Biden'dan petrol şirketlerine: Fırsatçılığı bırakın!

Petrol şirketlerinin daha fazla kuyu açmaya yanaşmayarak kârını artırmaya çalıştığını vurgulayan ABD Başkan Joe Biden, "Arz sıkıntısını fırsata dönüştürmek istiyor. Kendileri para kazanıyor ancak ABD ulusu kaybediyor. ExxonMobil şirketinin bu yıl kazandığı para, Tanrı'dan bile fazla." dedi.

DÜNYA 12.06.2022, 14:02 Hakan Öksüz
Biden'dan petrol şirketlerine: Fırsatçılığı bırakın!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş, küresel ölçekte sıkıntılara neden oldu. Petrol ve ürün akışında yaşanan kesintiler, fiyatların tavan yapmasına yol açtı. Dünya genelinde enflasyon arttı. Akaryakıt fiyatları, rekor seviyelere ulaştı. 

"Petrol şirketleri fırsatçılık yapıyor"

Petrolde yaşanan arz sıkıntısı, son aylarda iyice belirginleşti. Bu sorunu çözmek için kollarını sıvadıklarını kaydeden ABD Başkan Joe Biden, petrol üreticilerini eleştirdi. Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların da etkisiyle fiyatlarının yükseldiğini belirten Biden, "Petrol şirketleri de fırsatçılık yapıyor." dedi.

"Onlar kazanıyor, ABD ulusu kaybediyor"

Petrol üreticisi dev şirketlerin kâr peşine düştüğünü ifade eden ABD Başkanı Biden, "Bunu söylemek zorundayım. Birçoğu, arz sıkıntısını fırsata dönüştürmek istiyor. Kendileri para kazanıyor ancak ABD ulusu kaybediyor. Özellikle ExxonMobil şirketi bu anlamda başı çekiyor. Bu yıl kazandıkları para, Tanrı'yı bile geçti." ifadelerini kullandı.

"9 bin kuyu açma izniniz var, sizi tutan ne?"

ExxonMobil şirketinin, ülkede 9 bin kuyu açma izninin bulunduğunu hatırlatan Biden, "Neden bu kuyuları açmıyorsunuz? İzniniz var. Ben nedenini açıklayayım. Çünkü açmak istemiyorlar. İşi yokuşa sürüyorlar. Daha fazla petrol üretmeye yanaşmıyorlar. Böylece petrol arzını düşürerek fiyatları yükseltiyorlar. Serbest piyasada her şirket, kârını artırmak isteyebilir. Ancak böyle zorlu bir dönemde ABD ulusunun refahını daha fazla bozacak eylemlere girişmemek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu yoldan bir an önce vazgeçin"

Büyük petrol şirketlerinin, ABD halkına rağmen Ukrayna'da çıkan savaşı kendi çıkarları için kullanmasının doğru olmadığını aktaran Biden, "Amerikan aileleri neden bunun sıkıntısını çeksin? Şirketlere sesleniyorum. Bu yoldan bir an önce vazgeçin ve işi yokuşa sürmeyin." dedi.

Kasım ayında ara seçimler yapılacak

Kasım ayında ülkede yapılacak ara seçimler öncesi fiyatların yükselmesi, ABD Başkanı Biden'ın elini zayıflatıyor. Son aylarda yaşanan yüksek enflasyonun neticesi olarak, Temsilciler Meclisi ve Kongrede Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirebileceği söyleniyor.

Yorumlar (0)