Gecekondular hakkında AYM'den karar: Doğrudan yıkıma son!

AYM, kamu arazileri üzerine inşa edilen yapılar ile ilgili önemli bir karar aldı. Devlet zabıtaları veya belediyelerin, söz konusu izinsiz yapıları herhangi bir karara ihtiyaç duymadan doğrudan yıkamayacağı kaydedildi.

GÜNDEM 03.04.2024, 18:53 Hakan Öksüz
Gecekondular hakkında AYM'den karar: Doğrudan yıkıma son!

Kamu arazileri üzerine izinsiz şekilde dikilen yapılar ile ilgili Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından kritik bir karar alındı.

775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 18. maddesine göre devlet zabıtaları veya belediye, bu tür izinsiz yapıları herhangi karara ihtiyaç duymadan yıkabiliyordu.

9 ay sonra yürürlüğe girecek

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, söz konusu hükmün iptali için AYM'ye başvuruda bulundu. Düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu bildiren AYM, iptal kararı verdi.

Bahsi geçen izinsiz yapıların devlet zabıtaları veya belediyeler tarafından doğrudan yıkılamayacağı kaydedildi. Kararın, 9 ay sonra yürürlüğe gireceği vurgulandı.

Kararın gerekçesi açıklandı

AYM, verdiği hükümle ilgili gerekçesini açıkladı. Söz konusu kaçak yapıların derhal yıkıldığı durumlarda oluşan olumsuzluklar hatırlatıldı.

Yapıyı inşa edenler ile kullananların "dava açma" hakkının korunması gerektiği kaydedildi. Bu durumun, Anayasa'nın 40. maddesinde yer alan "etkili başvuru" hakkına aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.

Yorumlar (0)