Hande Baladın'ı tehdit davasında "akıl sağlığı" kararı

Milli voleybolcu Hande Baladın'a sosyal medya hesabından "yüzüne asit atarım" ve "arabanı tararım" şeklinde mesajlar atarak tehdit ettiği öne sürülen sanığın davasında karar belli oldu.

GÜNDEM 01.02.2024, 15:29 Buse Önder
Hande Baladın'ı tehdit davasında "akıl sağlığı" kararı

Milli voleybolcu Hande Baladın'a sosyal medya üzerinden tehdit mesajları gönderdiği iddiasıyla yargılanan sanığa, akıl sağlığının yerinde olmadığı gerekçesiyle herhangi bir ceza verilmedi. İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz sanık Mustafa Neşeli ile taraf avukatları hazır bulundu. Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları da duruşmada yer aldı.

Cezai sorumluluğu bulunmuyor denildi

Duruşmada, Adli Tıp Kurumu tarafından sunulan raporda, sanığın hukuki anlamda ve sonuçlarını algılamadığı, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azaldığı belirtildi. Rapora göre, sanığın suça ilişkin cezai sorumluluğu bulunmadığı iddia edildi.

Yeni rapor talebi reddedildi

Sanığa yöneltilen suçun doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle TVF'nin katılma talebi ve müşteki avukatının yeni rapor alınması talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, Adli Tıp Kurumu raporlarına dayanarak sanığın akıl hastalığı nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme ayrıca, sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi. Bu karar, sağlık kurulu raporunda sanığın toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığı veya önemli ölçüde azaldığının belirtilmesine kadar devam edecek.

‘Olması gereken bir karar’

Duruşmanın ardından sanığın avukatı Adnan Mercan, "Ceza verilmemesi gerektiğini baştan beri savunuyorduk. Zaten silahlı tehdit unsurunun hiç oluşmadığını söyledik. Cezasızlık nedenleri de ortaya çıktı, olması gereken bir karar" şeklinde açıklamada bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, sanığın Hande Baladın'a yönelik tehdit içeren mesajlar gönderdiği belirtilmiş, sanığın "kadına karşı silahla tehdit" suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Yorumlar (0)