Grand Isias Oteli skandalı: Ruhsat konut çıktı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan, Adıyaman’daki Grand İsias Oteli'nin soruşturması ile ilgili iddianame tamamlandı.

GÜNDEM 26.12.2023, 09:25 27.12.2023, 09:20 Buse Önder
Grand Isias Oteli skandalı: Ruhsat konut çıktı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan, 26’sı KKTC’den voleybol turnuvası için gelen çocuklar olmak üzere 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki Grand İsias Oteli hakkındaki iddianame tamamlandı. Otelde gerçekleşen faciada 11 kişi hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezai sorumluluk talep edildi.

Otele İzinsiz kat çıkıldı

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, otelin temelinin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının ise "konut" olarak düzenlendiği çarpıcı bir şekilde ortaya çıktı. İddianamede, binanın 9 kat için izin almasına rağmen 13 kat olarak inşa edildiği ve 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği de belirtildi.

Yapının 5 Ocak 1993’te "konut" olarak alınan ruhsatının 8 Kasım 2001’de "otel" olarak yenilendiği ifade edilen iddianamede, binanın mimari projesinin 13 kat olarak hazırlandığı ancak ruhsatın sadece 9 kat olarak verildiği kaydedildi. Binanın yol seviyesi altındaki kat sayısının 1, yol seviyesi üstündeki kat sayısının ise 8 olduğu belirtilerek yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği açıklandı.

İnşaatta dere kumu kullanıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, beton kalitesinin düşük olduğu, demir kalınlığının standartların çok altında olduğu ve dere kumu kullanıldığı ifade edildi. Ayrıca, binanın zemin raporu, statik hesap raporu ve statik projesinin bulunmaması, taşıyıcı sistem elemanlarında uyumsuzluk ve donatı detaylandırmasındaki eksikliklerin, binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği vurgulandı.

İddianamede yer alan 11 sanığın arasında otel sahibi Ahmet Bozkurt'un da bulunduğu belirtilirken, Başbakan Ünal Üstel'in de KKTC adına müşteki olarak yer alacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)