Erdoğan’dan mesaj: “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız”

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız” dedi.

GÜNDEM 04.03.2024, 19:00 04.03.2024, 20:02 Şeyda Gül
Erdoğan’dan mesaj: “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız”

Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türkiye Cumhuriyeti Kabinesi, 2 haftalık aranın ardından toplandı. Toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği bir dizi önemli konuyu ele aldı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Mısır ziyareti ve Filistin meselesi

Cumhurbaşkanı, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi ile gerçekleştirdikleri görüşmelere vurgu yaptı. Ticaret ve savunma başta olmak üzere çeşitli konuları ele aldıklarını belirten Erdoğan, özellikle Gazze'deki katliamları durdurmak amacıyla atılacak ortak adımları değerlendiklerini ifade etti.

Karadeniz programı ve Azerbaycan ziyareti

Mısır ziyaretinin ardından Karadeniz'e dair bir program gerçekleştirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kazandığı seçimin ardından gerçekleştirdiği ziyarete değindi. İkili ve bölgesel konuların gözden geçirildiği bu ziyarette, Karadeniz'in Türkiye için önemine vurgu yapıldı.

Antalya diplomasi forumu

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 11 devlet ve hükümet başkanıyla bir araya geldiklerini belirten Erdoğan, bu toplantılarda Gazze ve Filistin meselesinin öne çıkan gündem maddeleri olduğunu ifade etti.

31 Mart seçimleri ve hazırlıklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlıklar ve kurumların 31 Mart seçimlerinin güven içinde geçmesi için gerekli hazırlıkları yaptıklarını açıkladı. Seçimlerin demokratik bir şölen havasında geçmesi için kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, şimdiden ülkelerine ve şehirlerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Deprem bölgesindeki çalışmalar

Erdoğan, deprem sonrası yerleşim yerlerini temizleme ve geçici barınma alanlarının standardını yükseltme çabalarının devam ettiğini belirtti. Şu ana kadar 46 bin konut ve köy evinin hak sahiplerine teslim edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, Nisan ayı itibariyle bu rakamı 75 bine çıkarmayı hedeflediklerini ve yılsonuna kadar 200 bin konutu teslim etmeyi planladıklarını açıkladı.

Terörle mücadele ve sınırların güvenliği

Terörle mücadeleye vurgu yapan Erdoğan, Irak sınırlarını güven altına alacak adımları attıklarını ve bu yaz Irak sınırlarıyla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözmeyi hedeflediklerini belirtti. Suriye sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmayı planladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı, Türkiye'yi güney sınırları boyunca kurulacak bir "teröristan" ile başa çıkacak hazırlıklarının olduğunu söyledi.

Kuzey Kafkasya ve dış politika

Azerbaycan'ın Karabağ'daki mücadelesine atıfta bulunan Erdoğan, Kuzey Kafkasya'da yaşanan gelişmeleri ve Rusya-Ukrayna savaşının seyrini takip ettiklerini dile getirdi. Suriye'nin parçalanma sürecini anımsatan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin bölgesel güvenliği için izledikleri politikalara dair kararlılıklarını vurguladı.

Yorumlar (0)