Hrant Dink cinayetinin tetikçisinin ‘örgüt davasına’ devam edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili olan ve geçtiğimiz aylarda tahliye edilen Ogün Samast’ın, 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan yargılandığı davada duruşma devam etti. Mahkeme, dosyanın mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

GÜNDEM 29.05.2024, 12:29 30.05.2024, 09:48 Melina Ay
Hrant Dink cinayetinin tetikçisinin ‘örgüt davasına’ devam edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin olarak, hakkında ‘FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talebiyle yeni dava açıldı. 15 Kasım’da tahliye edilen Ogün Samast’ın yargılanmasına, 11 sanıklı FETÖ terör örgütü davası ile birleştirilen duruşmada devam edildi.

“Bylock üzerinden haberleşme yapıldı”

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Ogün Samast ve diğer sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. SEGBİS aracılığıyla ifadesi alınan tanık Mehmet Aksoy, “2015-2016 yıllarında Konya'da emniyet sohbet imamlığı yaptım. Ali Fuat Akdağ, benden sonra sohbet grubunu devralmış olabilir, hatırlamıyorum. Yargılandığım davada Bylock kullanma iddiası vardı, tarihini hatırlamıyorum. Sohbet gruplarında Bylock üzerinden haberleşme yapıldı, ancak gruba gelen her emniyet mensubu bu uygulamayı yüklememiş olabilir. Kimseyi yüklemesi için zorlamadım, yükleyen de vardı yüklemeyen de. Sohbet gruplarında himmet talep edilirdi, ancak kimseyi vermesi için zorlamadım” dedi.

Tanık beyanının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, dosyanın mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine ve henüz dinlenmemiş tanıkların ifadelerinin alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Olayın Geçmişi

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’deki öldürülmesiyle ilgili olarak bazı kamu görevlileri hakkında, cinayetin gerçekleşeceğinden önceden haberdar oldukları ve bunu engelleme görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla dava açılmıştı. Yapılan yargılama sonucunda, mahkeme bir grup şüpheli hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeni hazırladığı iddianamede, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 12 Nisan 2021'de yaptığı suç duyurusuna atıfta bulunulurken, iddianamede Dink ailesi "müşteki" sıfatıyla, Ogün Samast ise "suça sürüklenen çocuk" sıfatıyla yer almıştı. İddianamede, suça sürüklenen çocuk olarak anılan Ogün Samast’ın "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. Daha sonra, İstanbul 2'nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyası, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanıklı FETÖ terör örgütü davasıyla birleştirilmişti.

Diğer yandan, Samast'ın dosyasının birleştirildiği örgüt davasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, sanıklar Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'a yönelik olarak ‘anayasayı ihlal’, ‘belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamalarıyla ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6 ay ile 35 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti.

Ogün Samast'a ilişkin hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliğiyle ilgili somut delillere ulaşılamadığı ifade edilmişti. Ancak, Samast'a ait bulunan bazı delillerin örgütün yönetici ve üyeleriyle belirli bir bağlantısı olduğu belirtilmişti. İddianamede, Samast'ın Hrant Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkarları ve amaçları doğrultusunda hareket ettiği vurgulanmıştı.

İddianamede, sanıklar Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’e yönelik ‘anayasayı ihlal’ suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları talep edildi. Diğer sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender’e ise ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçundan 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti.

Yorumlar (0)