Erdoğan’dan sert mesaj: ‘Asırlar geçse de darbecileri unutmayacağız’

Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Geçse de üzerinden 64 sene, asırlar geçse de darbecileri unutmayacağız ve affetmeyeceğiz' dedi.

GÜNDEM 27.05.2024, 13:18 27.05.2024, 13:37 Buse Önder
Erdoğan’dan sert mesaj: ‘Asırlar geçse de darbecileri unutmayacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Adnan Menderes Kongre Merkezi Özgürlük ve Demokrasi Adası'nda düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Yassıada mahkemelerinde türlü baskılara ve işkencelere maruz kalan her üç devlet adamımız isimlerini milletimizin gönlüne şehit olarak yazdırmışlardır. Bu millet, merhum Menderes ve arkadaşlarını her zaman şükranla ve idamlarına engel olamamanın mahcubiyetiyle hatırlayacaktır” ifadelerini kullanarak, 64 sene geçse de darbecileri unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini ifade etti.

‘En çok darbe girişimine maruz kalan ülkeyiz’

27 Mayıs'ın karanlık gölgesinin her on yılda bir tekrarlanan darbelerle milli iradenin peşini bırakmadığını belirten Erdoğan, “Cunta bültenleriyle çıkan gazetelerden beşli çetelerin rol kapma yarışına kadar benzer senaryolar birkaç kez yeniden tedavüle konuldu" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Türk siyasi tarihinde en çok darbe girişimine maruz kalan hükümetiyiz. Anadolu ihtilalini sindiremeyenler, milli iradeyi gasbetmek için yıllarca çaba harcadılar. 17-25 Aralık girişimi ve 15 Temmuz darbe teşebbüsü bunun en bariz örnekleridir" diye ekledi.

‘Milli iradenin üstünde güç tanımıyoruz’

Erdoğan, "Bu ülkede artık darbeler ve muhtıralar dönemi kapanmıştır. Demokrasi avlama dönemleri sona ermiştir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve milli iradenin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz" diyerek Türkiye'de demokrasinin güçlendirilmesi ve milli iradenin her zaman üstün tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Yeni anayasa mesajı

Yeni anayasa ile tüm bu kazanımları daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, Ülkemizin yeni bir anayasaya neden ihtiyaç duyduğunu farklı platformlarda kamuoyuyla paylaştık. Anayasa normları, hukuk düzeninin en üstünde yer alır. 1961 Anayasası'nın millete ve milli iradeye dayattığı kısıtlamalar, 1982'de daha da sıkılaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin mevcut darbe anayasası altında kalmasının siyasete olan güveni zedelediğini belirten Erdoğan, sorunlu bir dildeki mevcut anayasa ile ilerleyeceklerinin vurgusunu yaptı. Cumhuriyetin 100. yılını darbe anayasasıyla geçirmenin siyasi kurumlar için bir utanç kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu utanç yaşatılamaz. 28. yasama döneminde, siyasi müessesenin yeni bir anayasa yapması milli bir görevdir" dedi.

İsrail’in Refah’a saldırısı

İsrail'in Refah'taki mülteci kampına düzenlediği son saldırıda, masum sivillerin üzerine füzeler yağdırıldığını ve bu saldırıların Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıların durdurulması çağrısına rağmen devam ettiğini belirten Erdoğan, “Bugüne kadar 36 binden fazla Filistinli kardeşimizi şehit eden İsrail, dün Refah'taki mülteci kampında yeni bir katliam gerçekleştirdi. Bu kanlı ve kalleş saldırılar, terör devletinin gerçek yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

İsrail’in daha fazla kan dökerek siyasi ömürlerini uzatmaya çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, “Tıpkı tarih boyunca lanetlenen Hitler, Miloseviç ve Karadziç gibi, bu katiller de aynı akıbete uğrayacaklardır. Türkiye olarak, insanlık dışı bu saldırılardan sorumluları hesap vermeye çağırıyoruz" dedi.

Yorumlar (0)