Fidan duyurdu: Başkonsolosluk tekrar açılacak

Hakan Fidan, "Bingazi Başkonsolosluğumuzu yeniden açma yönünde karar aldık, onu yakında açacağız." dedi.

GÜNDEM 06.02.2024, 19:58 07.02.2024, 09:08
Fidan duyurdu: Başkonsolosluk tekrar açılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Malta Ticaret, Avrupa İşleri ve Dışişleri Bakanı Ian Borg ile Valetta'da Başbakanlık Sarayı Auberge de Castille'de gerçekleştirdikleri görüşmenin akabinde düzenlenen müşterek basın toplantısında konuştu.

Malta ziyaretinin akabinde Libya'ya gideceğini kaydeden Hakan Fidan, "Trablus'ta Yüksek Devlet Konseyi Heyeti ve Milli Birlik Hükümeti Başbakanı ile Devlet Başkanlığıyla bir araya geleceğiz." dedi. Bakan Fidan, ülkemizin ortaya koyduğu yapıcı politikayı da yeniden ifade edeceğini dile getirdi. 



"Yakında açacağız"

Hakan Fidan, ülkemizin Libya'da herhangi bir çatışmanın yeniden batı ve doğu arasında veyahut güneyin de dahil olduğu bir biçimde başlamasını istemediğinin altını çizerek, şu ifadeleri paylaştı:

"Libya'nın problemlerini diyalogla çözmesini istiyoruz. Batı ve doğu arasında şu andaki cari bölünmüşlüğün kalıcı duruma gelmesini de görmek istemeyiz. Belli bir süreç içinde ve diyalog yoluyla bu bölünmüşlüğün tüm tarafların razı olacağı biçimde barışçıl bir yöntemle ve yönle çözülmesi gerektiği kanaatindeyiz ve bu yoldaki faaliyetlerimiz sürüyor. 

Doğu tarafıyla da biliyorsunuz ülkemizin ilişkileri ilerliyor. Bu noktada oradaki aktörlerle de faaliyetlerimiz sürüyor. Bingazi Başkonsolosluğumuzu yeniden açma yönünde karar aldık, onu yakında açacağız. Firmalarımız yeniden çalışmaya başladı, diğer yandan gerek Mısır ile gerek BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ile diğer dostlarımızla da Libya meselesinde yapıcı rol oynama hususundaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

Mevkidaşı ile Libya hususunda da görüş teatisinde bulunduklarını söyleyen Bakan Fidan, "Biz Milli Birlik Hükümeti'nin faaliyetlerini ve meşruiyetini destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Hakan Fidan, Libya'daki batı-doğu bölünmesinin çok daha fazla sürmeden belli bir süreç içinde sona ermesini de arzu ettiklerini kaydederek, "Bu maksatla tüm süreçleri destekliyoruz. İlk önceliğimiz Libya'da herhangi bir savaşın yeniden çıkmaması, şiddet yaşanmaması, tarafların diyalogla problemlerini çözme yolundan vazgeçmemesi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)