Erzincan’da heyelan felaketi: Şirket’in Türkiye müdür gözaltına alındı

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprak altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları, olayın altıncı gününde devam ederken, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. gözaltına alındı.

GÜNDEM 18.02.2024, 13:18 Buse Önder
Erzincan’da heyelan felaketi: Şirket’in Türkiye müdür gözaltına alındı

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Çöpler Maden Sahası'nda 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu altında kalan 9 işçiyi arama-kurtarma çalışmaları, olayın 6. gününde devam ediyor. Heyelanın yaşandığı bölgede toprak kütlelerinin yeniden kaymasıyla ekipler zor anlar yaşarken, olay sonrasında başlatılan soruşturmada, şirketin Türkiye'deki müdürü de C.D. gözaltına alındı.

Maden ocağında kusuru olduğu değerlendirilen Başmühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yargılama sonucunda maden alanında titreşim kayıtlarını tutan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bilirkişi raporuna göre, şüpheli sayısının ilerleyen süreçlerde artabileceğini belirtti.

Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor

AFAD, İliç ilçesindeki maden sahasında 2 bin 663 personel ile arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

210 bin metrekarelik alan termal ve manyetik dronelar, toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile taranıyor. Heyelan bölgesindeki toprak kaymaları, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Risk oluşturan toprak kütleleri zaman zaman kayıyor ve ekipler bu durumla mücadele ediyor.

Toprak kaymaları risk oluşturuyor

Heyelan bölgesindeki toprak kütlesinin hala risk oluşturduğu, bazı kütlelerin yeniden kaydığı ve kurtarma ekiplerinin mücadele ettiği belirlendi. Yapılan aramalarda lokal olarak belirlenen işçilerin yerlerini bulma çabaları devam ederken, riskli kütlenin zaman zaman kaydığı bildirildi. Özellikle heyelanın yaşandığı gün yağan yağmurun etkisiyle toprak sıvılaşıyor ve ekipler, çamurlaşan toprakta işçileri kurtarmak için çaba sarf ediyor.

Bu süreçte toprak altında bulunan 9 kişinin yakınları, maden ocağında belirlenen bir bölgede bekletiliyor ve düzenli olarak çalışmalar hakkında bilgilendiriliyor.

Türkiye müdürü gözaltında

Öte yandan, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağındaki toprak kaymasıyla ilgili soruşturmada, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. gözaltına alındı.

Yorumlar (0)