Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast: "Yasin beni tehdit etti"

Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast, geçen yıl kasım ayında tahliye edilmişti. "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 10 yıla kadar hapsi istenen Ogün Samast, yargılandığı yeni davanın duruşmasına katıldı. İşte "Yasin Hayal beni tehdit etti, istemediğim bu işe girdim." diyen Ogün Samast'ın ilk ifadesi...

GÜNDEM 06.03.2024, 14:10 Hakan Öksüz
Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast: "Yasin beni tehdit etti"

19 Ocak 2007'de uğradığı suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, sevenlerini yasa boğmuştu. Hrant Dink'in katili Ogün Samast, "suça sürüklenen çocuk" sıfatıyla yargılanmıştı. Geçen yıl 15 Kasım'da tahliye edilen Ogün Samast hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla yeni dava açıldı.

Hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanık Ogün Samast, bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Trabzon'dan katıldı.

"Erhan 'Ali Fuat müdür arkamızda, sıkıntı' çıkmaz gibi şeyler söyledi"

Daha önce verdiği ifadeden başka söyleyecek sözünün olmadığını kaydeden Samast, "Savunma yapmayacağım. Mahkeme, söylediğim şeyleri 'mahkemeyi yanıltmaya yönelik ifade' olarak görüyor. Yasin (Hayal) ve Erhan (Tuncel) ifademde söylenenleri kabul etmiyor. Yasin ve Erhan mutfakta konuşurken bir şey gördüm. Erhan 'Ali Fuat müdür arkamızda, sıkıntı' çıkmaz gibi şeyler söyledi. Tanıdıkları olduğunu ima etti. Ben salonda bilgisayar oyunu oynuyordum. Aralarındaki bu konuşmayı duydum. Mutfak ile salon arasında en çok 5-6 metre mesafe vardı. Sesler kulağıma geldi." ifadelerini kullandı.

"Yasin Hayal beni tehdit etti, istemediğim bu işe girdim"

Erhan Tuncel'in olaylardan haberinin olduğunu bilmediğini kaydeden Ogün Samast, "Biz muhabbet için oraya gidiyorduk. 18-19 yıl önceki şeyler bunlar, küçük ayrıntıları anımsamıyorum. Bu olayı gerçekleştirme nedenlerimden biri de Yasin Hayal'in beni tehdit etmesiydi. 'Bu işi sana anlattık, yapmazsan bedelini ödersin' gibi şeyler söylüyordu. Hiç istemediğim bir olaya Yasin yüzünden giriş oldum, bedelini de ödedim." dedi.

"Erhan Tuncel, Hrant Dink'in fotoğraflarını kendisi çıkarttı"

Yasin Hayal'in isteğiyle Hrant Dink'in fotoğraflarının çıkartıldığını hatırlatan mahkeme başkanı, Erhan Tuncel'in bu fotoğrafları çıkartıp çıkartmadığı sorusunu Ogün Samast'a yöneltti. Samast, bu soruya, "Erhan Tuncel, Hrant Dink'in fotoğraflarını kendisi çıkarttı ve bakkala bıraktı. Yasin de oradan aldırdı ya da kendisi gidip aldı. Erhan Tuncel son olarak resimleri çıkarttığını ve bakkala koyduğunu söylemişti." şeklinde konuştu.

"16 yaşında ve korkuyordum, FETÖ'nün meşhur olduğu zamanlardı"

FETÖ'nün gücünün fazla olduğu bir dönemden bahsettiklerini hatırlatan Ogün Samast, "Korkuyordum, 16 yaşındaydım. Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek gibi isimler ortaya çıktığında ben de bir şeyler yazmak, el yazımla ifade vermek istedim. Her şeyi anlattım. Üzerinden çok zaman geçtiği için detayları hatırlamıyorum. O zamanlarla ilgili bir şey söylediğimde mahkemeyi yanıltmak gibi anlaşılıyor." ifadelerini kullandı. 

Duruşma 29 Mayıs'ta görülecek

Mahkeme heyeti, Ogün Samast'ın yurt dışına çıkış yasağının sürmesine hükmetti. Mütalaanın hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Savcısı'na yollanmasına karar verildi. Duruşmanın 29 Mayıs'a ertelendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)