Gemlik’te peş peşe depremler! Görür’den korkutan ‘7 ve üstü’ açıklaması

23 Şubat'ta Bursa'da 4.1 büyüklüğünde bir deprem, ardından 25 Şubat'ta ise 3.4 büyüklüğünde bir diğer deprem meydana geldi. Konuyla ilgili olarak Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den endişe verici bir uyarı geldi. Görür, bölgenin kesinlikle 7 ve üzeri bir depreme dayanamayacağını ifade etti.

GÜNDEM 27.02.2024, 18:38 Buse Önder
Gemlik’te peş peşe depremler! Görür’den korkutan ‘7 ve üstü’ açıklaması

Bursa'da 23 Şubat'ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin merkezi, AFAD tarafından Gemlik olarak açıklanmıştı. 25 Şubat'ta ise Kandilli Rasathanesi, Bursa Gemlik'te saat 16.43 sıralarında 3.4 büyüklüğünde bir başka depremin yaşandığını belirtti. Bu depremin derinliği 9.4 kilometre olarak ölçüldü.

‘7 üstü bir depreme dayanamaz’

Depremlerle ilgili konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Gemlik bölgesine dikkat çekti. Görür, Gemlik'in konumunun riskli olduğunu vurgulayarak, Gemlik Fayı üzerinde bulunduğunu ve bu fayın İznik ve Geyve Fayı'nın devamı olduğunu ifade etti.

Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Kolunu oluşturan bu fayın enerjisinin 1999 depremlerinden sonra belirli bir miktar boşaltıldığını belirtse de, Gemlik'in kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamayacağını söyledi. Görür, fayın üzerinde bulunmasının yanı sıra kötü bir zemin üzerinde olduğunu da ekledi.

Prof. Dr. Görür, "Gemlik'te yeni imar ve iskan verilmemeli, yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılmalı ve özel inşaat ve mimari tekniklerle güçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

1766’dan beri deprem yaşanmıyor

Geçtiğimiz günlerde Sarıyer'de bir üniversitede konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da olası bir depreme dikkat çekerek 250 yıllık tekerrür periyodunu hatırlatmıştı. Sunumunda Marmara'nın batı bölgesine vurgu yapan Görür, 1912 yılında Tekirdağ bölgesinde ve 1999'da Gölcük'te yaşanan depremleri anımsatarak Marmara Denizi'nin ortasında bulunan bölgenin 1766'dan bu yana deprem yaşamadığını belirterek, bu durumu "sismik bir boşluk" olarak nitelendirmişti.

Görür, jeolojide böyle bir boşluğun devam edemeyeceğini ve mutlaka doldurulması gerektiğini ifade etti.

‘İstanbul’da kesinlikle 7 üstü deprem olacak’

Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğudan batıya doğru depremleri taşıdığını belirtti. Yani, fayın bir bölgede deprem oluşturduğu zaman, bu bölgenin batısı bir sonraki depremin hedefi haline geldiğini açıkladı. Görür, 1939'dan 2023'e kadar olan deprem zincirinin sürekli olarak doğudan batıya ilerlediğine dikkat çekti. Doğanın karmaşık olabileceğini ancak bazı olayların insanları aldatmadığını ifade eden Görür, İstanbul'da kesinlikle 7'den büyük bir depremin olacağını öne sürdü

Yorumlar (0)