‘Filenin Sultanları’ ekonomi sınıfına tepkisini koymuştu! THY ve TVF’den açıklama geldi

Milletler Ligi ikinci hafta maçları için ABD'ye uçan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ayrı koltuklarda ve ekonomi sınıfında 13 saat uçmasının ardından sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü. Türk Hava Yolları (THY), olayın sorumluluğunu Türkiye Voleybol Federasyonu’na (TVF) atarak “Biletleme süreçlerine dair tüm detayların sorumluluğu ilgili federasyonlara aittir” açıklamasında bulundu. TVF ise “Uçuş listemiz 17.05.2024 tarihinde THY yetkilileri ile paylaşılmıştır. Gerçeğe aykırı yapılan açıklamaları kabul etmek mümkün değildir” şeklinde yanıt verdi.

GÜNDEM 27.05.2024, 12:41 Melina Ay
‘Filenin Sultanları’ ekonomi sınıfına tepkisini koymuştu! THY ve TVF’den açıklama geldi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 29 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında yapılacak Milletler Ligi ikinci hafta maçları için ABD'nin Teksas eyaletindeki Arlington şehrine gitmek üzere yola çıktı. Ancak takımın sosyal medya paylaşımları, tartışmaların alevlenmesine neden oldu.

Takımın önde gelen isimlerinden olan 1.95 boyundaki Ebrar Karakurt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Diğer takımlar için özel uçak tahsis ediliyor, bizim için ise ekonomi sınıfı” diyerek koltuk mesafelerinin Business sınıfa göre daha sıkı olduğu ekonomi sınıfında seyahat etmelerine tepki gösterdi.

Sonrasında, uçakta ayrı ayrı koltuklara oturan diğer oyuncular Eda Erdem, Hande Baladın, Simge Aköz gibi isimlerden de uçakla ilgili tepki mesajları geldi. Bu tepkilerin ardından Filenin Sultanları'na destek mesajları gelirken, Türk Hava Yolları ve Türkiye Voleybol Federasyonu'na tepki mesajları arttı.

Sosyal medyada hızla yayılan paylaşımların ardından, THY ve TVF’den seyahatle ilgili peş peşe açıklamalar geldi.

THY'den açıklama: Sorumluluk federasyona ait

Türk Hava Yolları'ndan konuya ilişkin ilk açıklama Basın Müşaviri Yahya Üstün'den geldi.

Üstün konuyla ilgili X platformundan yaptığı açıklamada “Gerek ulusal, gerek de global düzlemde sporun ve sporcunun en güçlü sektörel destekçilerinden biri olan markamızın, sponsoru olduğu tüm federasyonlarımız için yıllık uçuş kapasitemiz dikkate alınarak, sene başında belirli bir uçuş planlaması yapılmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirilen biletleme süreçlerine dair tüm detayların sorumluluğu ilgili federasyonlara ait olup, yetkililerince sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı ve sorumluluğun Türkiye Voleybol Federasyonu'nda olduğunu ifade etti.

THY 2’nci açıklama: “TVF’ye 3 katı bütçe verdik”

Sosyal medyada paylaşımların devam etmesi üzerine ise THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat Linkedin üzerinden yeni bir açıklama paylaşarak “Türkiye Voleybol Federasyonu’na 3 katı bütçe verdik. Federasyonlar THY bütçelerini istedikleri gibi kullanıyorlar, kabin tercihi federasyonlarda. Ekonomi uçuşlarda yer müsaitse business upgrade ediyoruz. Bugünkü uçuş full doluydu, alanda açılan koltuklarla şuan 3 sporcumuz business uçuyor” dedi.

THY 3’üncü açıklama: “Gerekirse uçak tipini değiştirebiliriz”

Bolat, LinkedIn üzerinde başka bir kullanıcının mesajına yanıt vererek, özellikle kadın sporcuların yurt dışı seyahatlerini daha yakından takip edeceğini ifade etti. Ayrıca, “Önümüzdeki uzun mesafeli destinasyonlardaki milli müsabakaların programlarının önceden bildirilmesi durumunda, planlamalarımızı daha kolay yapabiliriz. Bu tür ulusal gurur vesilelerinin siyasi tartışmalara malzeme olmasına izin vermemeliyiz; milletimizi birleştirmeliyiz” şeklinde konuştu. Bolat, özel sekreterine bu konuda takip talimatı verdiğini belirterek, “Gerekirse uçak tipini değiştirebilir ve business sınıfında seyahat ettirebiliriz” dedi.

TVF'den açıklama: “Mevzuatlar gereği Business Class bileti satın alınamaz”

Türk Hava Yolları'nın sorumluluğunun federasyonda olduğunu belirtmesi üzerine Türkiye Voleybol Federasyonu bir açıklama yaparak, “THY yetkilileri tarafından federasyonumuza karşı yapılan gerçeği yansıtmayan açıklamalar nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek zorunlu hale gelmiştir. Federasyonumuz, mevzuatlar gereği Business Class bileti satın alamamaktadır. Söz konusu ABD seyahati öncesinde, 17 Mayıs 2024 tarihinde kafilemizin seyahat listesi, THY ile hem yazılı hem de sözlü olarak paylaşılarak özellikle kabin yükseltme konusunda destek istenmiştir” ifadelerini kullandı.

TVF 2’nci açıklama: “THY kabin yükseltme işlemi yapmadı”

Açıklamada ayrıca şu ifadeler de yer aldı:

“THY, isteğimize istinaden TVF’nin tüm etkinlikleri için yıllık sadece 20 kişi için uçak müsaitliğine göre kabin yükseltme hakkının olduğunu ve bu işlemin uçuş öncesi müsaitlik durumuna göre yapılabileceğini bildirmiştir. Takımımızın 26 Mayıs 2024 tarihli uçuşunda takımımızdan hiç kimse kabin yükseltme hakkından faydalanmamıştır. THY ile federasyonumuz arasındaki sözleşme barter sözleşmesi kapsamındadır ve maddi ödeme içermemektedir. Sözleşmedeki tüm haklar federasyonumuzun etkinliklerinde uçak bileti olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak; belirtilen uçuşta hiçbir bilete kabin yükseltme işlemi yapılmamış olup, uçuş listemiz de Türk Hava Yolları yetkilileri tarafından elektronik posta yoluyla 17 Mayıs 2024 tarihinde paylaşılmıştır. Gerçeğe aykırı yapılan açıklamaları kabul etmek mümkün değildir.”

Gelişmelerin ardından TVF ve THY'den yeni açıklama henüz gelmedi.

Yorumlar (0)