darbe girişiminin sonrasında açıklama yapan Maduro, “Komutanlarla konuştum. Hepsinin bana olan sadakatini tasdikledi. Darbeye karşı seferberlik ilan ediyoruz. Halkımız sokaklara çıksın” dedi.

Askeri gücün bu süreçte Maduro'nun yanında bulunması, siyasi gidişatın yönünü belirledi.

Yorumlar (0)