Erdoğan Adıyaman'da: "İlk birkaç gün için helallik istiyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte depremin etkilediği Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesini ziyaret etti. Bölgedeki çalışmalardan bahseden Erdoğan, "İlk birkaç gün boyunca Adıyaman'da arzu ettiğimiz düzeyde çalışma yapamadık. Bunun için sizlerden helallik istiyorum." dedi. Erdoğan, zemin sıvılaşması olan yerde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini de belirtti.

GÜNDEM 27.02.2023, 15:56 27.02.2023, 16:44 Hakan Öksüz
Erdoğan Adıyaman'da: "İlk birkaç gün için helallik istiyorum"

Depremin etkilediği Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremzedelerle buluştu. Adıyaman'da Bahçeli ile birlikte incelemeler yapan Erdoğan, önemli mesajlar verdi.

Depremin 21'inci gününü geride bıraktıklarını belirten Erdoğan, "Şimdiye kadar yaklaşık 10 bin artçı deprem kaydedildi. Bu artçılardan en fazla Adıyaman etkilendi. İlk birkaç gün boyunca Adıyaman'da arzu ettiğimiz düzeyde çalışma yapamadık. Hava koşulları da bunda etken. Bu nedenle ilk birkaç gün için sizlerden helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız. Gereğini yapacağımızdan şüpheniz olmasın." dedi.

Konut inşa faaliyetleri

Afetin ilk günlerinden sonra arama kurtarma faaliyetlerinin düzene girdiğini kaydeden Erdoğan, "Samimiyetle yardıma koşan herkese teşekkür ediyorum. Adıyaman genelinde altyapı problemi kalmadı. Su sorunu halledildi. Güvenli yerlere doğal gaz verilmeye başlandı. Kenti baştan inşa edeceğiz. Adıyaman'da yaklaşık 50 bin konut inşa edilecek. Şubat bitmeden 14 bin 500 konutun inşasına başlandı. Mart ve nisanda bunlara 234 bin konut eklenecek." ifadelerini kullandı.

"Zemin sıvılaşması olan yerde yapılaşma yasak"

Depremin yıkıma uğrattığı bölgede inşa aşamasından önce zemin etütlerinin tamamlanacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zemin etütleri yapılan ve inşa aşamasına gelen konut sayısı yaklaşık 309 bine ulaştı. Zemin sıvılaşması olan ve fay hattına yakın yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Ata yurdunuzdan kalıcı olarak ayrılmayın. Yıkılan konutların daha güvenlisini inşa edeceğiz. Binlerce yıllık şehirlerimizde yapısal değişimlere müsaade edemeyiz." şeklinde konuştu.

"Kira yardımı 3 bin lira oldu"

Kira yardımını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardıklarını ifade eden Erdoğan, "Ayrım yapmaksızın 15 bin lira yardım sağlıyoruz. Yakınlarını kaybedenlere 100 bin liralık destek veriyoruz. Bu şekilde yaklaşık 1 milyon kişiye ödeme yapıldı. Depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında yıkılan ve ağır hasarlı olan 553 bin 415 bağımsız bölümün bulunduğu belirlendi. Çadır kentlerde yaklaşık 4 bin 600 çadır bulunuyor. Buralarda en az 44 bin vatandaşımız kalıyor. Adıyaman'da 16 bin civarında konteyner kurulacak." dedi.

Yorumlar (0)