Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

Zorunlu trafik sigortasında platform uygulaması yarın başlıyor. Uygulama ile sürücülerin kısa sürede poliçeye ulaşması hedeflenirken, teklif vermeyen şirketlerin tespiti kolaylaşacak.

EKONOMİ 18.02.2024, 13:45 18.02.2024, 13:47 Buse Önder
Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

Zorunlu trafik sigortasında uygulanacak olan "Sigorta Aracıları Teklif Platformu," yarından itibaren hayata geçiyor. Bu platformun amacı, riskli basamaklarda yer alan sürücülerin poliçe sorunlarına çözüm getirerek, sürücülerin kısa sürede poliçeye ulaşmasını sağlamak ve teklif vermeyen sigorta şirketlerini tespit etmeyi kolaylaştırmak.

Sigorta Bilgi Merkezi tarafından oluşturulan bu platform, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) belirlediği usul ve esaslara göre işleyecek. Platform, trafik ruhsatı olan sigorta şirketlerinin üyeliğini zorunlu kılıp, 17 bin sigorta acentesinin isteğe bağlı olarak üyeliğini düzenleyerek, üyelik sürecini üyelik ücreti ödeme şartına bağladı.

Teklif süreci iki aşama içeriyor

Platform üzerinde, sigorta şirketleri aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle organik bir şekilde süreçleri yürütecek. Hukuksal bağlantısı olmayan sigorta şirketleri ile acente arasında sadece platformda geçerli olmak üzere sözleşme yapılacak.

Teklif alma süreci iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada acenteler, halihazırda anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alabilecek. Sigortalının onay verdiği teklif işleme alınacak. İlk aşamada teklif alamayan acenteler, ikinci aşamaya geçecek.

İkinci aşamada acenteler, platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptığı diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklif verilecek ve teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecek. Teklif vermeyen şirketler, platform sayesinde hızlıca tespit edilebilecek.

‘3 ay aralıklı süreci sorun yaratabilir’

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, platformun acentelerin işini kolaylaştırabileceğini ifade ederken, genelgeye göre şirketlerin acentelik vermemesi durumunda 3 ay boyunca yeniden başvuru yapılamamasının poliçe ulaşımında sorun yaratabileceğine dikkat çekti. Korkut, uygulamanın sorunsuz işlemesi için SEDDK ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve sektörün gelişimi için tüm taraflarla koordineli çalıştıklarını belirtti.

Yorumlar (0)